Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Zeeland

Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Zeeland voert u naar het Zeeuwse platteland waar u nog rust en ruimte vindt. De leukste adressen met de openingstijden en het assortiment aan fruit dat u er kunt verwachten worden beschreven. Het zelf plukken van fruit is een activiteit waarbij u de stress van alle dag van u af kunt schudden, lekker bezig zijn in een natuurlijke omgeving doet een mens goed. Kinderen vinden het ook altijd erg leuk om te doen en het is een genot om uw koters glimmend van trots te zien rondlopen met het mandje met fruit dat zij geplukt hebben. Zoek een mooie droge dag uit en plukken maar!

De leukste kwekerijen en hun fruitassortiment

De kwekerijen in Zeeland die u bezoekt zijn een zelfpluktuin die geheel is ingericht voor het zelf plukken van fruit en een pluktuin voor zowel bloemen als fruit. Er wordt gekeken naar het assortiment aan fruit dat er geboden wordt, of er een winkeltje bij is, of het bedrijf op een mooie locatie ligt, of u er iets kunt eten en drinken en in welke periode van het seizoen u er terecht kunt.


Verder worden gegevens als openingstijden, het adres, telefoonnummer en ook het website-adres vermeld in een apart kadertje.
Er is goed gekeken naar de sfeer en de uitstraling van de kwekerij en alleen de leukste zelfpluktuinen worden besproken!

Landwinkel Elenbaas in Arnemuiden, zelf kersen plukken op de zelfplukdag

Het fruitbedrijf van Jaco, zijn broer Marcel en Dianne Elenbaas heeft een oppervlakte van 26 hectare waarop aardbeien, kersen, pruimen, peren en appels worden geteeld. Er kunnen kersen worden geplukt op de zelfplukdag. Arnemuiden ligt op het voormalig eiland Walcheren, de kwekerij bevindt zich net even buiten het stadje. De polder waarin de kwekerij ligt is relatief jong en kenmerkt zich door de zeeklei die rijk is aan kalk en mineralen die onmisbaar zijn voor de groei van fruitbomen. Dankzij deze specifieke grondsoort geven de bomen heerlijke vruchten, de enige echte Zeeuwse Zonnekersen.

Landwinkel Elenbaas
Langeweg 34
4341 RE Arnemuiden
Telefoon: 0118 603337
E-mail: zeeuwsekers@kpnplanet.nl
Website: www.landwinkelelenbaas.nl

Zelf plukken: kersenplukdag is niet elk jaar op dezelfde datum. Op de website wordt aangegeven wanneer dit jaar kersen geplukt kunnen worden.

In de winkel kunt terecht voor groenten, fruit en diverse streekproducten. Openingstijden vindt u op de website.

De gezellige zelfplukdag wordt druk bezocht maar op zo'n grote kwekerij is dat geen bezwaar, er is genoeg voor iedereen. Doe stevige schoenen aan en neem voor de kinderen eventueel laarzen mee, een ladder hoeft u niet mee te nemen want de laagstambomen zijn niet hoog, neem wel een emmer mee. Plukinstructies krijgt u op de boomgaard, pluk alleen de rijpe kersen want kersen rijpen niet verder vanaf het moment dat u ze van de boom af hebt geplukt. In de landwinkel kunt u heerlijke verse producten van de kwekerij en streekproducten van collega boeren kopen. U treft er diverse soorten honing, jams en stroop, maar ook verschillende soorten vruchtensappen, verse groenten, fruit en kaas. Al het goede van het Zeeuwse land is hier te vinden en u gaat hier niet alleen met een emmer vol zelfgeplukte kersen de deur uit, u neemt vast nog meer lekkers mee naar huis!

De Zelfplukkerij bij Colijnsplaat, fruit plukken en er daarna meteen zelf jam van maken

Op de Zelfplukkerij begint het plukseizoen meestal rond eind juni als het eerste fruit rijp is geworden. Het assortiment is groot, er zijn rode bessen, witte bessen, zwarte bessen, kruisbessen, frambozen en bramen maar ook kersen, pruimen en nog veel meer. Het spreekt vanzelf dat alle soorten fruit niet tegelijk rijp zijn, het loont de moeite om meerdere keren per seizoen te gaan plukken.
In het winkeltje van de Zelfplukkerij vertelt eigenaresse Hanneke Koopman u in welk veld u terecht kunt en u krijgt plukbakjes mee. Na het plukken wordt de oogst gewogen en afgerekend, in het winkeltje hangt een lijst met de prijzen van de verschillende soorten fruit. Door het aanplanten van verschillende rassen is het plukseizoen per fruitsoort zo lang mogelijk, de te plukken hoeveelheden zijn per soort en ras vaak wel erg verschillend. Naast de bekende soorten fruit vindt u hier ook bijzondere soorten en rassen zoals gele frambozen, zwarte frambozen, zwarte moerbeien, bosaardbeien, jostabes, mirabel pruimen en morellen.

De Zelfplukkerij
Molenweg 3
4486 PP Colijnsplaat
Telefoon: 06 23167389

Zelf plukken: rond eind juni t/m half september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden kan worden nagevraagd bij de Zelfplukkerij.


De meeste van deze soorten zijn recent aangeplant om uit te proberen hoe ze groeien en smaken. De bosaardbeitjes moet u zeker proeven, de kleine vruchten van de moeder van alle aardbeienplanten smaken verrassend lekker, bijna geparfumeerd!
Bij De Zelfplukkerij kunt u niet alleen fruit plukken om vers te eten, u kunt er ook gelijk jam van maken in de Workshop Jam Koken die tijdens het plukseizoen elke donderdagochtend wordt gegeven vanaf juli t/m half september tussen 10.00 en 12.00 uur.
U krijgt eerst een rondleiding door de pluktuin waarna u zelf het fruit voor de jam gaat plukken. Daarna wordt het fruit gewassen, haalt u de ongerechtigdheden eruit en leert u hoe u er zelf jam van kan koken. Terwijl de jam staat af te koelen geniet u van een kopje thee met iets lekkers en maakt u ondertussen ook etiketten voor op uw jampotten. De workshop is er voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar, jongere kinderen kunnen de workhop natuurlijk samen met een volwassene doen. Let er wel op dat u voor deze activiteit van te voren moet reserveren, als u met een groep wilt komen kunt u ook op een andere tijd en dag afspreken.

Pluktuin Hof Hazenberg, bloemen en fruit plukken op een historische locatie bij Aagtekerke

Hof Hazenberg is al sinds mensenheugenis bekend, bij de huidige fraai gerestaureerde 18e eeuwse boerderij ligt een "Motte" uit de 13e eeuw, een vluchtheuvel waarop men zich bij hoogwater kon terugtrekken. Rondom de boerderij en de restanten van de schuur ligt nog een gracht, bijzonder is dat het huiseiland met de gracht eromheen -zoals deze ook al wordt aangegeven op een kaart uit 1680- tot op heden onaangetast bewaard is gebleven. In de schuur bevindt zich nog een waterput uit dezelfde periode.
Op het land grenzend aan de boerderij is een pluktuin aangelegd waar u zowel snijbloemen als klein fruit kunt plukken, dat begint al in juni met een bescheiden aantal bloemsoorten en vanaf half juli tot ver in september is er weer een overvloed aan bloemen en zijn ook de aalbessen, de frambozen en de eerste pruimen rijp! Op het terras geniet u van boerderij-ijs, koffie, thee of iets fris.

Pluktuin Hof Hazenberg
Prelaatweg 81
4363 ND Aagtekerke (Zeeland)
Telefoon: 0118 584046
E-mail: hazenberg@filternet.nl
Website: nog geen eigen website

Zelf plukken: rond juni tot en met oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden kan wordeen nagevraagd bij Hof Hazenberg.

Voor de kinderen zijn er allerlei speelmogelijkheden op het terrein. De boerderij heeft een lange eigen oprijlaan en is ydillisch gelegen temidden van akkerland, bloemenvelden en bossages. Er is ook een minicamping waar u een van de van alle gemakken voorziene chalets kunt huren, een heerlijke plek om een tijdje vakantie te vieren. Ook als u alleen fruit en bloemen komt plukken zult u zich hier zeker vermaken, de tuin bestaat uit 1½ hectare vol met snijbloemen en het fruit vindt u in de grote boomgaard. Voor weinig geld mag er een enorme bos bloemen geplukt worden en wie fruit wil plukken koopt voor een paar euro een doosje dat helemaal gevuld mag worden. "Proeven mag, dat hoort er echt bij", zegt eigenaresse Clazien de Visser. Behalve frambozen, aalbessen en pruimen zijn er ook bramen en later in het seizoen appels en peren. In de herfst kunt u bovendien zelf kalebassen en pompoenen oogsten, voor het zover is komt u hier beslist een paar keer langs om fruit te plukken, wat is dit een fijne plek!

Bordjes langs de kant van de weg

In Zeeland kom je ze om de haverklap tegen langs de kant van de weg; borden met "zelf fruit plukken". Zeeland is echt een heerlijk vakantieland waar veel fruitteeltbedrijven u de mogelijkheid bieden zelf uw fruit te plukken. Aardbeien, frambozen, bessen en bramen smaken vers geplukt het lekkerst, zelf plukken tussen het lomerrijk lover is een zalige bezigheid... En wanneer u meteen een paar kilo extra plukt kunt u er zelf jam van maken, als u de cursus op De Zelfplukkerij hebt gevolgd weet u nu hoe dat moet!

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Zelf aardbeien en bessen plukken op de WaddeneilandenWe bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding…
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
Fruit plukken als vakantiewerkFruit plukken als vakantiewerkZit jij ook een beetje krap in kas terwijl de zomervakantie alweer bijna voor de deur staat? Fruit plukken is één van de…

Zelf aardbeien en bessen plukken in Friesland, noflike dag!In Friesland zijn een flink aantal kwekerijen waar u zelf uw fruit kunt plukken, we hebben de leukste voor u opgezocht e…
Eendenkroos  snelgroeiend en eiwitrijk waterplantjeEendenkroos snelgroeiend en eiwitrijk waterplantjeEendenkroos, lemna minor, is het kleinste bloeiende plantje op aarde, het groeit en vermeerdert snel en zit boordevol ei…
Bronnen en referenties
  • Arnehistorie.com
  • Bijteun.nl
  • Landschapsbeheerzeeland.nl
  • Landwinkelelenbaas.nl
  • Zelfplukkerij.nl
Reactie

Judith, 03-08-2016
Hoi, welk bedrijf is er in Zeeuws Vlaanderen? Wij zitten vlakbij Terneuzen op een camping en mijn zoon wil graag kersen plukken of andere vruchten. Zijn hier tot en met 8 aug.

Groet Judith Reactie infoteur, 10-08-2016
Hoi Judith,

Sorry voor de late reactie, we zijn zelf namelijk ook op vakantie! Het artikel heeft evengoed onlangs nog een update gehad en de in Zeeland bekende zelfplukadressen staan erin. Neemt niet weg dat er incidenteel ook op andere adressen geplukt kan worden.

Groetjes Steyn en Chris

Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 15-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.