Eetcultuur: Thailand

De Thaise eetcultuur is zeer specifiek. Thailand heeft veel zaken overgenomen uit andere culturen, maar het nieuwe resultaat is altijd typisch Thais.

Chinese Invloed

De Thai kwamen tweeduizend jaar geleden uit het zuiden van China, om precies te zijn uit de provincie Yunan. Van daar namen ze rijst mee en een voorliefde voor pittige gerechten. Daarnaast zijn er andere Chinese invloeden te vinden in het Thaise eten: soja en sojasaus en noodles. En net als de Chinezen houden de Thai ervan om bij hun gerechten uit te gaan van de vijf basissmaken: zout, zoet, pittig, bitter en zuur. Ook introduceerden de Chinezen het bakken en frituren. De Thai gaven aanvankelijk de voorkeur aan grillen en stoven.

Indiase en Maleise Invloed

Ook India leverde de nodige ingrediënten voor de Thaise keuken: specerijen zoals komijn, kardemom en koriander en curry gerechten. Daarnaast is het boeddhisme afkomstig uit India, iets wat het Thaise eten ook beïnvloedt.De Maleise buren leverde kokosnoten en satés.

Ook Europeanen brachten nieuwigheden op culinair gebied. De Portugezen brachten uit Zuid-Amerika een voorliefde voor chiliepepers mee en introduceerden die in Thailand.

Rijst

Rijst is het hoofdbestanddeel van een Thaise maaltijd en de Thaise rijst is in twee soorten te verdelen: witte rijst en plakkerige rijst. In het noordoosten van Thailand wordt vooral de tweede soort gegeten. Naast de rijst worden vlees-,vis- en groentegerechten gegeten.

Smaakmakers

De meeste gerechten in Thailand zijn pittig, maar altijd gebalanceerd. Er worden veel curries bereidt en andere smaakmakers zijn knoflook, gember, Thaise basilicum, komijn, koriander, kardemom, kaneel, vissaus en gedroogde garnalenpasta. Bij de meeste maaltijden wordt soep gegeten om de scherpe smaak wat weg te nemen en hetzelfde geldt voor de rijst. Vaak ook worden dipsauzen, zoals Nam Pla Prig bij het eten geserveerd.

Nagerechten

Kokos is een belangrijk bestanddeel van veel Thais eten. Zowel kokosmelk als gedroogde kokos worden veel gebruikt, vooral ook in desserts. Als nagerecht zijn ook vruchten populair, zoals papaya en verse ananas.

Specialiteiten

Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten en langs de kust wordt veel vis gegeten. Het feit dat Thailand voornamelijk boeddhistisch is levert geen taboes op wat voedsel betreft. Wel worden er voor sommige speciale gelegenheden speciale gerechten bereidt. Net als de Chinezen geloven de Thai dat lange noodles geluk brengen.

De Thaise Maaltijd

De Thai eten drie maaltijden per dag en daarnaast wordt er tussendoor regelmatig gesnackt.Het ontbijt is meestal vrij eenvoudig, met rijst, gekookte eieren en restjes van de dag ervoor. Lunch bestaat meestal uit rijst of noodles met iets eenvoudigs erbij. Het diner is de hoofdmaaltijd en bestaat meestal uit gestoomde rijst, een curry-en groentegerecht, een salade en soep. Iedereen krijgt rijst op een bord en neemt verder naar wens. Aan het einde wordt vers fruit geserveerd. De Thai houden van snacks en dat is te merken aan het grote aantal eetstalletjes dat overal te vinden is. Geliefde snacks zijn viscakes, gebakken rijst en noodles met diverse sauzen.
In tegenstelling tot de Chinezen gebruiken de Thai geen stokjes om te eten. Ze gebruiken een vork en een soort lepel. De vork wordt alleen gebruikt om eten op de lepel te schuiven. Al het eten is een relatief kleine stukjes gesneden zodat een mes niet nodig is.

Thailandisering

Ondanks alle invloeden van buitenaf weten de Thai de ingrediënten en manieren van koken altijd te Thailandiseren. De boterolie (ghee) uit India vervingen ze door kokosolie en andere melkproducten vervingen ze door kokosmelk. En in plaats van veel specerijen te gebruiken maken de Thai vooral gebruik van verse kruiden. Bovendien worden alle gerechten tegelijkertijd geserveerd zodat heel pittige smaken geblust kunnen worden met mildere gerechten. De maaltijd moet in harmonie zijn, met scherpe en milde smaken.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: BasilicumBasilicum is een veel gebruikt kruid in met name de Italiaanse keuken. Met de komst van internationale gerechten is het…
Specerijen en Kruiden: KorianderSpecerijen en Kruiden: KorianderKoriander is een veelgebruikt specerij en kruid. Kruid, omdat ook de groene bladeren van de plant worden gebruikt. Dit l…
Waarom zijn Thaise vrouwen zo slank?Waarom zijn Thaise vrouwen zo slank?Thaise vrouwen zijn rank, slank en strak en blijven dat hun hele leven. Ze kunnen eten wat ze willen, zonder een grammet…

Eetcultuur: ChinaWeinig keukens hebben zo’n enorme diversiteit te bieden als de Chinese en weinig volken zijn zo dol op eten als Chinezen…
Aantal calorieën in groenteAantal calorieën in groenteHoeveel calorieën zitten er in de groentes die je eet? Dit kan handig om te weten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen.…
Bronnen en referenties
  • http://thaigrocer.com/aboutthaifood.html
  • http://thaifood.about.com/od/thaifoodandculture/a/foodculture.htm
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.