Koekjes bakken met kinderen, leuk, leerzaam en gezellig!

Koekjes bakken met kinderen is een enorm leuke aktiviteit, leerzaam en gezellig en heel geschikt voor op een regenachtige middag. Ieder kind vindt dit leuk om te doen en of het nu jongens of meisjes zijn, ze genieten er intens van. De voorpret is ook groot, wat heerlijk om uiteindelijk de zelfgebakken creaties op te kunnen smikkelen! Het is ook gezellig om te doen, tijdens het werk ontstaan er gesprekken over van alles en nog wat en in de veilige en vertrouwde sfeer van de keuken krijgt de conversatie vaak ook een onverwachte diepgang. We trakteren u hier op een aantal leuke en makkelijke recepten, de baktijd is kort en ze kunnen niet mislukken, veel plezier!

De voorbereiding

Zorg voor een schoon aanrecht, laat iedereen de handjes wassen, doe ze een schort voor en zet alle benodigde ingrediënten en keukengereedschappen zoals mengkom, maatbeker, weegschaal, deegroller en steekvormpjes klaar. De oven kan vast worden voorverwarmd op 190 graden, de bakplaat natuurlijk nog niet, let altijd op de veiligheid bij het werken, het moet wel leuk blijven!

Amandelkoekjes

Ingrediënten
  • 180 gram gezeefde bloem
  • 90 gram amandelschaafsel
  • hele amandelen voor de garnering
  • 180 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 90 gram roomboter
  • snufje zout
  • 2 à 3 eierdooiers
  • eiwit
  • een beetje suiker voor de afwerking

Bereiding

  1. Klop de eierdooiers los in een kommetje,
  2. roer boter, suiker, vanillesuiker en snufje zout in een ruime beslagkom tot een zachte luchtige creme,
  3. voeg het amandelschaafsel, bloem en beetje voor beetje wat van de eierdooiers toe totdat er een goed gebonden deegmassa ontstaat,
  4. bestrooi het aanrecht met bloem en rol daarop het deeg uit tot op enkele millimeters dikte,
  5. snijdt het deeg in vierkantjes met een grof gekarteld deegsnijrollertje,
  6. leg de plakjes op een licht ingevette bakplaat, bestrijk ze met eiwit, strooi er een klein beetje suiker over en leg er een hele amandel op,
  7. bak de koekjes gedurende 12-15 minuten op 190 graden, klaar!

Leuke werkjes

Bij het bakken van de amandelkoekjes zijn er verschillende leuke werkjes voor de kinderen te doen. Allereerst de bloem zeven, doe dit altijd, de koekjes worden er veel luchtiger door. Schud de bloem beetje voor beetje door een fijne zeef heen boven een kom. Het kneden van het deeg is ook een heel leuk klusje, net als het uitrollen met de deegroller en het in vierkantjes snijden met het gekartelde rolmesje. Zo'n mesje is bij de goede huishoudzaak te koop, kies voor een groffer exemplaar dan hier is getoond.
U kunt ook steekvormpjes met een kartelrand gebruiken, met zo'n vormpje werken vinden kinderen natuurlijk ook heel leuk.

Chocolade honingkoekjes

Ingrediënten
  • 250 gram gezeefde bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 120 gram roomboter
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eieren
  • 2 repen geschaafde pure chocolade

Bereiding

  1. Klop de eieren los in een kommetje,
  2. meng bloem, boter, poedersuiker, honing, eieren, snufje zout en de geschaafde chocolade goed door elkaar,
  3. leeg het deegmengsel in kleine hoopjes op een goed beboterd bakblik op een afstandje van elkaar,
  4. de afstand is nodig omdat de koekjes gaan rijzen, bak de koekjes ongeveer 12 minuten op 220 graden, klaar!

Opgegroeid met spritsen

Weet u het nog? Vroeger wanneer uw weer eens vermoeid en drijfnat van de regen uit school thuiskwam? Dat was het moment waarop uw moeder aan u en aan het vriendje of vriendinnetje dat u meebracht om mee te spelen vroeg: "En jongens, hebben jullie zin in warme chocolademelk met een sprits?" Kijk, daar zei u natuurlijk nooit nee tegen en al het leed van de vermoeiende middaguren was dan ook meteen vergeten. Geniet opnieuw van dat moment, we gaan deze jeugdherinering nu terughalen!

Spritsen

Ingrediënten
  • 250 gram zachte roomboter
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1 losgeklopt ei

Bereiding

  1. Boter, gezeefde basterdsuiker, vanillesuiker, citroenrasp en zout romig roeren of langzaam met een mixer met deeghaken door elkaar mengen,
  2. losgeklopte ei erdoor mengen tot het is opgenomen en voeg dan beetje bij beetje het gezeefde bakmeel toe,
  3. het geheel in een spuitzak met kartelmondje doen en het deeg zigzag op de bakplaat spuiten, tot een hartje vormen of in een andere leuke vorm die uw kinderen weten te bedenken, bak ze dan in 15-20 minuten lichtbruin op 180 graden.

En dan smullen

En dan wordt het knabbelen aan een overheerlijke sprits met warme chocolademelk of smullen van de chocolade koekjes met een kop thee of limonade! Ook de amandelkoekjes zullen gretig aftrek vinden, waarschijnlijk zult u de koektrommel snel leger zien worden want niets smaakt zo lekker als verse zelfgebakken koekjes!

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koekjes bakken, tips en trucsOp een middag koekjes bakken, samen met kinderen of alleen, is altijd leuk en levert een leuke traktatie op. Soms gaat h…
Notenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesNotenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesDe herfst- en kerstvakantie zijn ideale momenten om samen met de kinderen koekjes te bakken. Regen en wind buiten, gezel…
Zelf koekjes makenZelf koekjes makenZelf koekjes maken is niet zo moeilijk als menigeen wel denkt. Je kunt ze geheel naar eigen smaak bakken en meer of mind…
Lessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerLessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerDe bakker is een onderwerp dat erg spreekt bij het jonge kind. Dit lesidee dat hoofdzakelijk bedoelt is voor iedereen di…

Sachertorte, geniet van de beroemdste taart uit OostenrijkWanneer u naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen gaat voor een bezoekje aan Der Staatsoper, Schloß Schönbrunn of de Spaans…
Pastinaaksoep met kerrieDe pastinaak of pinksternakel is een minder bekende groente in onze contreien. Toch blijkt die geschikt om lekkere gerec…
Bronnen en referenties
  • Alsdatalnietmeermag.be
  • Dekindertjes.skynetblogs.be
  • Joellesrecepten.skynetblogs.be
  • Oma's eigen receptenboek
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 13-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.