Duvel, een hemels biertje

Als je door België rijdt op weg naar Brussel, dan zie je bij het plaatsje Breendonk op een groot gebouw staan :"Ssst.... hier rijpt den Duvel". Op dat moment rijd je langs de Brouwerij van Duvel. Duvel is een zeer geslaagd Belgisch biertje. Het wordt als luxe-bier over de hele wereld gedronken. Het is wel een erg sterk bier. De smaak is vrij rond en vol. Door de levendigheid van het bier kan de ene duvel soms een beetje anders smaken dan de andere. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave


Kenmerken van Duvel

De Duvel is één van de lekkerste bieren uit België. Het wordt gebrouwen sinds 1871. De Duvel wordt gedronken uit een speciaal duvelglas met een bolling erin. Probeer een Duvel nooit in een ander glas uit te schenken; het bier smaakt niet lekker in een fluitje en bovendien is het zeer moeilijk om het in een recht glas uit te schenken. Het bier is zo levend dat je meer schuim krijgt dan bier. Een Duvel heeft een alcoholpercentage van 8.5 procent. Dat is veel; het betekent dat je niet erg veel Duvels op één avond kunt drinken. Dat is ook niet de bedoeling want een Duvel is om van te genieten.

De smaak van den Duvel

De smaak is vol en rond en kent meerdere stadia. De Duvel tinkelt fris op je tong als je en slokje neemt en heeft een robuuste afdronk. Den Duvel is een goudkleurig bier. Het is helder. Alleen de overgebleven gist maakt het bier een klein beetje troebel. Maar dat gist zakt snel naar de bodem van het glas. In het ene flesje zit soms iets meer gist dan in het andere. Dit gist kun je gewoon opdrinken; het is gezond. Het maakt de laatste slok van een Duvel net iets bitterder dan de andere slokken.

Bovengisting

De Duvel is een bier van hoge gisting. Ondergisting gebeurt bij een temperatuur van 4 tot 12 graden celcius. Dat proces wordt gebruikt om pils te maken. Bovengisting bij een temperatuur van 15 tot 25 graden celcius. Bij bovengisting blijft de gist op de wort liggen. Dit proces van hoge gisting of bovengisting is moeilijker controleerbaar. Daardoor zal een Duvel nooit 100% hetzelfde smaken. Maar de technieken zijn wel zo goed dat de Duvelsmaak altijd te herkennen is. Een andere reden dat een Duvel nooit 100% hetzelfde smaakt is dat bier van hoge gisting nadat je hem in de fles hebt gedaan doorevolueert in smaak. De Vlamingen noemen dit met een prachtig woord: smaakevolutie. Het betekent ook dat het alcoholpercentage van een Belgisch biertje langzaam toeneemt naarmate je hem langer bewaart. Dit wordt hergisting in de fles genoemd. Het kan dus goed zijn dat een Duvel na een jaar niet een alcoholpercentage van 8.5% heeft maar van 9%.

Hergisting

Het proces van hergisting in de fles is niet een spontaan, ongewenst gebeuren maar een gecontroleerd proces. Er wordt speciaal voor het bottelen een beetje vergistbare suikers en gistcellen in de fles gedaan. Zo kan het bier zich nog verder ontwikkelen als het de reis naar de winkels gaat maken. De gist die er voor de Duvel wordt gebruikt is 140 jaar geleden uit Schotland geïmporteerd en van deze zelfde plant wordt vandaag nog steeds gist gewonnen.

Moortgat

In de Duvel-brouwerij worden nog meer biertjes gebrouwen dan Duvel. De familie Moortgat begon in 1871 met het brouwen van bier. Tegenwoordig wordt de Maredsous, een abdijbiertje er gebrouwen plus een in Nederland onbekend pilsje; Bel Pils. Verder wordt er de Steendonk, de Ommegang en de Vedett gebrouwen. Ook worden er de Lachouffe bieren gebrouwen. Dit zijn stevige bieren van met bovengisting die redelijk bekend zijn en in sommige Nederlandse café's op de tap verkocht worden.

Lees verder

© 2008 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf lekkere Belgische bierenVijf lekkere Belgische bierenIn 1986 al was er het 'Jaar van het Bier', maar de drank blijft ook in de 21ste eeuw heel populair. België heeft een tra…
Aperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëAperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëSommige bieren zijn geschikt om als aperitiefbier te nuttigen. Om de essentie van een aperitiefje niet voorbij te lopen,…
Seefbier zet Antwerpen wat sterker op de bierkaartSeefbier, een stukje Antwerpse biernostalgie, lang verloren gewaand voor het grote publiek, is onder impuls van Meesterb…
La Chouffe: het topbier uit de brouwerij van AchouffeLa Chouffe: het topbier uit de brouwerij van AchouffeDe bieren uit de brouwerij van Achouffe vallen erg in de smaak. Het kaboutertje op het etiket van de Chouffe bieren zijn…

Kasteelbier, Blond en DubbelKasteelbier, Blond en DubbelKasteelbier is een klassiek Belgisch biertje. Het dankt zijn naam aan het gebouw waar het in gebrouwen wordt; een 250 ja…
Vin cuit: gekookte wijnVin cuit: gekookte wijnVin cuit, ofwel 'gekookte wijn' is eigenlijk helemaal geen wijn. De basis van vin cuit is vers geperst vruchtensap. Welk…
Bronnen en referenties
  • Site van Duvel,
  • Interview met Belgisch bierliefhebber
Reactie

Wijnsmonique, 28-08-2011
Hoeveel colorieen bevat een flesje DUVEL? Reactie infoteur, 29-08-2011
Wijnsmonique, Volgens tientallen websites bevat een flesje duvel 198 calorieen. Dat lijkt weinig maar het is 10% van je dagelijkse behoefte aan calorien. Ik weet niet zeker of het getal 198 klopt; calorieen zeggen ook maar gedeeltelijk iets over hoe dik je ervan wordt. Als je duvel drinkt en tv kijkt dan heeft dat uiteraard een ander effect dan als je sport en groene thee drinkt. Bier drinken nodigt niet uit tot lichamelijke activiteit. Veder heeft alcohol invloed op de stofwisseling; het zorgt ervoor dat vetten calorieen minder snel verbranden. Alcoholconsumptie dast gepaard gaat met eten van snacks is dus extra risico.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.