Lekker en gezond: Broccolisap

Lekker en gezond: Broccolisap Dat broccoli een hele gezonde groente is, dat weten we inmiddels allemaal wel. Broccoli bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen die goed passen in de dagelijkse voeding. Ook voor een aantal ziektes is het bevorderlijk om broccoli te eten. Alleen elke dag broccoli eten is misschien wat teveel van het goede... Een goed alternatief is broccolisap!

Broccoli

Een bekende groente in de keuken is de broccoli, een groente die in veel gerechten gebruikt kan worden. Bij broccoli eten we de, nog gesloten, bloemknoppen. De kleur van de broccoli is overwegend groen, maar er kan een paarse tint voorkomen. Broccoli wordt vooral gekookt in water of meegebakken met het gerecht. Broccoli bevat de vitamines A, C, B1, B2 en B6 en daarnaast de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper zink en ijzer. Inmiddels hebben meerdere studies aangetoond dat broccoli goed is voor de gezondheid. Elke dag eten is wat teveel van het goede, maar een gezond sapje met broccoli doet ook wonderen!

Waarom is broccoli gezond?

Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat broccoli goed is tegen een aantal ziektes en ter voorkoming van een aantal ziekten. Ook voor het immuunsysteem is broccoli van grote waarde. Een overzicht van onderzoeken naar broccoli en de gezondheid:

Allerlei soorten kanker

Onderzoek van Berkeley (Verenigde Staten) wijst uit dat bepaalde bestanddelen van broccoli het lichaam helpen om kanker tegen te gaan. Een bestanddeel van broccoli helpt het lichaam om kankercellen te remmen. Ook komt er een eiwit vrij dat kankercellen kan doden en dit eiwit zorgt ook voor de voeding van de kankercellen.

Prostaatkanker

Specifiek onderzoek en bewijs is gevonden dat het eten van minimaal 400 gram broccoli per week het risico op prostaatkanker kan verminderen. Het is dus niet nodig om elke dag veel broccoli te consumeren, maar het is wel goed om regelmatig een kleine hoeveelheid binnen te krijgen.

Alzheimer

Een ander onderzoek toont aan dat de ziekte alzheimer tegen gegaan kan worden door het eten van broccoli. Bewijs van genezing van alzheimer is er niet, maar wel dat broccoli goed voor de hersencellen is en afbraak kan verminderen.

UV straling

De ongezondere UV straling die onze huid door de zon bereikt wordt ook geremd door de broccoli. Waarschijnlijk is de stof sulforafaan de beschermende factor tegen de UV straling. Dus vooral in de zomer kan een heerlijk fris broccolisapje geen kwaad!

Waarom broccolisap?

Dagelijks eten van broccoli is natuurlijk wat teveel van het goede. Het maakt dat je flauw wordt van de smaak en dat je niet meer geniet van het eten van broccoli. Wat veel mensen niet weten is het feit dat broccoli ook goed te combineren is in een sapje. Samen met andere fruit en groente soorten ontstaat er een smaakvolle sap die ook nog eens zorgt voor een vol gevoel. In de hippere gezonde fruitbars zijn al sappen te krijgen waarin broccoli wordt verwerkt.

Wat kan er in de broccolisap?

Als je broccoli in de sapcentrifuge wil doen dan is het handig om te combineren met een waterrijke fruitsoort, zoals bijvoorbeeld een sinaasappel. Dit geeft vloeibaarheid aan de sap en de vitamine C van het fruit en zorgt ervoor dat het schadelijke nitriet in de groenten opgeheven wordt. Wil je er geen fruit bij gebruiken? Dan is het aan te raden om een kleine hoeveelheid ascorbinezuur toe te voegen. Dit zuur is een vitamine C in poedervorm en verkrijgbaar bij natuurwinkels en de grotere supermarkten.

Hoe de broccoli verwerken tot sap?

De broccoli kan rauw in de sapcentrifuge, maar aan te raden is het om toch even de broccoli te koken of te stomen en dan weer even koud laten worden. Door de verhitting worden de bacteriën gedood en daarna kan het gemengd en geperst worden. Zorg voor een kwalitatief goede sapcentrifuge, want ook de stronk van de broccoli zit vol gezonde voedingsstoffen en is een aanrader om mee te persen. Als je het veel werk vind dan kun je een sap maken voor meerdere dagen, dit kun je doen door het afgesloten te bewaren in de koelkast.

Wat is te combineren met broccoli?

Eigenlijk zijn veel fruitsoorten te combineren met broccoli. Vooral de zachtere en zoete fruitsoorten zijn een lekkere combinatie. Daarbij kan gedacht worden aan een appel, meloen, sinaasappel, kiwi en ga zo maar door. Meng niet direct alles door elkaar, maar probeer lekkere combinaties uit te vinden. Naast fruitsoorten zijn ook een aantal groentesoorten geschikt om tot sap te maken, zoals een wortel, courgette en rode biet. Ga lekker aan de slag en geniet van de heerlijke sap!

Lees verder

© 2012 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker en erg gezond: KersensapLekker en erg gezond: KersensapIedereen kent deze rode vruchten wel: kersen. Heerlijk voor in de zomer, maar veel mensen weten niet hoe gezond ze wel n…
Borrelhapjes met patéKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Drie vegetarische salades met brie en walnotenLaat je gasten smullen door middel van deze heerlijke en simpele vegetarische voorgerechten. De moeite die je er insteek…
Borrelhapjes - met fruitKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…

Alles over theeAlles over theeThee wordt al tijden lang gedronken. Thee is heel gezond, het bevat geen calorieën past in elk dieet. Daarnaast zijn er…
Dolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto is koffie gemaakt om van te genieten, bestaande uit vele koffiespecialiteiten geschikt voor een 1 kops koffi…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 29-02-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.