Mimosataart, Italiaans recept geïnspireerd op bloemenpracht
Mimosataart hoort bij de zonnige sfeer van het zuiden, wanneer de winter bijna achter de rug is en sneeuw en ijs smelten wordt het voorjaar aangekondigd door de bloeiende Acacia baileyana, de Mimosa. De bloem is het symbool van de jaarlijkse Internationale Vrouwendag op 8 maart. Op die dag, heren, schenkt u uw vrouw een bosje fleurige Mimosa dat is samengebonden met een rood lint als romantisch teken van waardering voor het goddelijk schepsel aan uw zijde. Bovendien bakt u als rechtgeaarde keukenprins een Mimosataart die u garneert met rozenknopjes en takjes bloeiende Mimosa, hup de keuken in, aan het werk!
De Mimosa bloeit, het wordt lente!
De Mimosastruik of boom komt van oorsprong uit New South Wales in Australië waar hij "Cootamundra Wattle" wordt genoemd en zij hoort dus eigenlijk niet thuis in de landen rond de Mediterranée, ze groeit vandaag de dag echter in het hele Middellandse Zee gebied. Het Italiaanse recept van de Mimosataart is geïnspireerd op de gele bloemenpracht en is een ode aan het voorjaar.
Er bestaan allerlei varianten van het recept, van een eenvoudige cake met een laag room in het midden tot een uitgebalanceerde
creatie gevuld met een Italiaanse banketbakkersroom room waarin ananas is verwerkt. De taart wordt altijd afgewerkt met plukjes of blokjes cakedeeg om daarmee het effect van de Mimosa bloemen uit te beelden. Hier is het recept voor de lekkerste Mimosataart, die met de room-ananasvulling. U heeft er wat werk aan maar u krijgt er beslist veel bewonderende reacties voor terug!
De basis van de Mimosataart
U dient dus wel even de tijd uit te trekken voor het maken van deze taart, we doen het in etappes en beginnen met het maken van biscuitdeeg, dit vormt de basis voor de taart. Het is niet moeilijk te maken, volg nauwkeurig de aanwijzingen, dat is wel belangrijk.
U gebruikt een met boter ingevette springvorm van 24 cm doorsnede, het baksel rijst in de oven en wordt ongeveer 6 cm hoog.
Ingrediënten:
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 gram gezeefde bloem
- 25 gram maïzena
- snufje zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden,
- vet de bakvorm in en bestuif deze met wat bloem,
- klop de eieren in een kom met de suiker, het snufje zout en de vanillesuiker en zet de kom in een bak met heet water,
- klop het mengsel met een mixer minstens 10 minuten zodat het schuimig wordt en veel lucht bevat,
- schep beetje voor beetje de bloem en de maizena door het mengsel, niet roeren want dan verdwijnt de lucht,
- als het een homogeen mengsel is geworden giet u het in de vorm en plaatst deze in het midden van de oven,
- bak het beslag in ongeveer 30 minuten bruin, de ventilator van een heteluchtoven moet uit anders rijst het deeg niet,
- open de oven nog niet als de baktijd om is maar laat deze minstens een half uur afkoelen, dan zakt het deeg niet in!
- nadat u de vorm uit de oven heeft gehaald nog een kwartier wachten en de cake dan pas voorzichtig uit de vorm halen.
De taartvorm voorbereiden
Snijd nu gelijkmatig de bovenkant van de cake af met een lang broodmes, het bovenste deel legt u apart, dit gebruiken we straks weer als deksel van de taart. Met een kleiner mes snijdt u vervolgens langs de omtrek van de taart waarbij u een dikke rand van tenminste 2-3 cm laat staan, let er ook goed op dat u niet helemaal tot op de bodem doorsnijd, dat is beslist niet de bedoeling!
Met de hand haalt u daarna eerst het middelste deel van de cake eruit en met behulp van een lepel modelleert u de cake totdat er een mooie vorm ontstaat met een bodem van ongeveer 2 cm dik. Bewaar alle cake die u er uit haalt, die is straks weer nodig.
Banketbakkersroom, onderdeel van de vulling
Banketbakkersroom kennen we allemaal wel, het is de zoete gele pudding die onder andere gebruikt wordt in roombroodjes.
Het is niet moeilijk om te maken, volg wel goed de aanwijzingen om dit onderdeel van de taartvulling niet te laten mislukken.
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- 4 eidooiers
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram gezeefde bloem
- geraspte citroenschil
- 1/2 liter melk
Bereiding
- Klop de eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker,
- breng de melk aan de kook en houdt het daarna tegen het kookpunt aan, niet doorkoken dan gaan de eieren schiften,
- voeg onder goed roeren beetje bij beetje de losgeklopte eierdooiers met suiker toe,
- blijf goed doorroeren en voeg beetje voor beetje de gezeefde bloem toe (bloem echt zeven, anders krijgt u klontjes!)
- voortdurend goed roeren tot het mengsel mooi dik en romig is, laat het daarna afkoelen.
De vulling van de Mimosataart verder afmaken
De vulling bestaat uit zeer klein gesneden stukjes ananas op siroop die worden gemend met slagroom en banketbakkersroom.
Natuurlijk kunt u ook verse ananas gebruiken maar we hebben ook wat van de siroop nodig die in de ananas in blik zit.
Ingrediënten voor de vulling van de taart
- De zojuist gemaakte banketbakkersroom
- 8 schijven ananas
- 200 ml slagroom
- kopje ananassiroop
- 1 half kopje sinaasappellikeur
Bereiding:
- Klop de slagroom, geen suiker toevoegen
- schep de slagroom door de banketbakkersroom heen, houd éénderde deel van dit mengsel apart voor de garnering,
- snij de ananas in heel kleine blokjes en meng deze door het overige deel van het roommengsel,
- meng het kopje ananassiroop met het glas sinaasappellikeur en bevochtig hiermee de eerder uitgeholde cakevorm,
- doe vervolgens de ananas roomvulling in de uitgeholde cake.
Afronden van het werk
Nu we zo ver zijn gaan we de taart afmaken, als de vulling in de cake zit plaatsen we het deksel terug dat we bewaard hebben en bestrijken bovenkant en zijkant van de taart met het éénderde deel van het roommengsel dat we apart gehouden hebben.
De cake die we hebben overgehouden van het uithollen van de vorm snijden we nu in blokjes of mooier nog, we trekken er kleine plukjes van die op de bolvormige Mimosabloemetjes lijken en drukken deze in de room. Het resultaat is een rondom van "Mimosabloemetjes" voorziene taart waaraan deze creatie haar naam ontleent. U kunt de taart verder versieren met kleine decoratie roosjes of vruchten, houdt dit bescheiden, overdaad schaadt. U kunt er een takje Mimosa insteken, dat is ook fraai.
Eventueel kan de taart heel licht bestoven worden met wat poedersuiker maar het hoeft niet en ook hier geldt: niet overdrijven!
Zet de taart minstens 3 à 4 uur in de koelkast voor het opdienen, zo gaan de mimosabolletjes op de taart goed vast zitten.
Mimosabloemen als garnering
De Mimosastruik en bloem zijn licht giftig, zorg ervoor dat uw gasten of uw kleine kinderen de bloemetjes niet per ongeluk allemaal opeten! Het gifgehalte is ook weer niet zo dramatisch hoog dat we de bloemen niet voor de garnering kunnen gebruiken. Voor de sinaasappel likeur kunt u Grand Marnier gebruiken of Cointreau, er bestaan ook Italiaanse sinaassappellikeuren zoals Orangetta, wellicht heeft uw slijter dit op voorraad. Als de taart ook door kinderen gegeten wordt kunt u de likeur natuurlijk weglaten of slechts een heel klein beetje gebruiken om net even de finishing touch aan de smaak te geven, het hoort er eigenlijk wel in, het geeft net dat beetje extra pit aan de taart. Eventueel kunt u ook een alcoholvrije sinaasappel essence gebruiken.
Ook nog even wat meer over de Mimosaboom
We zullen u nog even wat meer vertellen over de Mimosa, ondanks de bloemenpracht zijn botanici er niet zo gelukkig mee dat
deze plant inmiddels het hele Middellandse Zeegebied veroverd heeft, ze is vanuit tuinen verwilderd en overwoekert inheemse gewassen en de zeldzame soorten die hoge eisen stellen aan hun standplaats worden door de Mimosa verdrongen.
Mimosa is een lid van de uitgebreide Acacia familie, het is een groenblijvende boom die ook als struik kan groeien en meer dan drie meter hoog kan worden, in het vroege voorjaar zit de boom helemaal vol met fraaie pluizige gele bloemen. De plant is niet geheel winterhard en moet in Nederland zeer beschut staan of als kuipplant gehouden worden. Ze bloeit twee maal per jaar, soms zelfs al wanneer er nog sneeuw ligt. De Acacia Dealbata "Gauloise Astier" is een variëteit die acht graden vorst verdraagt en bij ons redelijke overlevingskansen heeft, mocht zij de winter niet doorkomen dan verschijnt er verrassend genoeg altijd wel weer een worteluitloper die snel genoeg weer groot wordt. Ze staat het liefst in vruchtbare grond in de volle zon.
Lees verder