Cupcakes, cake pops en whoopies

Cupcakes, cake pops en whoopies Cupcakes zijn bekend bij de meesten onder ons, maar wat zijn nu eigenlijk cake pops en whoopies? Ontdek de moderne baktrends en lees welke trend bij jou past!

In een notendop:

Bak je graag cakes, wil je graag een extra toets geven aan een gewone cake, maar hou je het graag eenvoudig, dan zijn cupcakes iets voor jou. Cupcakes zijn, in een notendop gezegd, mini cakejes.

Vind je het leuk om eens iets origineels te bakken en ben je bovendien creatief, dan zijn whoopies jouw ding. Whoopies zijn, in een notendop gezegd, koekjes met een vulling ertussen.

Wil je echt verrassend uit de hoek komen en heb je héél veel tijd, dan kan je je volledig uitleven met cake pops. Cake pops zijn, in een notendop gezegd, bolletjes van cake op een stokje.

Wat hebben cupcakes, whoopies en cake pops gemeen?

  • Versiering. Je kan er eigenlijk niet omheen want al deze lekkernijen vragen om suikerpasta, rolmarsepein, Candymelts ©, icing, eetbare parels, glanspoeder, enz.
  • De combinatie van kleuren en smaken. Meng naar believen chocola, rozijnen, hazelnoten, en noem maar op door het deeg. Geef het deeg of de vulling daarnaast een geheel eigen kleurtje en je ontwerpt de origineelste zoetigheden.
  • Kinderen zijn er gek op. Ze kunnen zich uren uitleven met het uitsnijden van figuurtjes, het uitkiezen van de kleuren en het decoreren. Ideaal voor kinderfeestjes, maar trek voldoende tijd uit.

Cupcakes

Cupcakes zijn een soort van mini cakejes. Je bakt ze in een mini-vormpje van, al dan niet ‘design’-papier. Er zijn natuurlijk honderden verschillende soorten cupcakes om te maken. Meestal begin je met een basisdeeg waaraan je iets toevoegt. Dat kan gaan van chocola, amandelpoeder, rozijnen, fruit, citroenschil, kandijsuiker, tot oploskoffie en waarom geen Amaretto of Grand Marnier? Nadat je geëxperimenteerd hebt met al deze verschillende smaken, kan je je uitleven in de decoratie ervan. Met een voldoende en gevarieerde voorraad aan suikerpasta of rolmarsepein kom je al een heel eind. Laat de cupcakes afkoelen en bedenk ondertussen welke figuren je wilt maken. Je neemt de nodige hoeveelheid gekleurde suikerpasta en kneed hem mals. Met behulp van vormpjes kan je dan figuurtjes uitsnijden. Heb je geen vormpjes, geen nood: met behulp van een keukenmes, een tandenstoker en een glas (om ronde vormen uit te snijden) kom je al ver. Als je het professioneel wil aanpakken, ga je naar een speciaalzaak waar je vormpjes, suikerpasta, rolmarsepein, eetbare lijm, decoratieve oogjes, kleurstoffen, en alles wat je verder nodig hebt, kan kopen.

Whoopies

Foto: aveve / Bron: AveveFoto: aveve / Bron: Aveve
Whoopies zijn koekjes die bestaan uit een harde buitenkant en een zachte vulling binnenin. Je bakt eerst de koekjes volgens een basisrecept, waar je dan naar keuze smaken aan toevoegt. Chocolade, hazelnoten, fruitsmaak, of andere. En wat dacht je van gekleurde koekjes? Voeg naast de smaak ook nog een aangepaste kleurstof toe en het wordt helemaal te gek: geel voor mango of banaan, rood voor aardbei, enz. Je kan whoopies in een speciale whoopie bakvorm bakken, maar je kan het deeg ook gewoon op een bakplaat spuiten. Eens de koekjes gebakken zijn, laat je ze afkoelen en kan je de vulling aanbrengen. Ook voor de vulling laat je je fantasie de vrije loop: botercrème of crème au beurre, banketbakkersroom, chocomousse, kleuring, smaakstoffen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Whoopies worden natuurlijk graag versierd: ga aan de slag met suikerpasta, rolmarsepein, Candymelts ©, hagelslag, eetbare spikkelparels, glanspoeder, enz.

Cake pops

Cake pops zijn, heel eenvoudig gezegd, niet veel meer dan bolletjes cake op een stokje. Toch vraagt het heel wat tijd om ze klaar te maken. Het bereiden van cake pops gebeurt in verschillende stappen, waarvoor je best een volledige dag uittrekt of het werk spreidt over twee dagen. Eerst bak je een cake die je volledig laat afkoelen. Vervolgens maak je crème au beurre (botercrème) klaar. Verkruimel de afgekoelde cake en voeg deze bij de crème au beurre. Nu rol je bolletjes en plaatst deze 1 à 2 uur in de koelkast. Maak dan de stokjes vast aan de bolletjes door middel van gesmolten Candymelts ©. Zet alles terug een uur in de koelkast zodat de bolletjes goed vastkleven aan de stokjes. Dan is het tijd om je fantasie de vrije loop te laten voor de versiering. Cake pops worden eerst in een omhullend laagje chocola of ander zoets gerold. Hiervoor kan je best Candymelts © gebruiken. Dit zijn stukjes kleurstof met chocola of vanillesmaak, in alle mogelijke kleuren. Na het aanbrengen van het laagje kleurstof kan je ze in decoratieve suikerspikkels rollen. Pas op, want de chocola of vanille droogt snel op. Zorg dat je op voorhand een stuk isomo of steekschuim (oasis) voor bloemdecoratie bij de hand hebt om de cake pops in vast te zetten. Als je voldoende foto’s van je kunstwerken maakt, kan je ze met een gerust hart opeten.
© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cake pops makenTegenwoordig is creatief bakken erg populair. Cupcakes en taarten zijn toch wel het populairste om te bakken, te beklede…
Cake pops: mogelijke beginnersfoutenCake pops: mogelijke beginnersfoutenNiets is leuker dan een hele namiddag in de keuken staan om cake pops te versieren. Maar soms durft het wel eens fout te…
Cake pops: hoe maak ik ze klaar?Cake pops: hoe maak ik ze klaar?Hou je van cake? Hou je van zoetigheid? Ben je creatief? Dan is het bakken van cake pops misschien wel iets voor jou. Le…
Recept voor cake popsCake pops zijn dé trend van 2013. De leuke kleurige bolletjes op een stokje bestaat uit verkruimelde cake met daarover e…

Klassiek koken: de RömertopfAl in de tijd van de Romeinen werden gerechten met behulp van aardewerk in hun eigen vocht gestoofd. Een oude traditie d…
Kaasfondue makenKaasfondue makenKaasfondue is het smelten en warm houden van de gesmolten kaas. Er kunnen verschillende voedingsmiddelen in de gesmolten…
Bronnen en referenties
  • www.avevewinkels.be
  • Afbeelding bron 1: Aveve
Wapiti (39 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.