Speciaalbier: India Pale Ale

Speciaalbier: India Pale Ale Nederland is tegenwoordig een echt bierland. In de cafés vloeien de speciaalbieren weer rijkelijk, en in 2014 werd er in Nederland 2,6 miljard liter bier gebrouwen, waarvan een steeds groter deel door kleinschalige brouwerijen. Van deze enorme hoeveelheid bier ging 1,9 miljard euro naar het buitenland, en deze export bestaat uit allerlei soorten bier. Een van de bieren in opkomst is de India Pale Ale (IPA). Maar wat is dit nou eigenlijk voor bier? En waar dankt het zijn naam aan?

Geschiedenis

India Pale Ale dankt zijn naam aan de koloniale historie van Engeland. In de 17e eeuw had Engeland kolonies over de hele wereld. De Engelse diplomaten, soldaten en andere bewoners in deze kolonies zorgden voor een enorme vraag naar Engels bier, dat uiteraard geïmporteerd moest worden. De Engelsen stuurden daarom schepen volgeladen met bier richting de verschillende kolonies, maar de meeste export was naar de kolonie India. Echter, deze reis kon meer dan 5 maanden duren, waardoor normaal bier zou bederven. Om dit tegen te gaan bedachten Engelse brouwers een oplossing: extra hop toevoegen aan het bier en een iets hoger alcoholpercentage. Hierdoor bleef het bier iets langer houdbaar, maar werd het wel iets zwaarder en bitterder. Nog steeds wordt deze alternatieve versie van de Pale Ale gebrouwen, en is dus vernoemd naar het land waar de grootste export vroeger voor bestemd was: India. Zo is de India Pale Ale dus tot stand gekomen.

Smaak en kleur

India Pale Ales hebben vaan een bittere, zware smaak door de extra toegevoegde hop. Veel IPA's zijn gebrouwen met citrushop, waardoor het bier een lichte citrustint krijgt. Engelse IPA's zijn vaak lager in alcoholgehalte en gebruiken geen citrushop, waardoor de smaak wat droger en bitterder is. Bitterheid van bier wordt uitgedrukt in International Bittering Units (IBU). Terwijl pils een IBU van 8-20 heeft, zitten de meeste IPA's tussen de 60 en 100 IBU. Dit laat duidelijk zien dat de IPA een zeer bitter bier is.

Kleur van bier wordt gemeten aan de hand van de European Brewery Convention-methode. Volgens deze methode heeft een IPA een EBC-waarde van 6. Dit houdt in dat het bier iets donkerder is dan pils en blondbier, maar lichter is dan dubbelbier, bockbier en saisons.

Alternatieve IPA's

Naast de 'normale' IPA bestaan er ook nog Double IPA's. Double IPA's, ook wel Imperial IPA's genoemd, zijn een stuk sterker en hoppiger dan de normale IPA. Ook is het alcoholpercentage een stuk hoger: meestal boven de 7,5 procent. De Double IPA heeft een iets donkerdere kleur, dus een iets hogere EBC-waarde, dan de normale IPA en heeft ook een hogere IBU-waarde, vanwege de hogere bitterheid.

Daarnaast is er recentelijk een nieuwe biersoort ontstaan: de India Pale Lager. Dit bier is een kruising tussen een IPA en een lager. Deze IPL's zijn subtiel bitter, maar hebben een laag alcoholpercentage van rond de 4 procent. Het idee is dat de smaak van IPL's minder wordt belemmerd door een overdaad aan bitterheid en alcohol, waardoor de subtiele smaken van de hop beter naar voren zouden komen. Een bekende IPA is Samual Adam's Double Agent IPL

Bekende IPA's

Bekende voorbeelden van IPA's zijn:
  • Goose IPA
  • Chouffe Houblon IPA
  • Vedett IPA
  • Punk IPA
  • Hop Valley IPA
© 2015 - 2024 Tsimon92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opkomst van de IPA (Indian Pale Ale) in NederlandDe opkomst van de IPA (Indian Pale Ale) in NederlandDe Indian Pale Ale, veelal afgekort met IPA, is een biersoort die je sinds begin 2014 steeds vaker tegenkomt. Op de menu…
Aperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëAperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëSommige bieren zijn geschikt om als aperitiefbier te nuttigen. Om de essentie van een aperitiefje niet voorbij te lopen,…
Lokaal bier - Brouwerij Groninger uit GroningenLokaal bier - Brouwerij Groninger uit GroningenBrouwerij Groninger is in 2015 opgericht in de stad Groningen. De bieren van de craft brewery worden onder andere gebrou…
Texels speciaalbierTexels speciaalbierIn de Texelse Bierbrouwerij wordt Texels speciaalbier gebrouwen. Het bier is erkend als Echt Texels product omdat het ge…

Thuistap: voor thuisblijvers die van een pilsje houdenEen pilsje op een open terras op een mooie zonnige zomerdag is voor velen een aangename belevenis. Maar ach, een kop kof…
Het brouwen van pilsener (bier) in NederlandHet brouwen van pilsener (bier) in NederlandDe meest gedronken biersoort in Nederland dat doorgaans ook gewoon 'bier' wordt genoemd komt van oorsprong uit het huidi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Designatic, Pixabay
  • http://www.ipabeer.com/
  • http://nos.nl/artikel/2058443-bier-meest-geproduceerde-drank.html
  • https://www.washingtonpost.com/lifestyle/food/india-pale-lagers-craft-beers-category-stragglers/2013/09/09/183a732a-14df-11e3-a100-66fa8fd9a50c_story.html
Tsimon92 (29 artikelen)
Laatste update: 21-09-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.