Cocktails maken: cursus aan de European Bartender School

Cocktails maken: cursus aan de European Bartender School Heb jij het wel gezien in Nederland? Je bent jong en je wilt wat. Je wilt wat anders. Weg van het natte en winderige klimaat hier. Een poosje (of langer) naar het buitenland spreekt je aan. Wil je leren hoe je cocktails maakt in bijvoorbeeld Australië, op Kos of in Thailand? Bij de European Bartender School volg je een interne opleiding van een maand. Je wordt opgeleid als bartender en bent verzekerd van een mooie baan met je diploma. Tijdens die maand heb je de tijd van je leven. Alles is georganiseerd en met je medestudenten breng je de weekenden door in een bruisend uitgaansleven. Je doet ervaringen op waar je de rest van je leven plezier van kan hebben.

Wat is de European Bartender School?

Het is de meest professionele en grootste school voor bartending ter wereld met 24 vestigingen (januari 2018). Er zijn jongeren die na de middelbare school niet meteen weten welke vervolgopleiding ze willen doen. Ook zijn er jonge mensen die met hun hbo-diploma of universitaire studie geen baan kunnen vinden. Of je weet welke studie je wilt, maar kunt die nog niet betalen. Dan ontstaat vaak het idee om een tijd naar het buitenland te gaan. Werkloos thuiszitten is een slecht alternatief. Ook het hebben van een baantje, enkel omdat je toch geld moet verdienen, maakt ook niet gelukkig. Het buitenland lokt, maar je wilt niet alleen in een vreemd land terechtkomen. Dan is een opleiding tot bartender bij de European Bartender School (EBS) een goede keuze. De cursus duurt een maand. Je kunt intern verblijven in een hostel. Je woont met een groep jonge mensen bij elkaar. Op die manier kun je samen de stad en/of het land verkennen. De opleiding bestaat al sinds 1999 en heeft al ongeveer 50.000 afgestudeerden (januari 2018). De minimumleeftijd is achttien jaar en er is geen vooropleiding nodig.

Vier modules 'cocktails' in vier weken

Training vrij schenken

Je leert met precisie schenken zonder maatglas. Dit bevordert de stijl, de snelheid en de efficiëntie van de bar. Het vrij schenken is een van de examenonderdelen waarbij je wordt beoordeeld op nauwkeurigheid in combinatie met snelheid.

Bartraining

Er zijn op elke school zogenaamde 'imitatiebars'. Er wordt natuurlijk voor het oefenen geen echte drank gebruikt, maar gekleurd water. Zo kun je blijven oefenen en eenvoudig honderd drankjes per dag maken.

Flairtraining

Hoe ga je om met de barapparatuur en de flessen? Hoe vermaak je de gasten op een boeiende manier? Je leert het tijdens dit onderdeel van de cursus. Tom Dyer en Johannes Kinch ontwikkelden dit programma. Ze hebben samen meer dan zestig Wereld Flairtitels op hun naam.

Mixologietraining

Met echte ingrediënten en dranken ga je de bekendste cocktailklassiekers mixen en proeven. Hier komt alle kennis bij elkaar en zie je het eindresultaat. Proost!

Bron: Concord90, PixabayBron: Concord90, Pixabay

In welke landen kun je de opleiding 'cocktails maken' volgen?

In zeventien landen kun je het diploma behalen. Er zijn in totaal vierentwintig scholen. Sinds 2015 is er ook een opleiding in Miami en Mallorca. Er worden jonge mensen van over heel de wereld opgeleid. De leeftijd van de studenten varieert van achttien tot drieëntwintig jaar. In elke groep zitten mensen uit allerlei landen. De lessen worden in het Engels gegeven. Kennis van basis Engels is voldoende. In sommigen landen wordt een 'inheemse opleiding' gegeven in de taal van het land.

Ben ik verzekerd van een baan?

Er wordt door de school samengewerkt met grote merken in de industrie. Doel hiervan is om baankansen te creëren over de hele wereld. De vacaturewebsite matchstaff.com maakt het mogelijk om makkelijk een baan te vinden. Allerlei resorts en bars willen erg graag iemand in dienst nemen met het EBS-diploma. Bartending is een universele taal, dus je kunt overal ter wereld werken. Met een paar maanden werken heb je de cursus al snel terugverdiend. Besluit je om terug te komen naar Nederland? Dan zul je ook hier bij de betere restaurants en hotels een leuke baan kunnen vinden.

Waarom is het een prima bartenderopleiding?

Het is een van de meest uitgebreide cursussen. Er is 120 uur praktijkles met een instructeur. Verder veel vrije tijd om te studeren met cursusgenoten. Het erkende certificaat is bekend over de hele wereld.

Diploma gegarandeerd

Je kunt gratis de cursus opnieuw volgen als het niet gelukt is het certificaat te behalen. EBS wil graag dat iedereen de kans krijgt dit mooie diploma te behalen.

Levenservaring

Je leert niet alleen bartendingvaardigheden, maar ook vaardigheden welke je je gehele leven verder gaan helpen. Je vergroot je zelfvertrouwen en ontwikkelt verkoopvaardigheden. Cursisten vertellen dat ze de ervaringen tijdens deze reis blijvend zullen koesteren.

Instructeurs met titels

Veel van de instructeurs hebben internationale bartendertitels. Sommigen zijn zelfs wereldkampioen. Ze hebben veel praktijkervaring en zijn opgeleid tijdens de jaarlijkse Instructor Academy.

EBS care

Het team helpt en ondersteunt voor, tijdens en na de opleiding. Ze spreken 25 talen en zijn er om te helpen waar ze maar kunnen. Je bent ver van huis, dus er kan best eens iets zijn waar je mee zit. Dan is de hulp vlakbij.

Verzekeringen

Er is een flexibele reservering en annuleringsverzekering. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je reis een onverwachte wending neemt.

Wat kost de cursus?

De prijs van de cursus is exclusief kosten van de vlucht. De prijzen zijn per stad verschillend. Bijvoorbeeld in Sydney kost de opleiding inclusief hostel ongeveer 2200.

Wat kun je verwachten tijdens vier weken training?

 • 6 essentiële gedistilleerde dranken
 • 10 uitrustingsstukken
 • 11 verschillende glazen
 • 17 vruchtsneden
 • 24 praktijkpapieren
 • 40 barbereidingen
 • 100+ cocktails
 • 5 eindexamens
 • ontelbare vrienden
 • een ongelooflijke levenservaring
© 2015 - 2024 Wereldburger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cocktails - Bartender school - Wat kan je verwachtenCocktails - Bartender school - Wat kan je verwachtenHeb je er altijd al van gedroomd om een kennis op te bouwen in het cocktails shaken. Het kan zowel voor amateurs die een…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
Een cursus interieurontwerpen volgenEen cursus interieurontwerpen volgenInterieurontwerpen is een thema dat vele mensen boeit. Wanneer je er meer over wilt leren en dit ook in de praktijk wilt…

Aantal calorieën in cocktailsAantal calorieën in cocktailsEen cocktail is een geliefde drank op een feestje of op een warme zomeravond. Doordat cocktails vaak suikerrijk zijn, he…
Hoe Aperol Spritz maken? Of de Martini en Campari variant?Hoe moet je een Aperol Spritz maken? Ontdek het recept voor dit bekende Italiaanse en alcoholhoudende aperitief. Bekijk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • http://www.bartenderschool.nl/waarom-kiezen-voor-ebs/over/ (januari 2018)
 • https://www.facebook.com/EuropeanBartenderSchool/?fref=ts (december 2015)
 • https://www.facebook.com/EBShostel/?fref=ts (december 2015)
 • https://www.facebook.com/Ebs.sydney/?fref=ts (december 2015)
 • https://http://www.matchstaff.com/ (december 2015)
 • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
Wereldburger (12 artikelen)
Laatste update: 08-01-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.