Tongerlo blond, beste bier ter wereld (2014)
De hoogmis voor al wie op en tijd stond van een fris biertje houdt, vindt jaarlijks plaats in het Verenigd Koninkrijk alwaar duizenden bieren meedingen naar de prijs voor beste bier ter wereld. Het Belgische Tongerlo blond van de brouwerij Haacht in Boortmeerbeek kaapte in 2014 de hoofdprijs weg. Maar hoe verlopen deze verkiezingen? Wat maakt een goed bier het 'beste bier ter wereld'?
The World Beer Awards
De World Beer Awards kunnen nog het best omschreven worden als een verkiezing waarbij bieren van over de hele wereld het tegen elkaar opnemen voor de prestigieuze titel van 'beste bier ter wereld'. De verschillende bieren worden ingedeeld in categorieën, en nemen het eerst in een regionale voorronde tegen elkaar op. Iedere voorronde heeft een eigen jury, die na blinde proefrondes de beste bieren uit hun eigen regio selecteren. Hierbij wordt voornamelijk rekening gehouden met aroma, smaak en afdronk. Zo komen de beste bieren uit Azië, Europa en Amerika per categorie tegen elkaar uit in een finale ronde. Uit de winnaars van iedere categorie wordt uiteindelijk het allerbeste bier gekozen. De verschillende categorieën kan je terugvinden op de website van The World Beer Awards.
Tongerlo, de geschiedenis
In de norbertijnenabdij van Tongerlo brouwen de broeders bier met zelf geteelde gerst en tarwe. De verwoestingen tijdens de Franse Revolutie maken hieraan echter een eind. Na de wederopbouw hervatten ze hun activiteiten en richten een kleine brouwerij in, waaraan opnieuw een abrupt einde komt wanneer de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog aan de haal gaan met de koperen ketels. Later komt de productie in handen van verschillende brouwerijen tot Brouwerij Haacht in 1990 het bier onder haar hoede krijgt. Het brouwproces verhuist naar Boortmeerbeek waar het vandaag nog altijd volgens authentiek recept gebrouwen wordt.
Wat maakt Tongerlo speciaal?
Hergisting op fles
De 3 Tongerlo-abdijbieren hergisten allemaal op fles. Hiervoor wordt een extra dosis suiker en gist aan het bier toegevoegd, waarna de kroonkurk op de fles gaat, en het bier ongeveer twee weken rust in een warme omgeving. De gist zet de aanwezige suikers om in alcohol, waardoor het bier een rijkere smaak en aroma ontwikkelt. Het bier blijft op die manier ook langer houdbaar. Na hergisting rijpt het bier nog enkele maanden verder op een donkere plaats.
Laag alcoholpercentage
Met een alcoholpercentage van 6% is Tongerlo Blond een relatief licht bier. Dat maakt het gemakkelijk om te drinken, en zeer toegankelijk.
Erkend abdijbier
Tongerlo draagt het label "Erkend Belgische Abdijbier". Dat wordt enkel toegekend aan abdijbieren die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het bier moet een band hebben met een bestaande abdij en de brouwerij moet er royalty's aan betalen. Die worden gebruikt om bv liefdadigheidswerken te financieren.
Smaakomschrijving
Kleur
koperkleurig met een romige, witte schuimlaag.
Mond
De eerste aanzet is zacht en neigt naar zoet. Volmondig, met lichtdroge afdronk. Nadien geeft het bier pas zijn rijk smakenpallet prijs. Intensere aroma’s, van bloemen over fruit tot kruiden.
Smaakevolutie
Net als bij wijn evolueert de smaak van een hergist bier verder en wordt hij ronder in de tijd. Om de smaakevolutie van Tongerlo Blond zelf te kunnen volgen is de botteldatum op het rugetiket vermeld. Zo kan je zelf ontdekken wanneer, volgens jouw smaak, het bier tot zijn volle rijpheid is gekomen.
© 2014 - 2025 Maartends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…
Bronnen en referenties
- www.haacht.com
- www.worldbeerawards.com