AChouffe: de abdij en het bier

De brouwerij van Achouffe is vooral bekend van La Chouffe en de Mc Chouffe. Naast deze twee bieren telt het gamma nog vier andere bieren deze zijn wel iets minder bekend maar zeker even lekker. De kabouter op het etiket is op elk flesje terug te vinden. Jaarlijks wordt er ook een La Chouffe Classic georganiseerd in de Belgische Ardennen.

De brouwerij

In tegenstelling tot vele sterke bieren heeft de Chouffe een vrij korte geschiedenis, maar daarom zeker niet minder interessant. Het verhaal van dit bier start in 1982, toen twee schoonbroers met hun hobby bierbrouwen begonnen. Ze hadden slechts een startkapitaal van 5000 euro, hiermee slaagden ze er toch in een eerste brouwsel te maken. Al rap evalueerde de hobby naar een voltijdse baan, de twee schoonbroers gingen volledig voor het bierbrouwen. De Chouffe bieren breidde al snel uit, ook Internationaal. Ondertussen worden de bieren al in meer dan veertig landen aangeboden. Met hun topbieren sleepten ze ook al enkele prijzen in de wacht. In 2006 stond de brouwerij voor een keerpunt en werd overgenomen door duvel Moortgat. Ook werd de brouwerij en de omgeving verfraaid en zo werd het bier nog populairder. De brouwerij Achouffe bevindt zich in een deelgemeente van Houffalize in de provincie Luxemburg.

De bieren

La Chouffe

De La Chouffe is een blond bier met een alcoholpercentage van 8%. Het heeft een fruitige en lichte hopsmaak en is gekruid met koriander. Het was lang enkel te verkrijgen in flessen van 75 cl en van 1.5 l, maar sinds 2009 is het ook verkrijgbaar in flessen van 33cl.
Het kan best gedronken worden bij een temperatuur tussen de 4 en 10°c. De La Chouffe is ook goed voor een aantal prijzen.
  • In 1998 won het de Internationale bierwedstrijd van Montreal
  • In 2000 won het het wereldkampioenschap bieren
  • In 2011 werd door Test-Aankoop La Chouffe uitgeroepen tot een van de beste 18 bieren.

Mc Chouffe

Dit is een bruin bier met net zoals zijn blonde variant ook 8% alcohol. Het heeft een fruitige smaak met een licht bitter bijsmaak. Dit bier werd in 1987 gelanceerd en is zeker even bekend als de La Chouffe. Dit bier is ook verkrijgbaar in 33 cl, 75 cl, 1.5 l.
In 2011 werd ook de Mc Chouffe door Test-Aankoop uitgeroepen tot een van de 18 beste bieren ter wereld.

Houblon Chouffe

Dit bier is een blonde trippel van 9% die in 2006 gelanceerd werd. De naam Houblon is afkomstig van de Franse benaming voor hop. De smaak is een evenwicht tussen een bittere en fruitige smaak. Net als de andere Chouffe is deze ook weer in 33 cl, 75 cl en 1.5 l te verkrijgen de laatste wordt ook wel big Chouffe genoemd. Ook dit bier behoort volgens Test-Aankoop tot de 18 beste bieren ter wereld.

N'Ice Chouffe

Dit is een sterk bruin bier van 10%, en enkel verkrijgbaar van half oktober tot half april. Dit winterbier is al van 1993 te verkrijgen.
Het is een kruidig bier met een lichte hopsmaak met een toets van tijm. Naast de flesjes van 33 cl is dit enkel nog te verkrijgen in 75 cl.

Chouffe Soleil

Dit is ook een blond bier van maar 6%. Het is een ideaal bier om bij het begin van de lente te drinken. In tegenstelling tot de Ice is dit te verkrijgen vanaf half april tot half oktober. Hierdoor kan men een hele jaar door van de speciale bieren genieten. Dit biertje is enkel verkrijgbaar als 33cl.

Chouffe Bok

Het laatste bier in het gamma is een koperkleurig bier van 6.66%. Dit seizoensbier is vooral voor de Nederlandse markt gebrouwen en is vanaf september te koop. Het heeft een frisse en fruitige smaak die eindigt met een puntje bitter.

La Chouffe Classic

De La Chouffe Classic is een etappe uit de Bpost Cycling Tour die verreden word in het hart van de Belgische Ardennen. Er is keuze uit drie verschillende etappe's. Na de aankomst krijgen de deelnemers een Chouffe Soleil als afsluiter. Deze etappe wordt meestal in mei verreden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Bloggerke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
La Chouffe: het topbier uit de brouwerij van AchouffeLa Chouffe: het topbier uit de brouwerij van AchouffeDe bieren uit de brouwerij van Achouffe vallen erg in de smaak. Het kaboutertje op het etiket van de Chouffe bieren zijn…
Duvel, een hemels biertjeAls je door België rijdt op weg naar Brussel, dan zie je bij het plaatsje Breendonk op een groot gebouw staan :"Ssst....…
Speciaalbier: India Pale AleSpeciaalbier: India Pale AleNederland is tegenwoordig een echt bierland. In de cafés vloeien de speciaalbieren weer rijkelijk, en in 2014 werd er in…
Het Brouwershuis: een must voor bierliefhebbersBelgië is een bierparadijs. Om deze hof van Eden te ontdekken loont zich een bezoek aan het brouwershuis op de Grote Mar…

Affligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en TripelAffligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en TripelAffligem is een gekend en prestigieus merk in de bierwereld. Affligem heeft al vele internationale bierawards gewonnen.…
Tongerlo blond, beste bier ter wereld (2014)De hoogmis voor al wie op en tijd stond van een fris biertje houdt, vindt jaarlijks plaats in het Verenigd Koninkrijk al…
Bronnen en referenties
  • Officiele site Achoueffe
  • Wikipedia La Chouffe
Bloggerke (13 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.