Cake pops: hoe maak ik ze klaar?
Hou je van cake? Hou je van zoetigheid? Ben je creatief? Dan is het bakken van cake pops misschien wel iets voor jou. Lees hier hoe je deze vrolijke bolletjes zelf kan bakken.
Wat zijn cake pops?
Cake pops zijn bolletjes van cake op een stokje, zodanig mooi versierd dat het zonde lijkt om ze op te eten. Voor het maken van cake pops heb je iets meer nodig dan de gebruikelijke ingrediënten voor gebak (bloem, boter, suiker, eieren). Zorg dus dat je goed voorbereid bent vooraleer je begint. Samengevat maak je voor cake pops eerst een cake, welke je verkruimelt en mengt met een 'frosting' (bijvoorbeeld een botercrème). Daaruit maak je ronde balletjes die je op een stokje steekt en tot slot versiert.
Benodigdheden
De ingrediënten voor de cake en de botercrème zijn verderop in dit artikel terug te vinden. Je hebt echter ook ander materiaal nodig:
- Mixer
- Bakvorm voor de cake
- Rasp
- Lollystokjes
- Piepschuim of oasis (gebruikt bij bloemstukken) om de cake pops vast te prikken
- Decoratiemateriaal
Cake
Voor de cake zijn er verschillende mogelijkheden:
- Je koopt een kant-en-klare cake zodat je sneller kan werken
- Je bakt een cake via een cake-mix waar je alleen nog eieren en melk hoeft bij te doen
- Je gebruikt je eigen vertrouwde cake recept
- Je bakt de cake volgens onderstaand recept
Ingrediënten:
- 200g boter
- 200g suiker
- 4 eieren
- 2 pakjes vanillesuiker
- 250g zelfrijzende bloem
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C
Smelt de boter op een zacht vuurtje en vermeng met de suiker (lepel na lepel en goed roeren). Voeg de eieren 1 per 1 toe en roer goed door. Tenslotte meng je de bloem er in kleine hoeveelheden door en blijft goed roeren. Het deeg moet heel luchtig zijn.
Boter de bakvorm in en bestrooi met een beetje bloem. Giet het deeg in de bakvorm en bal gedurende 45 à 55 min. op 180°C. Prik na 45 min. al eens in de cake met een breinaald: is de naald droog, dan is je cake klaar. Herhaal dit om de 5 min totdat de cake gaar is. Laat de cake afkoelen.
Frosting (botercrème of crème au beurre)
Als de cake afgekoeld is, kan je aan de botercrème beginnen. Heb je een Cake’n’Party mix gekocht, dan zit daar een zakje in waar je suiker, boter en wat water bij doet. Maak je de crème zelf, dan heb je volgende ingrediënten nodig:
- 250g boter (ongezouten)
- 200g suiker
- 6 eieren
- 75ml water
Bereiding:
Breng water en suiker op een laag vuur aan de kook. Als de suiker volledig is opgelost, neem je de pan van het vuur en plaatst hem even in koud water. Doe ondertussen 3 volledige eieren en 3 eierdooiers in een kom en klop ze luchtig. Voeg voorzichtig de suikersiroop toe onder voortdurend kloppen. Lepel de boter beetje bij beetje toe en klop op maximale snelheid zeker nog 5 minuten door.
Bolletjes maken
Is de cake voldoende afgekoeld en is de botercrème klaar, dan kan je aan de bolletjes beginnen. Rasp de cake tot kruimels met een grove rasp. Voeg lepel per lepel de botercrème toe aan de cake-kruimels en meng tot je een homogeen deeg bekomt. Weeg porties van 30g af en rol ze tot mooie bolletjes. Laat de bolletjes 1 à 2 uur afkoelen in de koelkast.
Bolletjes op stokjes steken
Wanneer de bolletjes hard geworden zijn in de koelkast, maak je met een prikker al een klein gaatje in elk bolletje (dit om straks de lollystokjes er makkelijker in te kunnen steken). Smelt een kleine hoeveelheid Candymelts © in de microgolfoven (niet te lang, max. 30 sec per keer, want ze verbranden gemakkelijk). Rol het uiteinde van de stokjes even door de gesmolten kleurstof en steek het stokje tot max. halverwege het cake-bolletje. Laat alles terug een uur afkoelen in de koelkast zodat de bolletjes goed vast komen te zitten aan de stokjes.
Decoratie
De opgesomde ingrediënten voor de decoratie bepaal je volledig zelf. Je hoeft ze niet allemaal aan te kopen en je vult zelf aan wat je wilt.
Foto: aveve /
Bron: Aveve
- Candymelts © naar keuze
- Eventueel Crisco om de coating vloeibaarder te maken
- Gekleurde suikerspikkels
- Gekleurde suikerhartjes
- Hagelslag
- Suikerpasta
- rolmarsepein
- …
Vooraleer je aan de decoratie begint, smelt je een grotere hoeveelheid Candymelts ©. Je kunt dit terug in de microgolfoven doen, maar nog beter is au bain-marie. Daarvoor neem je een kom die je met water vult en waarin je een kleinere kom plaatst met de Candymelts ©. Warm op een zacht vuur op tot alles gesmolten is. Is het mengsel te hard, dan kan je wat Crisco toevoegen: dit is een vetstof die je coating vloeibaarder maakt. Zorg dat je potjes met decoratiemateriaal en het piepschuim (of oasis) klaar staan. Neem nu een cake pop, rol hem door de gekleurde coating en breng versiering naar keuze aan. Prik de cake pop in het piepschuim en begin aan de volgende.
Waar vind je ingrediënten voor cake pops?
Veel ingrediënten kan je in een gewone supermarkt vinden, maar het eenvoudigste is natuurlijk om naar een speciaalzaak te gaan waar ze bakkersbenodigdheden verkopen. In België kan je in de AVEVE winkels (wijd verspreid) een ruim assortiment aan Cake’n’Party benodigdheden vinden. In Nederland zijn AVEVE winkels in Kerkrade, Gulpen, Merkelbeek, Maastricht, Beek, Heugem en Nederweert.
De Cake’n’Party verpakkingen bevatten alles wat nodig is om cake pops te maken. Je hoeft enkel nog eieren en melk toe te voegen. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan koop je gewoon een cake in de supermarkt en ga je daarmee aan de slag.
Tip: bak je de cake toch zelf, dan zijn er twee mogelijkheden. Ofwel bak je de cake ’s morgens zodat hij tegen de middag afgekoeld is en je hiermee verder kan werken. Ofwel bak je de cake ’s avonds en werk je de volgende ochtend verder.
Lees verder