Lekker en erg gezond: Kersensap

Lekker en erg gezond: Kersensap Iedereen kent deze rode vruchten wel: kersen. Heerlijk voor in de zomer, maar veel mensen weten niet hoe gezond ze wel niet zijn. Vooral kersen verwerkt in kersensap zijn goed voor je, want ze zorgen voor energie, laten het lichaam herstellen, verminderen pijnklachten en helpen om een goed slaapritme te krijgen. Lees dit artikel over alle voordelen van kersensap!

De Kers

Als fruitsoort begint de kers zijn populariteit terug te krijgen. Het is in Nederland vooral een seizoensfruit, rond eind juni kunnen de kersen geoogst worden en kun je vooral in het midden van het land kersen aan de weg kopen. Ook in bepaalde delen van Duitsland en Denemarken kun je makkelijk in de zomer aan heerlijke kersen komen. Ze zijn ontzettend lekker, maar ook heel erg gezond!

Hoe gezond zijn kersen?

Kersen zijn heel gezond en passen uitstekend in een gezond voedingspatroon. Ze bevatten veel verschillende vitamines en mineralen en geven hun aandeel in de gezonde voeding door vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. Daarnaast bevat het verschillende mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper en zink. Kersen bevatten zeer weinig tot bijna geen vetten dus ook in diëten kun je gerust een paar kersen snoepen! Naast al deze voordelen zitten in kersen ook nog veel vezels die de darmen op een juiste manier stimuleren en hebben ze een vochtafdrijvende werking dat erg goed is voor je nieren.

Waarom kersensap?

Kersen in de vorm van sap zijn snel tot je te nemen door het te drinken en zo kan het lichaam de goede kwaliteiten van de kers snel opnemen. Een snelle manier om te genieten van een sapje die ook nog eens ontzettend gezond is. Kersen bevatten namelijk wel suikers zoals glucose en fructose, maar deze snelle suikers geven ook direct energie aan het lichaam. Naast dat kersen gezond zijn, kunnen ze ook een oppepper geven.

Voor wie is kersensap goed?

Kersen zijn voor iedereen goed, wel met mate natuurlijk. Toch zijn kersen in de vorm van kersensap voor een aantal groepen beter dan voor anderen, zoals:

Kersensap voor mensen met chronische pijnklachten

Door de vele vitaminen en mineralen kan kersensap zorgen voor verlichting bij chronische pijnen. Kersen die verwerkt zijn in een sap werken ontstekingsremmend voor mensen die last hebben van ziektes zoals reuma en andere gewrichtsziekten. Het is bekend dat vooral rode vruchten en groenten een zeer goede werking hebben voor mensen die last hebben van chronische pijnen.

Kersensap voor sporters

Zoals eerder genoemd bevatten kersen snelle suikers die het lichaam direct een oppepper geven. Naast de oppepper zorgen kersen ook dat het lichaam weer goed kan herstellen. Net als bij mensen met chronische pijnklachten kunnen kersen ook helpen om pijnklachten bij sporters tegen te gaan, zoals bij ontstekingen en spierpijnen net als hierboven beschreven. Uit een proef is gebleken dat sporters die dagelijks kersensap drinken veel sneller herstelden na de inspanning.

Kersensap om in slaap te komen

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat kersensap goed werkt voor mensen die slecht in slaap kunnen komen door slaapproblemen of een jetlag. De sap van een Montmorency kers helpt met het verhogen van melatonine in het lichaam. Aanmaak van melatonine is nodig om in slaap te komen en bij slaapproblemen maak je weinig melatonine aan. Dagelijks een glas met kersensap helpt de aanmaak van melatonine en zorgt voor een verbeterde slaap. De slaap is over het algemeen bij proefpersonen efficiënter en langer.

Waar kun je kersensap kopen?

Kersensap is op verschillende plaatsen te koop in Nederland. In een aantal grotere supermarkten zijn glazen flessen met kersensap te koop. Ook in natuur- en reformwinkels is kersensap te koop en meestal ook nog de biologische variant. Ook kun je zelf eenvoudig kersensap maken. Stop de kersen in een blender en ga ze daarna zeven om de velletjes en pitjes eruit te krijgen.

Gezonde fruit- en groente sappen

Ook veel andere sappen bevatten ontzettend veel goede ingrediënten voor een gezonde levensstijl. Lees ook de volgende artikelen:
Goed voor je uithoudingsvermogen en gezond: Bietensap
Heerlijk en heel erg gezond voor je:Wortelsap
Voor veel kwalen en goed voor je gezondheid:Broccolisap
Meer gezond eten en drinken in de: Powervoedsel special

Lees verder

© 2012 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kersen tegen jichtKersen tegen jichtVeel mensen drinken kersensap of eten kersen voor de behandeling van jicht en behaalde daardoor verbazingwekkende result…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Kersensap helpt het lichaam bij herstel na zware inspanningKersensap helpt het lichaam bij herstel na zware inspanningZou het zo simpel kunnen zijn? Een onderzoek dat is gehouden onder 20 atleten heeft uitgewezen dat dit inderdaad het gev…
Kersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchtenKersen: Voordelen voor de gezondheid van deze steenvruchtenKersen zijn kleine, ronde vruchten die meestal in juni en juli vers verkocht worden. Honderden soorten kersen zijn beken…

Thuis ijskoffie maken: drie heerlijke receptenThuis ijskoffie maken: drie heerlijke receptenKoffie is één van de meest populaire drankjes ter wereld. Jaarlijks wordt meer dan een miljard keer koffie geschonken. M…
Zelf verse ijsthee makenEen ijskoude drank op een hete dag kan heerlijk zijn. Maar wees eerlijk, ijsthee uit een pak smaakt helemaal nergens naa…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.