Cake pops: mogelijke beginnersfouten
Niets is leuker dan een hele namiddag in de keuken staan om cake pops te versieren. Maar soms durft het wel eens fout te lopen. Welke beginnersfouten kan je vermijden? Volgende tips laten je cake pops zeker slagen.
Mogelijke problemen
De bolletjes vallen uit elkaar
Dit kan gebeuren als je niet de juiste verhouding cake – frosting gebruikt. Wanneer je te veel cake gebruikt, is het mengsel te droog en vallen de bolletjes uit elkaar. Wanneer je te veel frosting gebruikt, is het mengsel te vochtig kan je niet goed balletjes rollen: ze zijn dan te zwaar. Wanneer je een standaard cake-formaat gebruikt en een botercrème maakt op basis van ongeveer 250g boter, zou de verhouding min of meer moeten kloppen.
Tip: meng nooit de volledig hoeveelheid cake en botercrème bij elkaar. Doe dit beetje bij beetje totdat je merkt dat de bolletjes de juiste structuur hebben.
De cake pops zakken van het stokje
Dit kan gebeuren als je te grote bolletjes maakt. Probeer de bolletjes niet zwaarder te maken dan 30g. Wanneer je er 1 of 2 afweegt in het begin heb je een goed idee van de grootte. Verder is natuurlijk de structuur van de bolletjes belangrijk (zie hierboven). Zorg er ook voor dat je de bolletjes ‘vastkleeft’ aan de stokjes. Dit doe je door in elk bolletje een klein gaatje te prikken met een tandenstoker. Vervolgens smelt je een kleine hoeveelheid Candymelts ©, je dompelt de stokjes er ongeveer een halve tot 1 cm in en schuift ze vervolgens in het gemaakte gaatje. Druk het stokje niet verder dan de helft van het bolletje. Om het geheel sneller te laten hard worden, plaats je alles een uur in de koelkast. Koop stokjes die voldoende dik zijn: te dunne stokjes kunnen het gewicht van de cake bolletjes niet houden.
De Candymelts © zijn niet vloeibaar genoeg
Candymelts © kan je smelten in de microgolf, maar beter is au bain-marie: dan kan je het geheel makkelijker warm houden tijdens het dippen (candymelts © stollen snel). Gesmolten candymelts © zijn een beetje stroperig. Je kunt er wel mee werken, maar het is beter om een beetje Crisco toe te voegen. Dit is een soort vetstof waardoor de Candymelts © vloeibaarder worden en je dus makkelijker de cake pops kan dippen. Doe nooit water of melk bij de candymelts © want dit werkt niet.
Tips
Voorbereiding van de versiering:
Zet, vooraleer je aan de coating (dippen in candymelts ©)begint, een houder klaar voor de cake pops. In gespecialiseerde zaken kan je specifiek ontworpen houders kopen, maar een stuk piepschuim of oasis (groene mousse die gebruikt wordt voor bloemstukken) is even goed. Doe er een stuk aluminiumfolie over om het aan te kleden. Neem een houder die groot genoeg is: je kunt de net versierde cake pops niet te kort bij elkaar zetten en het geheel gaat snel overhellen naar één kant zodat alles omver dreigt te vallen. Zorg dat de houder stevig vaststaat.
Kleuren:
Laat je fantasie de vrije loop door de cake of de botercrème een mooi kleurtje te geven. Dit doe je door in het cake-deeg of in de botercrème enkele druppeltjes kleurstof toe te voegen.
Smaken:
Ook met de smaak van de cake pops kan je eindeloos variëren.
- Meng chocolate chips door het basisdeeg van de cake
- Maak een chocoladecake
- Voeg smaakstof toe aan de cake: fruitsmaak, hazelnoten, …
- Voeg smaakstof toe aan de botercrème
Dippen:
Dip de cake pops niet te vaak en te lang in de gesmolten candymelts ©: hierdoor worden ze te zwaar of te warm en kunnen ze van het stokje zakken.
Neem een kom of tas die diep genoeg is zodat je de cake pops kan onderdompelen in de chocolade in plaats van ze te rollen. Dit geeft een mooier resultaat.
Wacht niet te lang met aanbrengen van de versiering want de gesmolten chocola stolt snel.
Zorg ervoor dat de bolletjes niet te koud zijn wanneer je ze in de candymelts © dipt: door een te groot temperatuurverschil kan de coating achteraf barsten.
Organisatie:
Koop een kant-en-klare cake als je sneller wil werken. Bak je de cake toch zelf, doe het dan de avond voordien om tijd te winnen.
Lees verder