Hoe wordt bier gemaakt en wat zit er in?
Er zijn verschillende bieren in verschillende landen wereldwijd. Maar een biertje brouwen is zo makkelijk nog niet. In bier zitten een aantal ingrediënten, maar de sleutel tot het perfecte glas bier is de juiste verhouding. Hoe wordt bier gemaakt en wat zit er allemaal in?
Het bier
Bier is een alcoholische drank dat wordt geconsumeerd over de hele wereld. De eerste bieren zullen waarschijnlijk een spontane gisting zijn geweest. Het is dan ook één van de oudste dranken ter wereld. Er zijn recepten gevonden van 3900 jaar voor christus. In west-Europa werd er veel bier gedronken, totdat de Romeinen overgingen op wijn. Bier werd zo'n beetje uitgeroepen tot de drank van de onbeschaafde volkeren. Door de jaren heen blijft wijn een meer "beschaafde" drank dan bier.
Ingrediënten
De ingrediënten van bier verschillen vanzelfsprekend per soort, maar het proces is nauwelijks anders. Het begint allemaal bij de graansoort (voornamelijk gerst). Hiervan worden de graanvruchten tot kiemen gemaakt waarna ze gedroogd worden op een eest. (Een eest is een droogoven en is afkomstig van het werkwoord eesten.) De kiemen worden gedroogd tot een vochtgehalte onder de 5%. Het proces van drogen wordt ook wel mouten genoemd. Het resultaat van het drogen is het creëren van mout. De mout wordt vervolgens geplet waarna er pap van wordt gemaakt. Deze wordt weer verhit om enzymatische processen in gang te zetten. Hierdoor wordt het zetmeel, afkomstig uit de mout, omgezet in suikers. Deze suikers worden schoongemaakt waarna er hop aan wordt toegevoegd tijdens het koken. Door het koken worden de enzymatische processen stopgezet en komen er de zogeheten "hopzuren" vrij. Het afgekoelde resultaat wordt vergist waarbij uit de moutsuikers alcohol en koolzuur ontstaat. Het variëren met verschillende soorten gerst, hop, mout en variëren van proces kan leidden tot een andere smaak en/of kleur van het bier.
Soorten bier
Er zijn talloze biersoorten. Zo verschillen veel bieren van kleur en smaak. Er wordt veel geëxperimenteerd met smaak. Zo zijn er zoete bieren, bittere bieren, kruidige bieren, en zure bieren op de markt. Ook speelt zout vaak een rol in het maken van bier.
Door het verschillen in alcoholpercentage wordt de smaak vervormd. De kleur, volheid en temperatuur van een biertje spelen ook een rol bij het geven van de unieke smaak.
Ondergistend bier
Ondergistende bieren worden vooral gedronken Duitsland, Tsjechië, Nederland en België. Ondergisting van het bier vindt plaats bij een lage temperatuur. Tussen de 4 - 12 graden Celsius zakt de gist naar de bodem. Ondergisting duurt langer dan bovengisting maar bevat minder bacteriën dan de laatstgenoemde.
Bovengistend bier
Het bovengistende bier wordt voornamelijk gedronken in Engeland, België en in zekere zin ook in Duitsland. In tegenstelling tot ondergisting is bij bovengisting een hoge temperatuur nodig. Een temperatuur tussen de 15 - 25 graden Celsius is voldoende. Door de hoge temperatuur blijft de gist op de wort drijven. In wort zitten moutsuikers. Door de hoge temperatuur is er bij bovengistend bier meer kans op ongewenste bacteriën die de smaak aanpassen.
Zelf bier brouwen
Wil jij graag zelf een lekker biertje brouwen, of wil je een bedrijf als
Heineken evenaren? Bier brouwen vergt best een hoop energie. Voor het brouwen van bier heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Water
- Graan
- Hop
- Gist
- Smaakmaker
Er zijn tevens veel brouwpakketten te verkrijgen. Als je graag zelf bier wilt brouwen is het een aanrader om met zo'n pakket te beginnen. In deze pakketten zitten vaak alle benodigdheden op suiker en water na. Daarnaast bevatten ze een handleiding met goede instructies om bier te brouwen. Je krijgt hierdoor een goede inzicht en de juiste ervaring om het vervolgens helemaal zelf te doen.