Whoopies. De naam alleen al vraagt naar meer. Wat zijn whoopies? Zijn whoopies lekker? En hoe bak je deze lekkernij zelf?
Foto: aveve / Bron: Aveve
Whoopies zijn een soort van koekjes met een vulling naar keuze ertussen. Whoopies zijn dus eigenlijk altijd lekker want je bepaalt zowel de samenstelling van het koekje als van de vulling volledig zelf. Geen excuus meer om er niet aan te beginnen. Whoopies bak je in verschillende stappen:
Schelpen (koekjes)
Heb je een Whoopie mix van AVEVE gekocht, volg dan de instructies op de doos voor het maken van de schelpen. Maak je de schelpen zelf, volg dan onderstaand recept.
Ingrediënten (voor 30 schelpen):
100g boter
100g suiker
2 eieren
½ theelepel bakpoeder
200g bloem
Bereiding: Laat de boter op een zacht vuurtje smelten. Klop ondertussen de eieren de suiker tot een gladde massa. Voeg de zachte boter toe en roer goed door. Meng er tenslotte de bloem en het bakpoeder onder. Doe het deeg in een spuitzak met ronde opening en spuit kleine toefjes op een bakplaat die je met bakpapier hebt bedekt. Laat voldoende afstand tussen de toefjes deeg (zeker 5cm). Bak de schelpen gedurende 10 à 15 min. in een oven van 180°C. Wanneer je geen spuitzak hebt, kan je het deeg een half uurtje in de koelkast zetten. Dan kan je kleine balletjes rollen.
Variaties: Door kleur- en smaakstoffen toe te voegen maak je de prachtigste en lekkerste schelpen.
Tip: Gebruik je de Whoopie-mix van AVEVE, dan haal je 12 gewone whoopies en 16 chocolade whoopies uit een verpakking van 400g. Dit betekent dus dat je voor de gewone whoopies 24 en voor de chocolade whoopies 32 schelpen maakt.
Vulling
Voor de vulling zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder worden de botercrème en mascarpone beschreven, maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden.
Optie 1: Botercrème (crème au beurre) Ingrediënten:
250g boter (ongezouten)
200g suiker
6 eieren
75ml water
Bereiding: Breng water en suiker op een laag vuur aan de kook. Als de suiker volledig is opgelost, neem je de pan van het vuur en plaatst hem even in koud water. Doe ondertussen 3 volledige eieren en 3 eierdooiers in een kom en klop ze luchtig. Voeg voorzichtig de suikersiroop toe onder voortdurend kloppen. Lepel de boter beetje bij beetje toe en klop op maximale snelheid zeker nog 5 minuten door.
Optie 2: Mascarpone Ingrediënten:
150 gram mascarpone
250 gram bloemsuiker
Bereiding: Klop de mascarpone en de bloemsuiker door elkaar tot je een smeuïge massa bekomt
Andere mogelijke vullingen:
Foto: aveve / Bron: Aveve
Maak gewoon de vulling die jij zelf het lekkerste vindt: misschien is dit wel banketbakkersroom, slagroom of chocomousse. Hou je van kleur? Doe enkele druppeltjes kleurstof in de vulling en je whoopie ziet er ineens veel mooier uit. Graag een fruitsmaak voor de vulling? Voeg wat aardbei, mango of banaan-aroma toe. Gebruik je creativiteit!
Veel ingrediënten kan je in een gewone supermarkt vinden, maar het eenvoudigste is natuurlijk om naar een speciaalzaak te gaan waar ze bakkersbenodigdheden verkopen. In België kan je in de AVEVE winkels (wijd verspreid) een ruim assortiment aan Cake’n’Party benodigdheden vinden. In Nederland zijn AVEVE winkels in Kerkrade, Gulpen, Merkelbeek, Maastricht, Beek, Heugem en Nederweert.
Cupcakes, cake pops en whoopiesCupcakes zijn bekend bij de meesten onder ons, maar wat zijn nu eigenlijk cake pops en whoopies? Ontdek de moderne baktrends en le…
Hier zijn de whoopies, vergeet de cupcakes!Cupcakes, de trend van 2011, zijn al een tijdje out. Na de cupcakes waren de whoopies in! Whoopies zijn een soort sandwichachtig g…
Regenboogcake makenRegenboogcake: het klinkt mooi, en hij oogt ook mooi! Met deze prachtige kleurencake kan je uitpakken op elk kinderfeest. Regenboo…
Carpaccio lekker en feestelijkCarpaccio wordt als voorgerecht erg veel toegepast en heeft een feestelijke en luxe uitstraling. Het is heel zacht vlees wat in de…
Bronnen en referenties
www.avevewinkels.be
www.aveve.nl
http://koken.vtm.be
http://www.libelle-lekker.be
Afbeelding bron 1: Aveve
Afbeelding bron 1: Aveve (https://avevewinkels.be/thuisbakken/Recepten/neon-whoopies)