Thais koken: Ingrediënten in de Thaise keuken
De Thaise keuken staat bekend om zijn heerlijke gerechten. Veel mensen willen daarom thuis zelf Thais koken. Er zijn veel Thaise recepten verkrijgbaar, maar het is vaak moeilijk om de juiste ingrediënten te vinden. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de belangrijkste ingrediënten binnen de Thaise keuken. Ook vindt u een vertaallijst met daarin de Nederlandse, Engelse en Thaise benaming van deze producten. Hopelijk helpt dit artikel u met het bereiden van uw Thaise recepten.
Thais Eten
Thailand ligt in Zuidoost-Azië en veel toeristen worden tijdens een bezoek aan dit land verliefd op het eten. In Thailand is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur. De veelgehoorde Thaise begroeting
Tan Khao Ma Rue Yung betekent letterlijk "Heb je al gegeten?". Wanneer het antwoord
Yung (oftewel: nog niet) is zul je hoogstwaarschijnlijk worden uitgenodigd om daar snel verandering in te brengen. De Thai zijn gastvrij en vriendelijk en het aanbieden en gezamenlijk genieten van eten is belangrijk voor hen. De Thai eten meestal in gezelschap. Zij hebben dan geen eigen gerechten, maar er staan gerechten op tafel die zij delen. Ieder schept dan voor zichzelf op wat hij/zij wil eten. Tegenwoordig gebruiken veel Thai bestek (vork en lepel), maar het was tot kort geleden niet ongewoon om met de vingers van de rechterhand te eten. Noedelgerechten worden vaak met eetstokjes gegeten. Thaise maaltijden zijn vaak opgebouwd uit verschillende smaken: zoet, zout, zuur, pittig en bitter.
Zelf Thais koken
Veel mensen willen zelf Thais koken. Sommigen volgen in Thailand een kookcursus, anderen willen aan de hand van een recept zelf aan de gang. In dit artikel wordt aandacht besteedt aan de ingrediënten in de Thaise keuken. Ook vindt u in dit artikel een vertaallijst die u kan helpen om recepten te ontcijferen. Thaise recepten zijn te vinden in de special
Thais koken.
Rijst
Rijst vormt de kern van een Thaise maaltijd. In Centraal en Zuid Thailand gebruiken de inwoners voornamelijk jasmijnrijst. In Noord(oost) Thailand gebruiken de inwoners voornamelijk kleefrijst, maar ook hier neemt het gebruik van jasmijnrijst toe.
Chilipeper
In de Thaise keuken worden verschillende chilipepers gebruikt. In het algemeen luidt de regel: hoe kleiner de chili, des te heter. De kleine rode en groene chilipepertjes zijn het heetst, gevolgd door de grotere chilipeper, ook wel bekend als Spaanse peper. In de Thaise keuken wordt soms ook gebruik gemaakt van gedroogde chilipepers en chilipoeder.
Laos wortel
Laos is niet alleen de naam van het buurland van Thailand, maar het is ook de naam van een plant. Deze plant is verwant aan de gember en heeft een lichte gembersmaak. Laos wortel wordt ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd.
Gember
Gember heeft een beetje een scherpe smaak. Binnen de Thaise keuken worden er twee varianten gebruikt: Khing en Krachai. De laatste is iets milder van smaak.
Citroengras
Citroengras wordt veel gebruikt in de Thaise keuken. Het heeft een zure, frisse, citroenachtige smaak. Citroengras wordt niet rauw gegeten, meestal wordt citroengras meegekookt of -gegaard in gerechten. Citroengras geeft dan een kenmerkende smaak af aan het gerecht en wordt daarna soms uit het gerecht verwijderd.
Kaffir limoenblad en -schil
Kaffir limoenblad en -schil geven beiden een specifieke smaak aan veel Thaise gerechten, voornamelijk curries. Van de schil wordt vaak slechts een klein gedeelte afgeraspt. Er is geen geschikt alternatief.
Geelwortel / kurkuma / koenjit
Geelwortel (ookwel kurkuma of koenjit) wordt soms gebruikt in curries en geeft de currie dan zijn gele kleur. Geelwortel is een beetje bitter van smaak.
Tamarinde
De pulp van de tamarindevruchten geeft een zure smaak aan veel Thaise gerechten. Tamarinde mag niet verward worden met zoete tamarinde.
Basilicum
In de Thaise keuken worden er 3 soorten basilicum onderscheiden. In Nederland zijn deze niet altijd gemakkelijk te verkrijgen. Het vervangen door Westerse zoete basilicum is een optie, maar de smaak is niet hetzelfde. De Thaise keuken onderscheidt zoete basilicum (zoals de naam al zegt: zoet van smaak), heilige basilicum (pittigere smaak, die pas vrijkomt bij koken) en citroenbasilicum (milder van smaak, wordt vaak over soepen en salades gesprenkeld).
Knoflook
Thaise knoflook is kleiner en zoeter dan de Westerse variant. Het wordt veel gebruikt in de Thaise keuken.
Koriander
Koriander is een essentieel ingrediënt in de Thaise keuken. Niet alleen de blaadjes worden gebruikt, maar ook de stam, de wortels en de zaadjes die elk een andere smaak geven.
Ui
De uien die in de Thaise keuken worden gebruikt zijn vooral sjalotjes en lente uitjes.
Palmsuiker
Palmsuiker wordt gewonnen uit de vruchten van de suikerpalm. Het sap van deze vruchten wordt verzameld en daarna gekookt. Hierna blijft er een goudbruine pasta over.
Vissaus
Vissaus heeft een karakteristieke smaak. Het wordt gemaakt van gefermenteerde vis, gemengd met zout. Het is rijk aan eiwitten en vitamine B. De betere varianten zijn donker, smaken naar vis en hebben een sterke vislucht. Deze saus wordt in bijna elk Thais gerecht gebruikt en is onmisbaar op tafel tijdens het eten van een Thaise maaltijd.
Oestersaus
Deze saus wordt gemaakt van oesterconcentraat. Het is een stroperige, bruine, zoute saus. Oestersaus wordt voornamelijk veel gebruikt in roerbakgerechten.
Garnalenpasta
Garnalenpasta wordt gevormd uit gefermenteerde garnalen. De geur is zeer penetrant. Deze pasta wordt veel gebruikt in curriepastas en is rijk aan vitamine B.
Vertaallijst ingrediënten
Nederlands | Thais | Engels |
Rijst | Khao | Rice |
Kleine rode en groene chilipeper | Phrik Khi Nu | Hot Thai chillies |
Chilipeper / Spaanse peper | Phrik Chi Fa | Spur chillie |
Gedroogde chilipeper | Phrik Khi Nu Haeng | Dried red chillies |
Chilipoeder | Phrik Khi Nu Pon | Chilli powder |
Peperkorrel | Phrik Thai | Peppercorn |
Laos wortel | Kha | Galangal / Thai ginger |
Gember | Khing / Krachai | Ginger |
Citroengras | Ta-khrai | Lemon grass |
Kaffir limoenblad / -schil | Ma-krut | Kaffir lime leaf / peel |
Limoen | Ma-nao | Lime |
Geelwortel / kurkuma / koenjit | Kha-min | Turmeric |
Tamarinde | Ma-kham | Tamarind |
Zoete basilicum | Bai Ho-ra-pha | Sweet basil |
Heilige basilicum | Bai Khao-prao | Holy basil |
Citroenbasilicum | Bai Maeng-luk | Lemon basil |
Koriander | Phak-chi | Coriander |
Knoflook | Khra-thiam | Garlic |
Munt | Ba Sa-ra-nea | Mint |
Lente ui | Ton Hom | Spring onion |
Sjalot | Hom Daeng | Shallot |
Palmsuiker | Nam-taan Peep | Palm sugar |
Vissaus | Nam Pla | Fish sauce |
Oestersaus | Nam-man Hoy | Oyster sauce |
Garnalenpasta | Ka-pi | Shrimp paste |
Lees verder