Sojamelk zonder suiker kopen

Sojamelk zonder suiker kopen Sojamelk zit qua voedingswaarde dicht tegen koemelk aan, maar is toch een stuk beter dan koemelk. Koemelk bevat namelijk allerlei natuurlijke groeifactoren, kan niet verteerd worden door mensen en vergroot de kans op botontkalking. Hoewel sojamelk zelfs met suiker al een stuk beter is dan de reguliere koemelk, zijn er toch veel mensen die dit liever vermijden. Gelukkig zijn er zijn enkele merken te vinden in de winkel die een ongezoete sojamelk in hun assortiment hebben, maar je moet er goed voor zoeken.

Sojamelk is de perfecte vervanger voor koemelk

Hoewel sojamelk qua voedingswaarde dicht tegen koemelk aanligt, is het toch veel beter dan koemelk. Koemelk bevat namelijk allerlei natuurlijke groeifactoren, omdat het eigenlijk bedoeld is om kalveren te laten groeien. Prima voor de kalfjes, maar volwassen mensen kunnen deze vreemde groeifactoren beter niet in hun lichaam hebben! Bovendien zijn mensen er evolutionair helemaal niet op gemaakt om koemelk te verteren. Onze voorouders hebben miljoenen jaren over Afrikaanse savannevlaktes rondgezworven zonder ook maar een portie koemelk in hun leven te nuttigen. Tenslotte krijg je met sojamelk allerlei plantaardige proteïnen binnen, die veel gezonder zijn dan de dierlijke proteïnen in koemelk. Dierlijke proteïnen bevatten namelijk meer zwavelhoudende aminozuren dan plantaardige proteïnen, die de kans op botontkalking laten toenemen.

Veel mensen hebben kritiek op sojamelk omdat het hormoonachtige bestanddelen (lees: plantaardige oestrogenen) bevat en daarom een negatieve invloed kan hebben op hormoongevoelige kanker, zoals borstkanker. Echter is het zo dat deze plantaardige hormoonachtige stoffen veel minder krachtig zijn dan de lichaamseigen hormonen. Een glaasje sojamelk per dag kan dus echt geen kwaad.

Merken van ongezoete sojamelk

Hoewel sojamelk zelfs met een beetje toegevoegd suiker al een stuk beter is dan koemelk, zijn er toch veel mensen die liever geen suiker in hun sojamelk willen. Hieronder staan vier merken ongezoete sojamelk en waar ze te koop zijn.

Alpro Soya Unsweetened

Ingrediënten: Water, gepelde sojabonen (6,5%), zuurteregelaars (monokaliumfosfaat, dikaliumfosfaat), calciumcarbonaat, maltodextrine, stabilisator (gellan gum), vitaminen (riboflavine(B2), B12, D2).
Waar te koop: Alpro Soya is te koop bij Agrimarkt, Albert Heijn, Bas van der Heijden, Boni Supermarkten, C1000, Coop, Deen, Dekamarkt, Digros, Dirk van den Broek, Hoogvliet, Jumbo, Plus, Sanders, Super de Boer en Vomar Supermarkten.
Prijs: Rond de €1,30

Lima Soya Drink Natural

Ingrediënten: Water, sojabonen* (9.2%). *uit biologische landbouw
Waar te koop: Lima is o.a. te koop bij Ekoplaza, de Natuurwinkel en Estafette. Op de site van Lima kun je de dichtstbijzijnde verkooppunten in jouw buurt vinden.
Prijs: Rond de €1,90

Provamel Natural

Ingrediënten: Water, gepelde sojabonen* (7.2%). * uit biologische landbouw
Waar te koop: Provamel is o.a. te koop bij Ekoplaza, de Natuurwinkel, Marqt en Estafette.
Prijs: Rond de €1,40

Natumi Sojamelk Ongezoet

Ingrediënten: Water, sojabonen* (8%). * uit biologische landbouw
Waar te koop: Natumi is o.a. te koop bij Ekoplaza.
Prijs: Rond de €1,50

Wat als je geen ongezoete sojamelk kan vinden in de winkel?

Als je geen ongezoete sojamelk in de winkel kan vinden, kun je ook sojamelk met suiker kopen en hier een lepel vezels aan toevoegen. De vezels zorgen ervoor dat de suiker in de sojamelk minder snel in de bloedbaan opgenomen wordt en houden ook de darmen gezond.
Men kan echter ook zijn eigen sojamelk maken. Laat hiervoor 120 gram sojabonen 8 uur weken. Kook de bonen vervolgens 10 minuten in heet water. Breng de bonen daarna over in de blender en voeg 1 liter water toe. Mix nu goed en zeef de gemixte massa vervolgens door een kaasdoek in een kom. Verhit de gezeefde massa tenslotte tot het kookpunt en laat tien minuten doorkoken. Om de smaak lekkerder te krijgen, kun je op het eind wat zoetstof (zoals stevia) hieraan toevoegen en andere smaakmakers zoals vanille-extract, kokosrasp en zeezout. Daarna is je sojamelk klaar voor gebruik.
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieven voor melk bij baby'sAlternatieven voor melk bij baby'sWelke alternatieven zijn er voor kinderen met een koemelkallergie? Koemelkallergie is de meest voorkomende vorm van voed…
Alternatieven voor melkAlternatieven voor melkEr zijn veel alternatieven voor melk, zoals rijstmelk, sojamelk, amandelmelk en nog vele andere varianten. Deze producte…
De oorsprong en populariteit van sojamelkWat is de oorsprong van soja? Hoe wordt sojamelk gemaakt en hoe is zij populair geworden? Welke soja producten kan ik op…
Smoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolSmoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolEen gezond hart hangt nauw samen met een goed cholesterol niveau. Door om de twee dagen één van deze sappen of smoothies…

Espresso, cappuccino, lungo en de rest: wat is het verschil?Espresso, cappuccino, lungo en de rest: wat is het verschil?In de meeste huishoudens vind je een koffiezetapparaat. Maar de afgelopen jaren zijn de espressomachines steeds populair…
De beste koffie voor elk moment van de dagDe beste koffie voor elk moment van de dagMenig Nederlander houdt van een kopje koffie. De gemiddelde Nederlander drinkt namelijk zo’n drie koppen koffie per dag.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
  • http://www.voedselzandloper.com/
  • http://www.alpro.com/
  • http://www.limafood.com/
  • http://www.provamel.nl /
  • http://www.nieuweband.nl/producten/merken/135/
Kraio (46 artikelen)
Laatste update: 30-07-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.