Thais koken: Ingrediënten in de Thaise keuken

Thais koken: Ingrediënten in de Thaise keuken De Thaise keuken staat bekend om zijn heerlijke gerechten. Veel mensen willen daarom thuis zelf Thais koken. Er zijn veel Thaise recepten verkrijgbaar, maar het is vaak moeilijk om de juiste ingrediënten te vinden. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de belangrijkste ingrediënten binnen de Thaise keuken. Ook vindt u een vertaallijst met daarin de Nederlandse, Engelse en Thaise benaming van deze producten. Hopelijk helpt dit artikel u met het bereiden van uw Thaise recepten.

Thais Eten

Thailand ligt in Zuidoost-Azië en veel toeristen worden tijdens een bezoek aan dit land verliefd op het eten. In Thailand is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur. De veelgehoorde Thaise begroeting Tan Khao Ma Rue Yung betekent letterlijk "Heb je al gegeten?". Wanneer het antwoord Yung (oftewel: nog niet) is zul je hoogstwaarschijnlijk worden uitgenodigd om daar snel verandering in te brengen. De Thai zijn gastvrij en vriendelijk en het aanbieden en gezamenlijk genieten van eten is belangrijk voor hen. De Thai eten meestal in gezelschap. Zij hebben dan geen eigen gerechten, maar er staan gerechten op tafel die zij delen. Ieder schept dan voor zichzelf op wat hij/zij wil eten. Tegenwoordig gebruiken veel Thai bestek (vork en lepel), maar het was tot kort geleden niet ongewoon om met de vingers van de rechterhand te eten. Noedelgerechten worden vaak met eetstokjes gegeten. Thaise maaltijden zijn vaak opgebouwd uit verschillende smaken: zoet, zout, zuur, pittig en bitter.

Zelf Thais koken

Veel mensen willen zelf Thais koken. Sommigen volgen in Thailand een kookcursus, anderen willen aan de hand van een recept zelf aan de gang. In dit artikel wordt aandacht besteedt aan de ingrediënten in de Thaise keuken. Ook vindt u in dit artikel een vertaallijst die u kan helpen om recepten te ontcijferen. Thaise recepten zijn te vinden in de special Thais koken.

Rijst

Rijst vormt de kern van een Thaise maaltijd. In Centraal en Zuid Thailand gebruiken de inwoners voornamelijk jasmijnrijst. In Noord(oost) Thailand gebruiken de inwoners voornamelijk kleefrijst, maar ook hier neemt het gebruik van jasmijnrijst toe.

Chilipeper

In de Thaise keuken worden verschillende chilipepers gebruikt. In het algemeen luidt de regel: hoe kleiner de chili, des te heter. De kleine rode en groene chilipepertjes zijn het heetst, gevolgd door de grotere chilipeper, ook wel bekend als Spaanse peper. In de Thaise keuken wordt soms ook gebruik gemaakt van gedroogde chilipepers en chilipoeder.

Laos wortel

Laos is niet alleen de naam van het buurland van Thailand, maar het is ook de naam van een plant. Deze plant is verwant aan de gember en heeft een lichte gembersmaak. Laos wortel wordt ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd.

Gember

Gember heeft een beetje een scherpe smaak. Binnen de Thaise keuken worden er twee varianten gebruikt: Khing en Krachai. De laatste is iets milder van smaak.

Citroengras

Citroengras wordt veel gebruikt in de Thaise keuken. Het heeft een zure, frisse, citroenachtige smaak. Citroengras wordt niet rauw gegeten, meestal wordt citroengras meegekookt of -gegaard in gerechten. Citroengras geeft dan een kenmerkende smaak af aan het gerecht en wordt daarna soms uit het gerecht verwijderd.

Kaffir limoenblad en -schil

Kaffir limoenblad en -schil geven beiden een specifieke smaak aan veel Thaise gerechten, voornamelijk curries. Van de schil wordt vaak slechts een klein gedeelte afgeraspt. Er is geen geschikt alternatief.

Geelwortel / kurkuma / koenjit

Geelwortel (ookwel kurkuma of koenjit) wordt soms gebruikt in curries en geeft de currie dan zijn gele kleur. Geelwortel is een beetje bitter van smaak.

Tamarinde

De pulp van de tamarindevruchten geeft een zure smaak aan veel Thaise gerechten. Tamarinde mag niet verward worden met zoete tamarinde.

Basilicum

In de Thaise keuken worden er 3 soorten basilicum onderscheiden. In Nederland zijn deze niet altijd gemakkelijk te verkrijgen. Het vervangen door Westerse zoete basilicum is een optie, maar de smaak is niet hetzelfde. De Thaise keuken onderscheidt zoete basilicum (zoals de naam al zegt: zoet van smaak), heilige basilicum (pittigere smaak, die pas vrijkomt bij koken) en citroenbasilicum (milder van smaak, wordt vaak over soepen en salades gesprenkeld).

Knoflook

Thaise knoflook is kleiner en zoeter dan de Westerse variant. Het wordt veel gebruikt in de Thaise keuken.

Koriander

Koriander is een essentieel ingrediënt in de Thaise keuken. Niet alleen de blaadjes worden gebruikt, maar ook de stam, de wortels en de zaadjes die elk een andere smaak geven.

Ui

De uien die in de Thaise keuken worden gebruikt zijn vooral sjalotjes en lente uitjes.

Palmsuiker

Palmsuiker wordt gewonnen uit de vruchten van de suikerpalm. Het sap van deze vruchten wordt verzameld en daarna gekookt. Hierna blijft er een goudbruine pasta over.

Vissaus

Vissaus heeft een karakteristieke smaak. Het wordt gemaakt van gefermenteerde vis, gemengd met zout. Het is rijk aan eiwitten en vitamine B. De betere varianten zijn donker, smaken naar vis en hebben een sterke vislucht. Deze saus wordt in bijna elk Thais gerecht gebruikt en is onmisbaar op tafel tijdens het eten van een Thaise maaltijd.

Oestersaus

Deze saus wordt gemaakt van oesterconcentraat. Het is een stroperige, bruine, zoute saus. Oestersaus wordt voornamelijk veel gebruikt in roerbakgerechten.

Garnalenpasta

Garnalenpasta wordt gevormd uit gefermenteerde garnalen. De geur is zeer penetrant. Deze pasta wordt veel gebruikt in curriepastas en is rijk aan vitamine B.

Vertaallijst ingrediënten

NederlandsThaisEngels
RijstKhaoRice
Kleine rode en groene chilipeperPhrik Khi NuHot Thai chillies
Chilipeper / Spaanse peperPhrik Chi FaSpur chillie
Gedroogde chilipeperPhrik Khi Nu HaengDried red chillies
ChilipoederPhrik Khi Nu PonChilli powder
PeperkorrelPhrik ThaiPeppercorn
Laos wortelKhaGalangal / Thai ginger
GemberKhing / KrachaiGinger
CitroengrasTa-khraiLemon grass
Kaffir limoenblad / -schilMa-krutKaffir lime leaf / peel
LimoenMa-naoLime
Geelwortel / kurkuma / koenjitKha-minTurmeric
TamarindeMa-khamTamarind
Zoete basilicumBai Ho-ra-phaSweet basil
Heilige basilicumBai Khao-praoHoly basil
CitroenbasilicumBai Maeng-lukLemon basil
KorianderPhak-chiCoriander
KnoflookKhra-thiamGarlic
MuntBa Sa-ra-neaMint
Lente uiTon HomSpring onion
SjalotHom DaengShallot
PalmsuikerNam-taan PeepPalm sugar
VissausNam PlaFish sauce
OestersausNam-man HoyOyster sauce
GarnalenpastaKa-piShrimp paste

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: ThailandDe Thaise eetcultuur is zeer specifiek. Thailand heeft veel zaken overgenomen uit andere culturen, maar het nieuwe resul…
Thaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groenteThaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groenteDe Thaise keuken is erg gevarieerd. Nederlanders huiveren vaak bij het zien van een viskop, maar Thai vinden het opdiene…
Thais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantThais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantDe Thaise keuken is een gezonde keuken, omdat er met verse producten wordt gewerkt en er veel kruiden in het eten worden…

Risotto en bijpassende wijnenRisotto is een rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt in het Italiaanse Piemonte. In het noorden van Italië wordt de rijs…
Geheimen van de Surinaamse keukenGeheimen van de Surinaamse keukenRecepten voor Surinaamse gerechten kun je Internet-wide vinden. Meestal blijven deze gerechten wat aan de veilige kant,…
Ikn280 (93 artikelen)
Laatste update: 08-02-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.