Duvel, een hemels biertje
Als je door België rijdt op weg naar Brussel, dan zie je bij het plaatsje Breendonk op een groot gebouw staan :"Ssst.... hier rijpt den Duvel". Op dat moment rijd je langs de Brouwerij van Duvel. Duvel is een zeer geslaagd Belgisch biertje. Het wordt als luxe-bier over de hele wereld gedronken. Het is wel een erg sterk bier. De smaak is vrij rond en vol. Door de levendigheid van het bier kan de ene duvel soms een beetje anders smaken dan de andere.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoudsopgave
Kenmerken van Duvel
De Duvel is één van de lekkerste bieren uit België. Het wordt gebrouwen sinds 1871. De Duvel wordt gedronken uit een speciaal duvelglas met een bolling erin. Probeer een Duvel nooit in een ander glas uit te schenken; het bier smaakt niet lekker in een fluitje en bovendien is het zeer moeilijk om het in een recht glas uit te schenken. Het bier is zo levend dat je meer schuim krijgt dan bier. Een Duvel heeft een alcoholpercentage van 8.5 procent. Dat is veel; het betekent dat je niet erg veel Duvels op één avond kunt drinken. Dat is ook niet de bedoeling want een Duvel is om van te genieten.
De smaak van den Duvel
De smaak is vol en rond en kent meerdere stadia. De Duvel tinkelt fris op je tong als je en slokje neemt en heeft een robuuste afdronk. Den Duvel is een goudkleurig bier. Het is helder. Alleen de overgebleven gist maakt het bier een klein beetje troebel. Maar dat gist zakt snel naar de bodem van het glas. In het ene flesje zit soms iets meer gist dan in het andere. Dit gist kun je gewoon opdrinken; het is gezond. Het maakt de laatste slok van een Duvel net iets bitterder dan de andere slokken.
Bovengisting
De Duvel is een bier van hoge gisting. Ondergisting gebeurt bij een temperatuur van 4 tot 12 graden celcius. Dat proces wordt gebruikt om pils te maken. Bovengisting bij een temperatuur van 15 tot 25 graden celcius. Bij bovengisting blijft de gist op de wort liggen. Dit proces van hoge gisting of bovengisting is moeilijker controleerbaar. Daardoor zal een Duvel nooit 100% hetzelfde smaken. Maar de technieken zijn wel zo goed dat de Duvelsmaak altijd te herkennen is. Een andere reden dat een Duvel nooit 100% hetzelfde smaakt is dat bier van hoge gisting nadat je hem in de fles hebt gedaan doorevolueert in smaak. De Vlamingen noemen dit met een prachtig woord: smaakevolutie. Het betekent ook dat het alcoholpercentage van een Belgisch biertje langzaam toeneemt naarmate je hem langer bewaart. Dit wordt hergisting in de fles genoemd. Het kan dus goed zijn dat een Duvel na een jaar niet een alcoholpercentage van 8.5% heeft maar van 9%.
Hergisting
Het proces van hergisting in de fles is niet een spontaan, ongewenst gebeuren maar een gecontroleerd proces. Er wordt speciaal voor het bottelen een beetje vergistbare suikers en gistcellen in de fles gedaan. Zo kan het bier zich nog verder ontwikkelen als het de reis naar de winkels gaat maken. De gist die er voor de Duvel wordt gebruikt is 140 jaar geleden uit Schotland geïmporteerd en van deze zelfde plant wordt vandaag nog steeds gist gewonnen.
Moortgat
In de Duvel-brouwerij worden nog meer biertjes gebrouwen dan Duvel. De familie Moortgat begon in 1871 met het brouwen van bier. Tegenwoordig wordt de Maredsous, een abdijbiertje er gebrouwen plus een in Nederland onbekend pilsje; Bel Pils. Verder wordt er de Steendonk, de Ommegang en de Vedett gebrouwen. Ook worden er de Lachouffe bieren gebrouwen. Dit zijn stevige bieren van met bovengisting die redelijk bekend zijn en in sommige Nederlandse café's op de tap verkocht worden.
Lees verder