Wortelsap voor je gezondheid
Allemaal kennen we de oranje wortels. Wortels die we koken, wortels die we rauw eten en die we voeren aan dieren. Maar van wortels kan ook het gezonde wortelsap gemaakt worden. Een artikel met informatie over het, nog vrij onbekende, wortelsap.
Wortelen
Bijna iedereen heeft geleerd dat wortels goed voor je ogen zijn. Veel denken dat het een fabel is, maar wortels zijn inderdaad goed voor je ogen. In wortels zit vitamine A en dat is voor je ogen een belangrijke vitamine. Het caroteen wat in een wortel zit, wordt door middel van je darmen omgezet in vitamine A. Het caroteen geeft de wortel ook de herkenbare oranje kleur, maar naast oranje zijn er diverse kleurvariaties te vinden. Wortels kunnen ook gelig zijn tot donkerrood.
Wortels zijn makkelijk te houden in een tuintje. Als je vrij vroeg in het seizoen de zaden in de grond stopt, kun je in het najaar van heerlijke worteltjes eten. Leg de zaden op de adviesafstand van elkaar en haal er af en toe een paar uit. Zo kun je zien of er ziekten zitten in de wortelen en als je tussendoor wortels eruit trekt, kunnen de overgebleven beter groeien. Zaden zijn bij diverse winkels te koop en ook via internet kun je op een goedkope manier en makkelijk aan zaden komen.
De wortels zijn in de VOC tijd meegekomen naar Nederland, men vermoed vanuit Perzië. De wortel is net zolang gekruist tot het de herkenbare oranje kleur had. Dit is dan ook in Nederland de doorsnee wortel, maar de andere kleurvariaties zijn nog steeds te krijgen bij onder andere biologische boeren.
Het drinken van wortelsap
Het drinken van wortelsap kan in het begin een beetje vreemd zijn. Wortels herkent men voornamelijk van de harde structuur als ze rauw zijn en de zachtere van de gekookte wortels. Het is een gewenningsproces en als je elke dag de sap drinkt, dan wen je er op een gegeven moment aan. Let er wel op dat je niet teveel van de sap drinkt. Net als met alle andere producten is de 'te' ook niet goed voor wortelsap.
Wortelsap bevat weinig koolhydraten en vetten. Het staat voornamelijk bekend om de caroteen, maar ook vitamine C, calcium en ijzer zitten in wortels. In mindere mate ook vitamine B1 en vitamine B2. Een gezonde groente om op tafel te zetten en ook als sap erg gezond.
Wortelsap en kanker
De herkenbare oranje kleur van de wortel is bètacaroteen. Naast wortels zit het ook in diverse andere soorten groenten zoals broccoli, koolsoorten en spinazie. Die vitamine A kan kankergezwellen tegengaan en daardoor wordt het veel gebruikt door kankerpatiënten. Het kan preventief werken tegen foute gezwellen. In vroegere tijden werden wortelen daarom ook als geneesmiddel gezien en werden ze gebruikt tegen verschillende ziekten.
Andere testen bewijzen het tegendeel en juist dat caroteen zorgt voor kanker. Testen wijzen uit dat met name rokers sneller gezwellen krijgen. De wetenschap weet nog niet helemaal wat ze aan moet met wortelsap. Kanker zou je alleen kunnen krijgen als je enorme hoeveelheden naar binnenwerkt en dat krijg je met gewone wortels en broccoli niet voor elkaar. Met een glas wortelsap gaat het al sneller, dus pas op dat je niet teveel binnenkrijgt of leng het aan met water.
Recept wortelsap
Wortelsap is relatief eenvoudig te maken met een keukenmachine. Je hebt nodig:
- Wortels 150 gram geraspt
- Een halve rode paprika
- Eén geperste sinaasappel
- Eventueel een vleugje citroensap
Meer gezond voedsel? Klik hier voor de special over powervoedsel!
Lees verder