InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Sinterklaas; feestelijke hapjes en traktaties voor kinderen

Sinterklaas; feestelijke hapjes en traktaties voor kinderen

Sinterklaas; feestelijke hapjes en traktaties voor kinderen Een aantal lekkere en leuke hapjes om met kinderen te maken voor het Sinterklaasfeest. De ingrediënten zijn eenvoudig en goedkoop, de meeste dingen heb je wel in huis. Eigenlijk zijn het eetbare knutselwerkjes. Een bladerdeeg zak van Sinterklaas bijvoorbeeld, een fruitgebakje met een slagroombaard, een toostje met een hartig Sinterklaasje erop, een pepernotenhuisje en een gezonde hapjes-mozaïek van de stoomboot. Eet smakelijk!

De bladerdeeg zak van Sinterklaas

Nodig: (recept appelflapjes) bladerdeeg, appel, rozijnen, kaneel, ei(wit), en eventueel wat suiker en een lepel custardpoeder.

Bereidingswijze:

  • Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en spreid ze uit op een bordje om te ontdooien
  • Zet de oven vast aan (ongeveer 180 graden)
  • Schil een appel en snijd hem in kleine stukjes
  • Meng de appel met rozijnen en doe er wat kaneel en eventueel suiker doorheen
  • Snijd de plakjes bladerdeeg in de lengte doormidden
  • Vouw de bladerdeeg dubbel, houd een vinger ertussen zodat de helften niet aan elkaar plakken
  • De ene kant goed dichtdrukken terwijl de 'zak' rechtop staat (zie foto)
  • Het appelmengsel erin doen (niet helemaal vol) en nu ook de andere kant dicht knijpen
  • Tot slot het bladerdeegzakje van boven bij elkaar pakken en dichtknijpen zodat er een soort 'tuitje' op komt
  • Je kunt ook even een touwtje gebruiken om het goed strak dicht te knijpen
  • Smeer er met een kwastje wat eiwit op, zodat hij mooi bruin wordt en gaat glanzen
  • Zet de bladerdeeg zakjes op bakpapier en plaats het rooster midden in de oven (eventueel na een minuut of tien verplaatsen naar beneden, om te voorkomen dat het 'tuitje' van de zak verbrandt)
  • Ongeveer 20 minuten in de oven en klaar zijn ze!

Extra: Je kunt de bladerdeegzakjes versieren door ze 'dicht te binden' met een koortje van rode of gele marsepein.
Je kunt de zakjes ook vullen met hartige ingrediënten; kijk op het internet bij 'bladerdeeghapjes' voor tips. De hartige zakjes zou je kunnen dichtbinden met een stengeltje bieslook. Met een Sinterklaaspoppetje in het midden zijn het net jute zakjes. Niet vergeten op te eten!

Een Sinterklaas huis knutselen van koek en pepernoten

Een koekhuisje knutselen is leuk om te doen voor kinderen, al is er wel een beetje hulp van een volwassene nodig. Om het goedkoop te houden heb ik ontbijtkoek gebruikt, maar je kunt ook kruidcake of chocoladecake bakken of kopen. Marsepein is mooi omdat de rode kleur de huisjes zo lekker opfleurt, maar je kunt ook een sinterklaaspoppetje van papier op het dak zetten, of alleen een mini-mijtertje op de schoorsteen.

Nodig: Ontbijtkoek, pepernoten, een reep witte chocola en eventueel rode marsepein

Bereidingswijze:

  • Snijd twee vierkante blokken van de ontbijtkoek
  • Snijd één van de blokken diagonaal doormidden zodat je twee 'dakjes' krijgt (mes op de hoeken)
  • Het vierkante blok snijd je nu in plakken en de plakken snijd je weer in vier stukken
  • Breek de reep witte chocola in stukjes en doe het in een kommetje, zet het in een steelpannetje met heet water en verwarm het tot de chocola smelt
  • Nu 'metsel' je de stukjes ontbijtkoek weer aan elkaar met chocola, je schept er met een lepeltje steeds een paar drupjes tussen alsof het lijm is. Als de stukjes weer een blok zijn geworden kun je het 'dak' erop metselen
  • Nu moet de chocola een beetje afkoelen zodat het huisje stevig in mekaar zit
  • Ondertussen kun je een schoorsteentje snijden uit een reepje ontbijtkoek, de onderkant moet flink schuin afgesneden worden. Dan metsel je hem met een klodder chocola op het dak vast

De basis van het huisje is klaar. Nu moet het nog versierd worden. Met de gesmolten chocola kun je de muren of het dak volplakken met pepernoten. Steeds een paar drupjes op een pepernoot en het blijft verrassend goed zitten. Als je een beetje van de vloeibare chocola in een plastic zakje schept (of je maakt een tuitje van papier) en je knipt er een klein hoekje af, kun je er mee tekenen. Raampjes een deurtjes bijvoorbeeld. Precies zoals je het wilt hebben. Het huisje even op de zijkant leggen en tussendoor soms even wachten anders gaat het druppen.

Tot slot kun je een Sinterklaasje in de schoorsteen maken; vouw twee kleine plakjes marsepein om het bovenste randje van een pepernoot en knip er een mooie mijterpunt aan. Doop nu een saté prikker in de vloeibare chocola en maak twee kleine stipjes (ogen) op de pepernoot. Daarna maak je een kruis op de mijter. Dit is even een priegelwerkje. Met een mes maak je voorzichtig een gaatje in de schoorsteen. Daar metsel je de pepernoot met wat witte chocola in vast. De satéprikker kun je weer gebruiken om de chocola zo uit te smeren, dat het een baard lijkt.

Surprise maken?

Je kunt met een mes een stukje uit de onderkant van het huisje snijden, zodat je er iets in kunt verstoppen. Als je dit van te voren al weet, is het nog leuker om er een paar blokjes ontbijtkoek uit weg te laten en een klein pakje in de holle ruimte onder het dak te stoppen. Dan kun je als bodem beter een plak ontbijtkoek in plaats van blokjes gebruiken voor de stevigheid.

Een Sinterklaasgebakje met fruit

Nodig: Een wafel of plakje cake als bodem, aardbeien, banaan, appel, rozijntjes, eventueel kiwi of mandarijn en slagroom

Bereidingswijze:

  • Snijd een stukje banaan in de lengte doormidden, leg het midden op de wafel, dit wordt het gezicht van Sinterklaas
  • Maak ongeveer in het midden twee kleine gaatjes om de rozijntjes in te doen, de ogen
  • Daaronder een sneedje om een piepklein stukje appel, mét rode schil, als mondje in te proppen
  • Een mijter maak je van aardbeien. (op de foto heb ik aardbeien uit blik gebruikt, maar echte aardbeien zijn natuurlijk veel mooier van kleur. Je zou ook een mooie driehoek uit een rode appel kunnen snijden en dan gele kiwi reepjes gebruiken voor het kruis)
  • De hoekjes van de wafel die overblijven snijd je er af
  • Van reepjes appel kun je een kruis op de mijter maken
  • Doe nu slagroom erop, (met een klein lepeltje of doe de slagroom in een zakje, puntje eraf en knijpen) als haren en baard en snijd de hoekjes van de wafel weer weg
  • Je zou er met stukjes mandarijn, of met stukjes kiwi (gold!) nog een mooie staf naast kunnen leggen
  • Klaar is je Sint gebakje; smul smakelijk!

Toostjes met Sinterklaas

De meeste Sinterklaas lekkernijen zijn zoet, daarom ter afwisseling een hartig hapje. Je kunt natuurlijk variëren en kijken wat je al in huis hebt. Ik heb mozzarella bolletjes gebruikt als gezicht van Sinterklaas, maar je kunt ook een stukje gewone kaas gebruiken, of een zilveruitje.

Nodig: toostjes, een gekookt ei, een tomaat, mozzarella bolletjes (mini), een tube mayonaise, paprika poeder

Bereidingswijze:

  • Voordat je begint moet je een ei koken, het moet hardgekookt zijn dus minstens acht minuten. Na het koken afspoelen met koud water dan gaat de dop er gemakkelijk af
  • Leg een aantal toostjes klaar op een bordje. Je kunt acht tot tien toostjes maken met één ei en één tomaat. Per toostje heb je een half mozzarella bolletjes nodig
  • Het ei snijd je in plakjes in de lengte, haal het eigeel eruit, snijd de plakjes doormidden en je hebt een baard, zie foto
  • Was een tomaat en snijd hem in vier stukken. Hol hem uit, je hebt alleen de buitenkant nodig. Als je de stukken weer doormidden snijdt zie je direct al de vorm van een mijter
  • Nu een mozzarella bolletje doormidden snijden en als gezichtje tussen de baard en de mijter leggen
  • Met mayonaise een kruisje op de mijter maken
  • Doop een satéprikker in de paprikapoeder en raak het mozzarella bolletje er even mee aan om oogjes te maken
  • Eet smakelijk!

Zwarte pietjes zou je kunnen maken van olijven met een kraag van mozzarella en een muts van kaas of komkommer. Maar je kunt natuurlijk ook rode pietjes en groene pietjes maken.

Een mozaïek kunstwerk van gezonde hapjes; de stoomboot

Bij een mozaïek gaat het vooral om de kleur van de ingrediënten. De stoomboot op de foto is gemaakt van:
  • kaas
  • worst
  • wortel
  • komkommer
  • paprika
  • mandarijn
  • zilveruitjes

Hier kun ja natuurlijk eindeloos mee variëren. Als je er satéprikkers bij legt, kan ieder z'n eigen stokje maken en alles proeven.

Sinterklaas als warme maaltijd

En als de kinderen er, na ál deze Sinterklaashapjes, nog steeds niet flauw van zijn: wat dacht je van een Sinterklaas als warme maaltijd? Een mijter van rode bietjes, een gezicht van een hamburger of een halve gehaktbal en een baard, ogen en een kruis op de mijter van aardappelpuree? Of een rode kool maaltijd en dan het kruis op de mijter van appelmoes? Lijkt me een leuke verrassing bij het avondeten en het is alleen kwestie van 'mooi opscheppen'.

Lees verder

© 2012 - 2017 Elas, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
De Club van Sinterklaas 2013De Club van Sinterklaas 2013Sinds 1999 is de Club van Sinterklaas te zien op de Nederlandse televisie. De Pieten van de Club van Sinterklaas, waaron…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?

Reageer op het artikel "Sinterklaas; feestelijke hapjes en traktaties voor kinderen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Elas
Gepubliceerd: 21-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!