Affligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en Tripel

Affligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en Tripel Affligem is een gekend en prestigieus merk in de bierwereld. Affligem heeft al vele internationale bierawards gewonnen. De meest gekende biersoorten zijn Affligem Blond, Affligem Dubbel en Affligem Tripel. Affligem werd heel in het begin gebrouwen in de benedictijnenabdij van Affligem. Hedendage wordt dit abdijbier gebrouwen in de Brouwerij De Smedt aan de Ringlaan in Opwijk. Het merk Affligem behoort nu tot de portefeuille van Alken-Maes. Het abdijbier Affligem is een gevestigde waarde in Vlaanderen. De export naar andere landen is intussen fors uitgebreid en het Affligem bier wordt wereldwijd heel erg gesmaakt.

Het Affligem bier en de brouwerij door de jaren heen sinds 1900

Het Affligem bier werd oorspronkelijk gebrouwen in de benedictijnenabdij van Affligem. Van 1885 tot 1917 werd er bier gebrouwen. In 1917 werd het koperwerk in de brouwerij ingenomen en aangeslagen door de Duitse bezetting die actief was in België gedurende Wereldoorlog I. Vanaf 1920 tot aan de start van Wereldoorlog II werd er opnieuw bier gebrouwen. Broeder Tobias Vergauwen was in 1940 de laatste broeder die bier brouwde. In december 1969 kochten de gebroeders De Smedt uit Opwijk, in overleg met de abdij, de rechten op de merknaam. Brouwerij De Smedt uit Opwijk produceerde vanaf 1970 het Affligem bier. In het jaar 2000 kocht de groep Heineken zich in in de Opwijkse brouwerij en de naam van de brouwerij werd toen veranderd naar Affligem Brouwerij. De vennootschap Affligem Brouwerij verdween vervolgens in 2010 en het merk Affligem wordt bijgezet in de portefeuille van Alken-Maes. Niettegenstaande is de abdij van Affligem nog altijd eigenaar van het merk, waardoor het originele brouwrecept sinds het begin behouden blijft.

Affligem bieren die nu gebrouwen worden

Affligem wordt beschouwd als een abdijbier en wordt op de markt gebracht als Affligem Blond, Affligem Dubbel en Affligem Tripel. Naast deze drie heel gekende biersoorten komen er jaarlijks ook twee seizoensbieren op de markt, namelijk Affligem Christmas en Affligem Patersvat.

De topbieren Affligem Blond, Affligem Dubbel en Affligem Tripel

Affligem Blond

Affligem Blond bestaat uit water, tarwe, mout, gist en hop. De kracht zit in de verschillende kruiden die worden toegevoegd en een unieke smaak geven aan dit blonde bier. Het alcoholpercentage is 6,8% en het bier heeft een goudblonde kleur. De smaak kan je omschrijven als zacht, hoppig en een beetje licht afsmakend naar citroen.

Affligem Dubbel

Affligem Dubbel heeft als ingrediënten water, tarwe, donkere mout, hop en gist. Evenals bij Affligem Blond maken de kruiden die worden toegevoegd het verschil. Het alcoholpercentage is eveneens 6,8%. De kleur van het bier is donkerbruin en smaakt mild en kruidig, met een zachte afdronk.

Affligem Tripel

Affligem Tripel bestaat uit tarwe, mout, gist en hop. Hier bepalen ook de kruiden de lekkere smaak. De Tripel versie heeft een iets hoger percentage van 8,5% en een echte gouden kleur. Wie Affligem Tripel drinkt, zal een geur van zoet fruit smaken. Toch is de geur erg bescheiden en zal je hem pas waarnemen na enkele slokken te drinken. Echte fanatiekelingen waarderen de perfecte mix tussen zoet, bitter en fruit.

Concurrentie voor het Affligem bier

Affligem staat qua merkbekendheid heel ver. Over heel de wereld wordt dit bier geprezen voor zijn uitzonderlijke smaak. De omzet en afzet van het Affligem bier stijgt gestaag en in zijn categorie hoeft Affligem alvast de concurrentie niet te vrezen. De concurrenten voor het Affligem bier zijn andere abdijbieren zoals Grimbergen en Leffe.

Belangrijkste awards voor Affligem

Affligem Blond, Affligem Dubbel, Affligem Tripel en Affligem Patersvat worden reeds meerdere jaren beloond met allerlei internationale trofeeën. Het gaat hier over gouden, zilveren en bronzen awards, verkregen over heel de wereld. Onderscheidingen werden gehaald op het European Beer Star, de Brewing Industry International Awards, de International Beer Challenge, de World Beer Cup enzovoort. Deze awards maken van Affligem een uitzonderlijk sterk en gewaardeerd bier onder de bierliefhebbers. Ook zijn deze awards een bevestiging van het uitzonderlijke brouwrecept.

Sluiten van de bottelarij in Opwijk

Sinds 1 oktober 2012 is het bottelen van Affligem gestopt in Opwijk. Het brouwen zelf vindt nog plaats in de brouwerij. De maximumcapaciteit qua bottelen werd bereikt in Opwijk. Investeringen in de verouderde bottelarij en het in orde brengen van de veiligheids-en milieuvoorschriften, zouden te veel geld gaan kosten. Bij uitbreiding zou er ook te veel hinder zijn voor de buren. Ook in Alken wordt er momenteel Affligem gebotteld en daar is nog extra capaciteit voorhanden.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koken met bier: probeer het eens met volgende recepten!Koken met bier: probeer het eens met volgende recepten!Bij het maken van een gerecht gaan we graag een extra toets geven door er een scheutje wijn bij te voegen, cognac of whi…
Tripel Karmeliet bierTripel Karmeliet is authentiek driegranenbier afkomstig uit België en wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels. De brouwe…
Chimay: de Abdij, het bier en de kaasChimay is een merk van sterkere bieren, en heeft vier verschillende bieren op de markt. De rode, blauwe, witte en dorée…

Wijnadvies: welke wijn hoort bij welk gerechtWelke wijn hoort bij welk gerecht? Graag voorkom je een combinatie van een gerecht en wijn die eigenlijk niet kan. Wijn…
AChouffe: de abdij en het bierDe brouwerij van Achouffe is vooral bekend van La Chouffe en de Mc Chouffe. Naast deze twee bieren telt het gamma nog vi…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Affligem_%28bier%29, 20 november 2014
  • Het Nieuwsblad, http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120613_00183088, 19 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.