Italiaanse aperitivo cocktails
La dolce vita komt in Italië rond een uur of 6 op gang: als de Nederlanders aan tafel gaan, beginnen de Italianen met aperitivo. Dan komen de eerste hapjes op tafel en wordt een passend drankje geschonken, om de eerste honger tot aan het diner te overbruggen. Ook in Nederland zijn deze drankjes een hit, en ze zijn niet moeilijk te maken. Ben je toe aan variatie en wil je deze zomer eens iets anders uitproberen? Probeer dan eens een Campari Soda, een Negroni of Aperol Spritz.
Het aperitivo is een oud concept. Vermoedelijk ontstond dit concept in de 18e eeuw, in grote steden zoals Milaan en Turijn, waar dranken zoals Martini en Campari werden geschonken in aperitivo bars. Om de honger te stillen, serveert de keuken een scala aan hapjes. De term stamt van het Latijnse woord 'apertitiuvum', dat 'opener' betekent. Bij het aperitivo kiest men dan ook voor bittere drankjes, die erom bekend staan dat zij de maag voorbereiden om het verteren.
Tegenwoordig krijgt het aperitivo soms de vorm van een heel eetfestijn, in plaats van een klein hapje voor het diner. In veel Italiaanse steden betaal je bij het aperitivo tussen de 7 en 9 euro voor een van onderstaande cocktails, waarna je gebruik mag maken van het buffet. Dit bestaat soms uit wat hapjes zoals chips en olijven, maar kan in het beste geval zijn gevuld met pizza, salades, pasta, hammen en kazen. In dat geval kan de aperitivo volstaan als maaltijd.
Campari Soda
Wie aperitivo zegt, zegt Campari. Deze drank bestaat dan ook al sinds 1860. Café-eigenaar Gaspare Campari bracht vele jaren door om zijn recept te perfectioneren, wat uiteindelijk resulteerde in een bitter, rood drankje. Het is inmiddels een echte klassieker: het (geheime) recept met meer dan 60 ingrediënten is al anderhalve eeuw ongewijzigd en wordt al sinds 1904 geproduceerd in een fabriek vlakbij Milaan.
De bekendste toepassing van Campari is heel eenvoudig: de Campari Soda. Deze maak je door rode Campari te mengen met een scheut bruiswater (zoals Spa rood) en wat ijsklontjes.
Americano
Een andere variant met Campari is de Americano. Er gaat een verhaal de ronde dat Amerikanen die aan het begin van de 20e eeuw in Italië waren, dol waren op dit drankje. Als eerbetoon werd de combinatie naar hen vernoemd. Een alternatieve verklaring is dat de naam afstamt van het Italiaanse woord 'amaro', dat 'bitter' betekent.
Dit drankje maak je door 3 cl Campari te mengen met 3 cl droge rode vermouth en ijsblokjes. Vul daarna het glas met bruiswater, en maak het af met een schijfje sinaasappelsap en een limoenkrul.
Negroni
Wie liever wat sterkers wil, kiest voor een Negroni. Dit drankje is volgens de overlevering omstreeks 1920 bedacht in Cafe Gasoni in Florence, dat nu Cafe Cavalli heet. Graaf Camillo Negroni staat bekend als uitvinder van de combinatie. Hij vroeg zijn barman Fosco Scarselli om zijn favoriete cocktail, de Americano, wat sterker te maken. Scarselli voegde een scheut gin toe in plaats van het gebruikelijke bruiswater, en versierde het drankje met sinaasappel in plaats van limoen. Een nieuwe cocktail was geboren.
Je maakt een Negroni door 1 deel Campari, 1 deel gin en 1 deel vermouth Cinzano rosso te mengen. Voeg ijs en een schijfje sinaasappel toe, en je cocktail is klaar om te worden opgedronken.
Aperol Spritz
Een ander populair drankje is Aperol Spritz. Giuseppe Barbieri lanceerde de bitterzoete drank omstreeks 1919 in Padua. Het relatief lage alcoholpercentage van 11,5% viel in de smaak. Onderstaande combinatie is ontstaan doordat Noord-Italianen een scheut water toevoegden aan de Aperol, om het drankje minder sterk te maken. Later voegden Italianen ook prosecco toe uit Veneto, zoals ook vandaag de dag gebeurt. De Noord-Italiaanse oorsprong van de drank is nog altijd zichtbaar: vooral in steden als Bologna en Venetië wordt de Spritz volop gedronken.
Het recept is eenvoudig en de ingrediënten zijn in vrijwel alle supermarkten verkrijgbaar:
Meng 3 delen prosecco met 2 delen Aperol. Voeg een scheutje bruiswater toe en maak het af met een schijf sinaasappel en wat ijsblokjes. In Italië krijg je hier vaak een schaaltje chips bij geserveerd: een prima combinatie.
Al deze drankjes kun je prima thuis maken. Geniet eens van een Spritz of Negroni na een lange werkdag, of schenk een glas in tijdens een zonnige middag in de tuin of op het balkon. De bitterzoete smaak en het relatief lage alcoholpercentage maakt de cocktails uitermate geschikt voor een warme dag. Salute!
Salute!
© 2015 - 2025 Suzannevh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CocktailsoortenZoveel mensen, zoveel wensen. Zo dachten de bedenkers van de cocktail er ook over. Er zijn diverse soorten cocktail, voo…
De lekkerste roomcocktailsEr zijn honderden verschillende cocktails, elk met z'n eigen kenmerk (kleur, geur, vormgeving etc.). Room is in sommige…
Cocktails en longdrinks makenSmaak-volle recepten voor twee cocktails en longdrinks die erg de moeite waard zijn! Caracas en Calvados cocktail en de…
Drie lekkere cocktail receptenOnder het motto: ‘Een lekkere cocktail smaakt altijd’ kan je hieronder de recepten terugvinden van enkele ontzettend lek…
Bronnen en referenties
- Geraadpleegd op 12-03-2015:
- Campari, http://www.campari.com/be/nl/campari-world/product/
- Wikipedia, Negroni, http://en.wikipedia.org/wiki/Negroni
- Wikipedia, Americano, http://en.wikipedia.org/wiki/Americano_%28cocktail%29
- Food in Italy, http://www.foodinitaly.org/blog/2011/03/25/the-history-of-the-aperitivo/