Flaugnarde aux fraises, het aardbeienzusje van clafoutis
Flaugnarde aux fraises is het zusje van clafoutis, een Frans dessert dat wordt bereid met vers zomerfruit en dat u doet verlangen naar de Franse zomer en een eenvoudige doch voedzame maaltijd met een goed gekoelde jonge rode wijn in die sfeervolle herberg op het platteland waar u de lunch gebruikt in de boomgaard. Die sfeer kunt u thuis ook oproepen met de flaugnarde met aardbeien die we hier opdienen. Net als bij de clafoutis zijn er veel verschillende recepten in omloop zodat we hier hebben gekozen voor een andere samenstelling dan bij de clafoutis aux cerises die we eerder al hebben beschreven, bakken maar!
Al in de 14e eeuw bekend
Clafoutis is een nagerecht uit de Franse Limousin dat naar verluidt al in de 14e eeuw bekend was. Clafoutis wordt traditioneel gezien altijd met kersen bereidt, wanneer er ander fruit gebruikt wordt spreekt men van een "Flaugnarde". we maken deze keer een flaugnarde met aardbeien, u kunt echter ook kiezen voor blauwe bessen, appels, peren, perziken, abrikozen of pruimen.
De naam Flaugnarde komt uit het Occitaans, een oude Romeinse taal die werd gesproken in delen van Zuid Frankrijk en Italië, het woord is afgeleid van "fleunhe" en "flaunhard" wat zich laat vertalen als "zacht" of "donzig". Het gerecht staat vaak op het menu in de Auvergne, de Limousin en de Périgord. Het is een dessert dat hoort bij de zomer wanneer er volop vers fruit is.
Recept voor flaugnarde aux fraises
.
Ingrediënten
- 125 gram gezeefde bloem
- 200 gram kristalsuiker
- 6 eieren
- 250 ml volle melk
- 400 gram aardbeien
- 1 borrelglaasje kirsch
- 1 vanillestokje
- boter om de ovenschaal in te vetten
- poedersuiker om te garneren
De kirsch hoeft er niet in wanneer u de flaugnarde zonder spiritualiën wilt maken, het geeft er wel wat meer pit aan.
Bereiding
- verwarm de oven voor op 180 graden Celsius,
- vet een ovenschaal van 24 cm diameter goed in en zet deze even weg,
- was de aardbeien, laat ze uitlekken en maak ze helemaal droog,
- verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien doormidden,
- leg ze in de ovenschaal met de gesneden kant naar beneden,
- snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit,
- meng in een beslagkom de bloem, suiker en de eieren met een mixer,
- voeg beetje voor beetje de melk toe, laat de mixer niet te snel draaien,
- voeg de vanille zaadjes en de kirsch toe,
- mix nog even goed door totdat u een mooi en vooral klontvrij beslag hebt,
- giet het beslag over de aardbeien en bak het geheel 35 à 40 minuten totdat de flaugnarde lichtbruin gekleurd is,
- laat minstens 15 minuten afkoelen.
De flaugnarde kan warm of koud geserveerd worden, bestrooi hem pas vlak voor het serveren met poedersuiker, geef er een bolletje citroenijs bij en wat dikke room, garneer het geheel met een blaadje van de aardbeienplant, mooi!
Het beslag voor een clafoutis of een flaugnarde wordt wel eens vergeleken met pannenkoekenbeslag en inderdaad heeft het beslag uit dit recept daar wel wat van weg. Toch is de textuur en de smaak uiteindelijk heel anders, neem het woord pannenkoek daarom niet in de mond wanneer u uitleg geeft over uw baksel, dat doet deze creatie geen eer aan en een goede kok verklapt nooit een geheim!
Lees verder