Hoe Aperol Spritz maken? Of de Martini en Campari variant?

Hoe moet je een Aperol Spritz maken? Ontdek het recept voor dit bekende Italiaanse en alcoholhoudende aperitief. Bekijk ook enkele andere Spritz varianten met de bekende populaire drankjes Martini en Campari. De bekendste, populairste en oorspronkelijke cocktail blijft natuurlijk de Aperol Spritz met de Italiaanse schuimwijn Prosecco en spuitwater. De laatste jaren zijn er nochtans heel wat nieuwe varianten verschenen in diverse cocktailbars. Geen enkele van hen kan de klassieker echter van zijn troon stoten en Italianen en hun toeristen blijven vlijtig hun Aperol Spritz drinken.

Hoe een Aperol Spritz maken?


Wat is de drank Spritz?

Spritz is helemaal geen merknaam of een drank die geproduceerd wordt. Het is, net zoals bijvoorbeeld Sangria, een cocktail die gemaakt wordt op basis van de eerder vernoemde aperitief Aperol. De cocktail is oorspronkelijk afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto, de streek rond Venetië en Verona, en kan qua inhoud sterk variëren van streek tot streek. Zo is de Aperol Spritz uitgevonden in de provincie Padua en Campari Spritz in de regio rond Milaan.

Spritz werd uitgevonden in Oostenrijk

Ja, Aperol Spritz is een typisch Italiaans aperitief, toch kent de Spritz zijn oorsprong in Oostenrijk. Het begon toen het Oostenrijkse leger de noordelijke regionen van Italië bezette bezette omstreeks 1800, vlak bij de grens van Oostenrijk dus. Aangezien de soldaten echter de Italiaanse wijn te sterk achtten voegden ze er water aan toe. Het leger sprak echter niet over toevoegen maar noemde het 'spritzen', het Duitse woord voor 'injecteren'.

Aperol Spritz kant en klaar in flesjes kopen

Hoewel Aperol Spritz de naam van de cocktail is en dus eigenlijk geen merk, verkoopt Aperol wel kleine flesjes waarin de cocktail al klaargemaakt is. Het gaat om flesjes van 175 ml. die per drie verkocht worden en te koop zijn via de reguliere kanalen aan ongeveer 6 EUR per pakket. Het kant en klare aperitief heeft een alcoholgehalte van 9%.

Hapjes of tapas voor bij Aperol Spritz

Wie een aperitief drinkt heeft vaak ook zin in een hapje. Aangezien Aperol Spritz een Italiaans drankje is, passen de typisch Italiaanse hapjes er natuurlijk het best bij. Denk maar aan blokjes salami, verse olijven, kerstomaten, bolletjes mozzarella of andere Italiaanse kaas.

Pirlo; een vergelijkbaar aperitief

Pirlo is een typisch Italiaanse aperitief-cocktail die vergelijkbaar is met Spritz. Het drankje wordt gemaakt op basis van prosecco, Campari of Aperol en bruiswater. Pirlo is afkomstig uit Brescia, wat in de buurt van streek Veneto ligt, waar Aperol Spritz uitgevonden werd. Buiten de regio is dit aperitief echter heel wat minder bekend.

Andere cocktails met Aperol

Er bestaan nog diverse andere cocktails met Aperol zoals de Two-One-Two op basis van Tequilla, de Cheeky Negroni met Gin en de Paper Plane met whiskey. Een Aperol Spritz zonder alcohol maken is vooralsnog onmogelijk, Aperol is natuurlijk een alcoholhoudende drank. Er zijn echter wel voldoende alternatieve cocktails zonder alcohol.

Recept voor Aperol Spritz

Net als bijvoorbeeld een Gin Tonic is ook dit drankje erg makkelijk zelf te bereiden. Daarnaast bevat het minder alcohol dan de meeste aperitieven aangezien het een aangelengd drankje is, net zoals Gin aangelengd wordt met Tonic.
 1. Neem een longdrinkglas of een bol glas op een voet.
 2. Vul het met ijsblokjes.
 3. Vul dit voor 1/3 met Aperol.
 4. Voeg evenveel bruiswater toe.
 5. Vul het glas daarna met nogmaals 1/3 met prosecco.
 6. Werk af met een schijfje sinaasappel.

Recept voor de Martini Spritz

Het werd later geïntroduceerd dan de Aperol Spritz, maar is daarom niet minder populair. Martini heeft ook meer varianten dan Aperol, waardoor er meer mogelijkheden zijn voor het bereiden van een Spritz.
 1. Vul een bol Martini-glas met ijsblokjes.
 2. Vul het met 70 ml. Martini Bianco of Martini Rosato.
 3. Voeg 100 ml. bruiswater toe.
 4. Goed roeren en afwerken met een schijfje sinaasappel.

Recept voor de Campari Spritz

Net zoals de verhoudingen tussen de Aperol Spritz en de Martini Spritz verschillen, is dat ook het geval bij de Campari Spritz. Je kan dus niet zomaar het ene drankje met het andere verwisselen, tenzij dat iemands persoonlijke smaak is natuurlijk.
Neem opnieuw een groot bol glas op een voet.
Vul het met ijsblokjes.
 1. Begin met 10 ml. Campari (2 delen)
 2. Voeg 5 ml. bruiswater toe (1 deel)
 3. Voeg nu 15 ml. prosecco toe (3 delen)
 4. Werk opnieuw af met een schijfje sinaasappel.

Lees verder

© 2015 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse aperitivo cocktailsLa dolce vita komt in Italië rond een uur of 6 op gang: als de Nederlanders aan tafel gaan, beginnen de Italianen met ap…
Prosecco: populaire en heerlijke wijn uit ItaliëProsecco: populaire en heerlijke wijn uit ItaliëTijdens de zomermaanden is het bij warm weer heerlijk om een gekoeld glas met bubbels te drinken. Voor sommige mensen is…
Het serveren van martiniHet serveren van martiniHeb je een feestje en houden je gasten meer van een martini dan van wijn? Hier heb je enkele tips om je martini koud te…
CocktailsoortenCocktailsoortenZoveel mensen, zoveel wensen. Zo dachten de bedenkers van de cocktail er ook over. Er zijn diverse soorten cocktail, voo…

Cocktails maken: cursus aan de European Bartender SchoolCocktails maken: cursus aan de European Bartender SchoolHeb jij het wel gezien in Nederland? Je bent jong en je wilt wat. Je wilt wat anders. Weg van het natte en winderige kli…
Een heerlijke cocktail gin tonicEen heerlijke cocktail gin tonicDe cocktail gin tonic is een zeer populaire longdrink. Men drinkt het als aperitief, afsluiter van een avond of gewoonwe…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aperol
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Campari
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spritz
 • http://www.dailymotion.com/video/xkxgwz_how-to-make-the-perfect-martini-spritz_lifestyle
 • http://www.solo.be/nl/recepten/spritz-aperol-een-zomers-aperitief-op-het-terras/
 • http://www.campari.com/be/nl/cocktails/list/campari-spritz/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pirlo
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.