Zelf aardbeien, appels, kersen en bloemen plukken in Utrecht

In Utrecht vinden we in de Vechtstreek en het gebied rond de Kromme Rijn veel kersen- en andere fruitboomgaarden, als u in dit gebied rondtoert of fietst ziet u in het kersenseizoen regelmatig een bordje langs de kant van de weg met de tekst: zelf kersen plukken. Stop gerust en neem de tijd om wat van dit heerlijke verse fruit te plukken, tussen het lommerrijk lover van een boomgaard hangt altijd een fijne sfeer en het fruit plukken en proeven is zonder meer een aangenaam tijdverdrijf voor iedereen. Vaak kunt u voor klein bedrag zelf zoveel fruit plukken als u maar kunt dragen, we gaan hier eens kijken waar dat nog meer kan in Utrecht, gaat u mee?

De kwekerijen, hun fruitassortiment en wat zij nog meer te bieden hebben

Zelf aardbeien, bessen kersen en bloemen plukken in Utrecht is het sluitstuk in onze serie over zelf fruit plukken waarin we per provincie de kwekerijen in ons land behandelen waar u zelf uw fruit kunt plukken. Het is een leerzame zoektocht geweest en we hebben zo hier en daar al weer wat aanvullingen toegevoegd. Kent u zelf nog een fijn plukadresje? Laat het ons even weten!


Ook nu weer verneemt u van ons wat de Utrechtse kwekerijen nog meer organiseren, zoals speciale activiteiten voor kinderen, excursies of rondleidingen. De informatie over de openingstijden, het adres, telefoonnummer en het website-adres vindt u in een apart kadertje, zo heeft u alle gegevens bij de hand. Pak de kinderen op en doe ze oude kleren aan, het is weer pluktijd!

De Eekhoeve in Veenendaal, landwinkel en beleefboerderij, zelf fruit plukken en groente oogsten

De Eekhoeve ligt mooi uit het zicht aan het eind van een smal laantje dat u in kunt rijden op de plek in de Dijkstraat waar u het landwinkelbord ziet staan. Als u fruit wilt plukken meld u dan eerst even in de landwinkel, daar vertelt men u welk fruit er rijp is en waar u dat vindt. Op de Eekhoeve is van alles te beleven, u kunt er zelf fruit en bloemen plukken in de pluktuin maar ook groente oogsten in de moestuin en voor de kinderen is er een kinderboerderij. In het voorjaar kunt u er perk- en kuipplanten kopen en in de landwinkel vindt u vers geoogste groenten en fruit, kakelverse eieren van de eigen scharrelkippen, heerlijke boerenkaas en ook geitenkaas en schapenkaas. Daarnaast is er een assortiment verse boerderijzuivelproducten en overheerlijk boerenijs!

De Eekhoeve, landwinkel, zorgboerderij en beleefboerderij
Dijkstraat 115 (smalle weggetje tussen 113 en 117 inrijden)
3904 DB Veenendaal
Telefoon: 0318 511265
E-mail: info@eekhoeve.nl
Website: www.eekhoeve.nl

Zelf plukken: vanaf juni. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Er is jam, honing en er zijn dranken als boerenjongens en het "Veens kaatje". Verder vindt u in de Landwinkel een zeer ruim assortiment boerderijproducten en streekproducten uit de Gelderse Vallei van collega-boeren, Veenendeel ligt immers pal op de grens met Gelderland. Op het terras van het charmante theehuis Bij Kees & Sien kunt u genieten van een kopje koffie, thee of limonade met een lekkere boerenkoek, huisgemaakte appeltaart, een boerenijsje, een lunchgerecht of een uitgebreide high tea. De Eekhoeve is ook een zorgboerderij die dagbesteding biedt aan zowel jongeren als ouderen. De omgeving, het werk en de persoonlijke aandacht zorgen ervoor dat de deelnemers zich hier thuis voelen, datzelfde gevoel krijgt u ook, wanneer u een uurtje fruit en bloemen hebt geplukt en groente heeft geoogst wilt u hier eigenlijk niet meer weg!

Fruitboerderij en Plattelandwinkel De Achterdijk in Bunnik, fruit uit de fruittuin van Utrecht.

Midden in de Kromme Rijnstreek, tussen Utrecht, Bunnik en Houten vinden we de boomgaarden van fruitteler Westeneng, in het aardbeienseizoen worden hier een aantal aardbeienzelfplukdagen gehouden, kijk op de site of op de Facebookpagina van het bedrijf voor de data en tijden. De aardbeien groeien op stellingen zodat ze schoon blijven en makkelijk geplukt kunnen worden. September is vanouds de maand waarin er appels en peren geplukt kunnen worden, op de landelijke appelplukdagen zijn er op de Achterdijk allerlei leuke aktiviteiten, er rijdt een fruittreintje rond, er zijn kraampjes met lekkere streekproducten en er worden appelpannenkoeken gebakken. Op de plukdagen meldt u zich eerst aan in de winkel, daar krijgt u instructies en daarna kunt u aan de slag. Voor het door u geplukte fruit betaalt u een klein bedrag, u mag zoveel plukken als u wilt. Als u uitgeplukt bent kunt zich op het terras tegoed doen aan een lekker kopje koffie, thee of een vruchtensapje met natuurlijk iets lekkers erbij.

Fruitboerderij en Plattelandwinkel de Achterdijk
De Achterdijk 25
3981 HA Bunnik
Telefoon: 06 14234974
E-mail: info@krommerijnfruit.nl
Website: www.krommerijnfruit.nl

Zelf plukken: in het seizoen zijn er diverse plukdagen voor de verschillende soorten fruit. Wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Behalve aardbeien, appels en peren worden er ook kersen en pruimen geteeld, deze kunnen niet zelf geplukt worden, dat doet de teler voor u. In de kersenboomgaard staat een groot aantal vrij nieuwe rassen zoals Merchant en Belise met lekkere grote, zoete, sappige en stevige kersen. In de maanden juni en juli is het traditiegetrouw kersentijd in de Kromme Rijnstreek, de kers is het agrarisch erfgoed van dit gebied. U kunt de kersen in de boomgaard kopen en ze onder het lommerrijk lover direct opeten, kersen eten in de boomgaard kan ook met groepen. Hiervoor dient u wel te reserveren, er zijn speciale groepsarrangementen.
Plattelandwinkel de Achterdijk biedt u een ruime keuze uit tal van producten uit de omgeving van boeren en telers uit de Kromme Rijnstreek waaronder producten met het keurmerk Lekker Utregs. Het assortiment omvat allerlei soorten boerenkaas, eieren, Rijn rundvlees, Hollands wild, honing, jam, vruchtensappen, vers fruit, groenten van het seizoen, aardappels en uien en speciaal samengestelde streekpakketten en leuke cadeautjes. U zult zien dat u na uw bezoek voldaan naar huis terugkeert!

Kersen eten in de Kromme Rijnstreek, traditiegetrouw het kersengebied van Nederland

In de zomermaanden juni en juli is het weer kersentijd in de Kromme Rijnstreek, vanouds het centrum van de kersenteelt in ons land. In de jaren vijftig van de vorige eeuw bedroeg het areaal aan kersenboomgaarden hier nog 190 hectare, daarmee was de Kromme Rijnstreek één van de belangrijkste kersenteeltgebieden van Nederland. En ook al zijn er nu minder boomgaarden toch wordt het gebied nog altijd geroemd, in het voorjaar voor de bloesem en 's zomers voor de heerlijke Hollandse kersen, 'kersvers' van de boom! Het gebied rond het charmante riviertje de Kromme Rijn wordt nog gekenmerkt door rust en landschappelijke schoonheid en nodigt uit voor een fietstocht waarbij u onderweg bij diverse kersenboomgaarden kersen kunt kopen en kunt uitrusten in de boomgaard.

Moestuinen in de provincie Utrecht, twee historische juweeltjes in de drukke randstad

In de provincie Utrecht vinden we twee historische moestuinen die een bezoek meer dan waard zijn en ook al zijn deze tuinen niet ingesteld op boeren, burgers en buitenlui die emmers vol fruit willen komen plukken, toch willen we in dit artikel ook aandacht besteden aan de Historische Moestuin Bartiméus en historische Tuinderij Amelis' Hof omdat we bijzonder gecharmeerd zijn van deze prachtige eeuwenoude moestuinen. Bij beide tuinen kunt u wel verse groenten en fruit kopen en bloemen plukken. Het zijn lusthoven waar u en ook uw kinderen met genoegen een tijdje in zoet zullen zijn, u vindt de beschrijvingen hieronder:

Historische Moestuin Bartiméus in Doorn, thee drinken, groente snijden, fruit en bloemen plukken

Al in 1748 wordt de moestuin voor het eerst genoemd, zij staat ingetekend op een kaart van de "Hofstede en Landerijen genaamd in 't Sand". Ruim een eeuw later, in 1886, is op dit landgoed huis Hydepark gebouwd dat helaas tijdens de Tweede Wereldoorlog is afgebrand en gesloopt. Voorheen werden de tuinen gebruikt om de familie van Loon die het huis destijds bewoonde door het hele jaar heen te voorzien van groenten en fruit. Na de oorlog raakte het landgoed in verval maar tegenwoordig zijn de geheel ommuurde tuin en de kassen en kweekbakken prachtig gerestaureerd. Aan de rand van de muur staat de druivenkas en in het centrum van de tuin de perzikenkas en een vijgenkas. De tuin is voor iedereen dagelijks te bezoeken, er is een fijn theehuis waar u koffie en thee kunt drinken met iets lekkers, kinderen kunnen er spelen en meedoen aan activiteiten als zaaien en oogsten.

Historische Moestuin en Theeschenkerij Bartiméus
Driebergsestraatweg 44
3941ZX Doorn
Telefoon: Bartiméus Infolijn 0900 7788899 of Marja Mostert 06 81159386
E-mail: info@bartimeus.nl
Website: www.bartimeus.nl/in-de-etalage/historische-theetuin

Zelf plukken: bloemen en soms een kleine hoeveelheid fruit. De tuin is open van april t/m oktober. Meer informatie vindt u op de website.

U kunt ook met een groep de tuin bezoeken, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje, vergadering of verjaardag, informeer naar de mogelijkheden bij Marja Mostert. Wilt u zelf wat fruit plukken of groente oogsten dan kunt u het beste ook eerst even bellen.
In de tuinwinkel kunt u 's zomers altijd vers geoogst fruit en allerlei soorten groenten kopen. De Historische Moestuin Bartiméus maakt vandaag de dag deel uit van de zorginstelling Bartiméus die zich richt op mensen met een visuele beperking. De tuin is in de zomermaanden 7 dagen in de week open en buiten het seizoen van maandag tot en met vrijdag. Als u de tuin wilt bezoeken kunt u het Bartiméus terrein oprijden via de Driebergsestraatweg 44, na ongeveer 500 meter gaat u door de slagboom en dan kunt u vervolgens na 200 meter bij het eerste grote kruispunt parkeren. U ziet de tuin op dat punt vanzelf rechts in het bos liggen.
Het is een heerlijke plek om een tijdje te vertoeven en ook uw kinderen zullen zich niet vervelen, er valt zoveel te zien en te doen!

Tuinderij Amelis' Hof in Bunnik, bloemen plukken en biologische groenten, fruit en kruiden kopen

Bij Tuinderij Amelis' Hof mogen kinderen incidenteel als dat zo uitkomt ook wel eens zelf wat aardbeien of ander fruit plukken, in ieder geval kunnen zij hier wel altijd zelf een boeket bloemen plukken en u kunt er ook biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden kopen. Als u bloemen wilt plukken meld u zich dan even bij de tuinwinkel, daar krijgt u uitleg over het plukken en rekent u uw boeket ook af. De tuin op landgoed Oud Amelisweerd is in totaal 1 ha groot en is opgezet met behoud van veel oorspronkelijke elementen zoals een kruidencirkel en een 17e eeuwse gerestaureerde schuur. Hagen en een houtwal zorgen voor beschutting, er staan druiven langs het middenpad en we treffen er ouderwetse fruitbomen als de mirabelle, ook wel kerspruim genoemd, de grillige mispelboom, een perzikboom en een abrikozenboompje. We vinden er ook exoten als de kiwi met z'n heerlijke vruchten.

Tuinderij Amelis' Hof
Koningslaan 9a
3981 HD Bunnik
Telefoon: 030-2517707
E-mail: info@amelishof.nl
Website: www.amelishof.nl

Zelf plukken: alleen bloemen, van mei tot november. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Er is een veldje met aardbeien en er staat klein fruit zoals rode bessen. Daarnaast worden er tal van groentesoorten gekweekt en vanaf mei kunt u in de tuinwinkel terecht voor de eerste sla en gedurende het seizoen komen daar steeds meer producten bij. Groenteplantjes worden er ook verkocht, er is een geurige kruidentuin en dan is er natuurlijk de bloemenpluktuin waar meer dan tweehonderd soorten bloemen groeien. Om bij de tuin te komen loopt u vanaf het begin van de oprijlaan bij Oud Amelisweerd naar landhuis Amelisweerd, daar ziet u aan uw rechterhand theeschenkerij Amelisweerd waar De Veldkeuken allerlei lekkere taartjes en broodjes serveert. Vanaf de theeschenkerij loopt u nog even rechtdoor, op de 5-sprong gaat u linksaf en dan staat u plots voor deze bijzondere moestuin waar u een andere wereld lijkt te betreden. Weg is de drukte van de grote stad, hier ademt alles rust uit en voelt u zich weer verbonden met de aarde. Bij Amelis' Hof kunt u ook een groepsrondleiding boeken, worksshops volgen of reserveren voor een kinderfeestje waarbij de kinderen zelf fruit en bloemen gaan plukken in deze fijne en prachtige tuin.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in ZeelandZelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Zeeland voert u naar het Zeeuwse platteland waar u nog rust en ruimte vindt.…
Fruit plukken als vakantiewerkFruit plukken als vakantiewerkZit jij ook een beetje krap in kas terwijl de zomervakantie alweer bijna voor de deur staat? Fruit plukken is één van de…

Een kind met een voedselallergieEen kind met een voedselallergieSteeds meer mensen krijgen te maken met een voedselallergie of -intolerantie. Allergieën kunnen al bij je kleine baby vo…
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in LimburgZelf aardbeien, bessen en kersen plukken neemt ons dit keer mee naar het Limburgse land waar het er over het algemeen ee…
Bronnen en referenties
  • Amelishof.nl
  • Bartimeus.nl
  • Bijteun.nl
  • Doedestreekproef.nl
  • Eekhoeve.nl
  • Dekrommerijnstreek.nl/kersentijd
  • Krommerijnfruit.nl
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 13-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.