Belgisch bier, het beste ter wereld?
Het bekendste en wellicht lekkerste bier is afkomstig van onze Zuiderburen. In België worden al vanaf de Middeleeuwen ontzettend veel verschillende bieren gebrouwen. Internationaal wordt het Belgische bier door vele kenners geprezen. Hoe kan het toch de Belgen hier zo bekend om staan?
Niet alleen België heeft een grote bierproductie, maar bijvoorbeeld ook Duitsland. Een verschil tussen deze landen is echter dat in België geen regels voor het brouwen zijn opgesteld. Dit resulteert in vele mogelijkheden voor de bierbrouwers, elk gewenst ingrediënt kan immers gebruikt worden. Twee voorbeelden van deze ingrediënten zijn vruchten en kruiden.
Zoete reputatie
Belgisch bier heeft de reputatie erg zoet te zijn. Dit beeld wordt veroorzaakt door erg succesvolle commerciële fruitbieren. Deze bieren worden kunstmatig gezoet. Echter, echt zoet zijn alleen deze gezoete fruitbieren en een aantal erg zware bieren. Verder komt de smaak zoet-bitter eigenlijk veel vaker voor. Ook zijn er bieren die meer lichtzurig van smaak zijn. De bitterste Belgische bieren worden gebrouwen in Wallonië.
Biercultuur
Van oorsprong Belgische bieren zijn Belgisch witbier, saison, Vlaams bruin en lambiek. Van Trappistenbier wordt vaak gedacht dat het Belgisch bier is, deze biersoort is echter niet exclusief Belgisch, het is zelfs geen echte biersoort. Deze opvatting geldt eigenlijk ook voor alle abdijbieren.
Vanwege het grote aanbod van bier, heerst in België een ware biercultuur. Hier zijn veel Belgen erg trots op. Deze biercultuur heeft als kenmerken dat er in een heleboel cafés een zeer groot aantal bieren getapt en geschonken wordt. Per biersoort is er een ideale temperatuur om de perfecte smaak te bereiken. Hierbij wordt ook de correcte hoogte van de schuimkraag bereikt. Een strikte regel in België is dat elke biersoort in zijn eigen glas geschonken wordt.
Bierproductie
Vanaf het begin van deze eeuw worden Belgische bieren verkocht in speciaal getinte flessen. Dit is bedoeld om de schade d.m.v. licht te beperken. De kleur hiervan is vaak bruin en soms donkergroen. De flessen zijn afgesloten met een metalen kroonkurk of een kurk, en in speciale gevallen door allebei. Soms vindt in de fles nog een tweede gisting van het bier plaats, dit noemt men fermenteren. In dat geval wordt het ook duidelijk aangegeven op het etiket. Belgisch bier is niet overal verkrijgbaar. Vooral het bier van de kleinere brouwerijen is exclusief te verkrijgen bij de drankcentrales. In principe zijn de grotere merken wel overal verkrijgbaar. Op dit moment zijn er nog zo'n 115 brouwerijen in België die met elkaar zo'n 1000 verschillende biersoorten produceren.
Lijst van bieren
- Pils
- Tafelbier
- Export
- Alcoholarm of alcoholvrij
- Hoge Gisting
- Trappist
- Abdijbier
- Amber
- Witbier
- Blond
- Sterk blond
- Speciaalbier of streekbier
- Ale
- Dubbel of donker
- Tripel
- Lambiek
- Geuze
De bekendste soorten
Pils
Eerst en vooral, het gewone pilsje, misschien beter gekend als 't pintje. Een pilsje is altijd van goudgele kleur en bevat gemiddeld 5% alcohol. De naam pils is jammer genoeg niet van Belgische afkomst, maar heeft zijn naam te danken aan de Tsjechische stad Pilsen, waar dan ook het eerste pilsje werd gebrouwen. De man die voor het eerst dit biertje van lage gisting brouwde was dan weer een Duitser, genaamd Josef Groll.
Tafelbier
Tafelbieren hebben altijd een alcoholpercentage van 0,8% tot 2,5%. En bevatten redelijk wat complexe suikers. Qua smaak zijn de tafelbieren erg uiteenlopend, er zijn bittere, blonde en tripels, maar er zijn zelf zoete tafelbieren en uiteraard zijn er ook met een gewone neutrale smaak.
Export
Deze biersoort vindt zijn oorsprong in het Duitse Dortmund. De smaak zou zachter en minder bitter moeten zijn dan die van een pils. En het alcoholpercentage iets hoger 5,5 tot 6%. Typisch aan een export is dat dit gebrouwen wordt met zoutrijk water, dat daarboven ook nog eens veel sulfaten bevat.
Alcoholarm en alcoholvrij bier
Dit zijn bieren die normaal ongeveer de zelfde smaak hebben als een pils, maar zoals de naam het zegt, een lager alcoholpercentage hebben. Er zit ook een verschil in alcoholvrij en alcoholarm bier. Alcoholvrij bier mag hoogstens een percentage hebben van 0,5%, en bij alcoholarm moet dit liggen tussen de 0,5 en 1,2 volumeprocent.