Een heerlijke cocktail gin tonic

Een heerlijke cocktail gin tonic De cocktail gin tonic is een zeer populaire longdrink. Men drinkt het als aperitief, afsluiter van een avond of gewoonweg als men zin heeft in een verfrissende cocktail. Gin tonic wordt geserveerd in een verhouding van 2 eenheden tonic en één eenheid gin, aangevuld met ijs. De bereiding ervan is niet moeilijk en met wat gin en tonic in huis, kan je al snel genieten van deze overheerlijke longdrink. Op medisch gebied heeft de kinine in tonic al bewezen dat het een antistof is voor malaria. Een nadeel van kinine is dat het libido ervan een forse knauw krijgt.

Wat is een cocktail gin tonic?

Gin tonic is een verfrissende cocktail op basis van de dranken tonic en gin. Door beide dranken samen te voegen (in de verhouding van twee eenheden tonic en één eenheid gin) en aan te vullen met ijs, verkrijgt men de lekkere, unieke en frisse smaak van gin tonic. De cocktail bestaat al sinds de 18de eeuw en werd geïntroduceerd door het leger van de Britse Oostindië Campagnie in India. De aanwezige stof kinine in tonic is een bewezen stof voor de bestrijding van malaria. De bittere smaak van kinine werd ontkracht met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. Nu wordt het tonic water zoeter gemengd met minder kinine, waardoor de tonic minder bitter is.

Soorten gins

We onderscheiden verschillende soorten gins, waarvan London Dry de bekendste is:
 • London Dry Gin: deze ginsoort is de meest gekende en wordt beschouwd als de klassieke manier om gin te maken. London Dry staat voor de éénmalige distillatie waarin alle ingrediënten worden meegedistilleerd. Het enige ingrediënt dat mag worden toegevoegd is water. Populaire merken zijn Bombay Sapphire, Gordon’s, Tanqueray.
 • Distilled Gin: deze gin kenmerkt zich door hetzelfde proces als London Dry, maar hier worden na afloop nog infusies toegevoegd of extra ingrediënten mee gedistilleerd. Populaire merken zijn Tanqueray No.Ten en Beefeater 24.
 • Compound Gin: Deze ginflessen kenmerken zich door de vermelding van gin op de fles. Het gaat hier meestal over huismerken. Deze gins bevatten toegevoegde smaken zonder dat er een effectieve distillatie van kruiden heeft plaatsgevonden. Voorbeelden hiervan zijn de huismerken van de lokale supermarkten.
 • Old Tom Gin: dit is een weinig voorkomende ginsoort, maar hij is wel verkrijgbaar. Het is een zoete gin, om de scherpe alcoholsmaak te verhullen. Voorbeelden hiervan zijn Hayman’s Old Tom Gin en Both’s Old Tom Gin.

Bron: CreativeInspiration, PixabayBron: CreativeInspiration, Pixabay

Hoe maak je een goede gin tonic?

Vul een cocktailglas met ijsblokjes. Het glas mag tot twee derde gevuld zijn met ijsblokjes. Vervolgens schenk je over het ijs gin in. Zorg ervoor dat je twee eenheden tonic toevoegt voor één eenheid gin. Achteraf doe je er de tonic bij. Tonic neem je uit een éénpersoonsflesje en zet je naast het cocktailglas bij. Zo kan degene die drinkt zijn glas verder aanvullen naargelang hij de gin wat minder straf wil. Op de zijkant van het glas kan je een limoentje steken om nog wat extra aroma achter te laten.

Gin tonic en het libido

Tonic bevat het ingrediënt kinine dat voor de bittere smaak zorgt. In positieve zin wordt kinine ingezet in de strijd tegen malaria. Een nadeel is dat kinine het libido fel vermindert. Eens stevig in de gin tonic vliegen alvorens je het bed met iemand gaat delen is dus zeker niet aan te raden.

Drie weetjes over gin

 • De grootste consumptie van gin is in de Filipijnen. Andere uitgesproken gin-landen zijn Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
 • De grootste gin tonic die ooit werd gemaakt was in 1982 en staat op naam van Franz Steinbach. Zijn naam staat dan ook vermeld in het “Guinness Book of Records”. Er zat maar liefst 9.500 liter gin tonic in zijn zwembad.
 • De Doce Gin Club in Valencia verkoopt het meest aantal gins ter wereld. Ook in de Lage Landen zijn er veel cocktailbars waar je verschillende soorten gins kan verkrijgen. Voorbeeld hiervan is de Rotterdamse "Gin and Tonic Club".
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Forest Dry Gin, recepten & garnering voor een Gin-TonicForest Dry Gin, recepten & garnering voor een Gin-TonicForest Dry Gin is een Belgisch ginmerk dat begin 2015 gelanceerd werd, midden in de onnoemelijk populaire hype die Gin-T…
Zwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, blackwater feverZwartwaterkoorts, ook wel blackwater fever genoemd, is een zeldzame ziekte geworden. Het komt voor bij malaria tropica.…
Tonicum: een natuurlijke geneeswijzeTonicum: een natuurlijke geneeswijzeEen tonicum is geen geneesmiddel, en moet dan ook niet als zodanig beschouwd worden. Wel kan een tonicum ter ondersteuni…

Hoe Aperol Spritz maken? Of de Martini en Campari variant?Hoe moet je een Aperol Spritz maken? Ontdek het recept voor dit bekende Italiaanse en alcoholhoudende aperitief. Bekijk…
Italiaanse aperitivo cocktailsLa dolce vita komt in Italië rond een uur of 6 op gang: als de Nederlanders aan tafel gaan, beginnen de Italianen met ap…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tom69green, Pixabay
 • Standaard.be, http://www.standaard.be/cnt/dmf20141223_01443822, 18 juli 2015
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Gin_en_Tonic, 18 juli 2015
 • Hln.be, http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2247967/2015/03/11/Gin-tonic-7-andere-voedingsmiddelen-die-slecht-zijn-voor-je-seksleven.dhtml, 18 juli 2015
 • Drankenwereld.be, http://www.drankenwereld.be/NL/gin, 18 juli 2015
 • Afbeelding bron 1: CreativeInspiration, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.