Whoopies bakken

Whoopies bakken Whoopies. De naam alleen al vraagt naar meer. Wat zijn whoopies? Zijn whoopies lekker? En hoe bak je deze lekkernij zelf?
Foto: aveve / Bron: AveveFoto: aveve / Bron: Aveve
Whoopies zijn een soort van koekjes met een vulling naar keuze ertussen. Whoopies zijn dus eigenlijk altijd lekker want je bepaalt zowel de samenstelling van het koekje als van de vulling volledig zelf. Geen excuus meer om er niet aan te beginnen.
Whoopies bak je in verschillende stappen:

Schelpen (koekjes)

Heb je een Whoopie mix van AVEVE gekocht, volg dan de instructies op de doos voor het maken van de schelpen. Maak je de schelpen zelf, volg dan onderstaand recept.

Ingrediënten (voor 30 schelpen):

  • 100g boter
  • 100g suiker
  • 2 eieren
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 200g bloem

Bereiding:

Laat de boter op een zacht vuurtje smelten. Klop ondertussen de eieren de suiker tot een gladde massa. Voeg de zachte boter toe en roer goed door. Meng er tenslotte de bloem en het bakpoeder onder.
Doe het deeg in een spuitzak met ronde opening en spuit kleine toefjes op een bakplaat die je met bakpapier hebt bedekt. Laat voldoende afstand tussen de toefjes deeg (zeker 5cm). Bak de schelpen gedurende 10 à 15 min. in een oven van 180°C. Wanneer je geen spuitzak hebt, kan je het deeg een half uurtje in de koelkast zetten. Dan kan je kleine balletjes rollen.

Variaties:

Door kleur- en smaakstoffen toe te voegen maak je de prachtigste en lekkerste schelpen.

Tip: Gebruik je de Whoopie-mix van AVEVE, dan haal je 12 gewone whoopies en 16 chocolade whoopies uit een verpakking van 400g. Dit betekent dus dat je voor de gewone whoopies 24 en voor de chocolade whoopies 32 schelpen maakt.

Vulling

Voor de vulling zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder worden de botercrème en mascarpone beschreven, maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden.

Optie 1: Botercrème (crème au beurre)

Ingrediënten:
  • 250g boter (ongezouten)
  • 200g suiker
  • 6 eieren
  • 75ml water
Bereiding:
Breng water en suiker op een laag vuur aan de kook. Als de suiker volledig is opgelost, neem je de pan van het vuur en plaatst hem even in koud water. Doe ondertussen 3 volledige eieren en 3 eierdooiers in een kom en klop ze luchtig. Voeg voorzichtig de suikersiroop toe onder voortdurend kloppen. Lepel de boter beetje bij beetje toe en klop op maximale snelheid zeker nog 5 minuten door.

Optie 2: Mascarpone

Ingrediënten:
  • 150 gram mascarpone
  • 250 gram bloemsuiker
Bereiding:
Klop de mascarpone en de bloemsuiker door elkaar tot je een smeuïge massa bekomt

Andere mogelijke vullingen:

Foto: aveve / Bron: AveveFoto: aveve / Bron: Aveve
Maak gewoon de vulling die jij zelf het lekkerste vindt: misschien is dit wel banketbakkersroom, slagroom of chocomousse. Hou je van kleur? Doe enkele druppeltjes kleurstof in de vulling en je whoopie ziet er ineens veel mooier uit. Graag een fruitsmaak voor de vulling? Voeg wat aardbei, mango of banaan-aroma toe. Gebruik je creativiteit!

Samenstellen en versieren van de whoopies

Als de schelpen afgekoeld zijn, doe je de vulling op een schelp en zet er een andere bovenop. Nu kan het leuke werk beginnen: de versiering. Naar gelang de gelegenheid (verjaardag, halloween, sinterklaas, kerstmis, …) bedenk je ideeën voor de versiering. Je kunt hiervoor suikerpasta gebruiken die je eerst mals kneedt en vervolgens in de gewenste vorm snijdt. Ben je een marsepein-fan, dan gebruik je rolmarsepein. Of gebruik Candymelts © in verschillende kleuren. Je laat ze smelten en brengt ze aan op de bovenste schelp. Hierop kan je dan naar keuze, suikerspikkels, hagelslag, hartjes, … strooien voor een mooi resultaat.

Waar vind je ingrediënten voor whoopies?

Veel ingrediënten kan je in een gewone supermarkt vinden, maar het eenvoudigste is natuurlijk om naar een speciaalzaak te gaan waar ze bakkersbenodigdheden verkopen. In België kan je in de AVEVE winkels (wijd verspreid) een ruim assortiment aan Cake’n’Party benodigdheden vinden. In Nederland zijn AVEVE winkels in Kerkrade, Gulpen, Merkelbeek, Maastricht, Beek, Heugem en Nederweert.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cupcakes, cake pops en whoopiesCupcakes, cake pops en whoopiesCupcakes zijn bekend bij de meesten onder ons, maar wat zijn nu eigenlijk cake pops en whoopies? Ontdek de moderne baktr…
Hier zijn de whoopies, vergeet de cupcakes!Hier zijn de whoopies, vergeet de cupcakes!Cupcakes, de trend van 2011, zijn al een tijdje out. Na de cupcakes waren de whoopies in! Whoopies zijn een soort sandwi…
Regenboogcake makenRegenboogcake makenRegenboogcake: het klinkt mooi, en hij oogt ook mooi! Met deze prachtige kleurencake kan je uitpakken op elk kinderfeest…
Mascarpone, een heerlijke basis voor dessertsMascarpone, een heerlijke basis voor dessertsWie houdt er nou niet van, heerlijke desserts? Een heerlijke basis ingrediënt, voor vooral Italiaanse desserts in Mascar…

Sinterklaas; feestelijke hapjes en traktaties voor kinderenSinterklaas; feestelijke hapjes en traktaties voor kinderenEen aantal lekkere en leuke hapjes om met kinderen te maken voor het Sinterklaasfeest. De ingrediënten zijn eenvoudig en…
Carpaccio lekker en feestelijkCarpaccio lekker en feestelijkCarpaccio wordt als voorgerecht erg veel toegepast en heeft een feestelijke en luxe uitstraling. Het is heel zacht vlees…
Bronnen en referenties
  • www.avevewinkels.be
  • www.aveve.nl
  • http://koken.vtm.be
  • http://www.libelle-lekker.be
  • Afbeelding bron 1: Aveve
  • Afbeelding bron 2: Aveve (https://avevewinkels.be/thuisbakken/Recepten/neon-whoopies)
Wapiti (39 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.