La Chouffe: het topbier uit de brouwerij van Achouffe

La Chouffe: het topbier uit de brouwerij van Achouffe De bieren uit de brouwerij van Achouffe vallen erg in de smaak. Het kaboutertje op het etiket van de Chouffe bieren zijn intussen wereldberoemd. Het Chouffe bier wordt gebrouwen in de brouwerij van Achouffe, gelegen dichtbij Houffalize. Deze brouwerij in de Ardennen produceert inmiddels meer dan 10.000 liter bier per jaar. De brouwerij van Achouffe exporteert naar ongeveer 40 landen ter wereld. De brouwerij kan bezocht worden, mits reservering op voorhand. Naast de brouwerij heb je er ook een shop en een taverne. Ongeveer 20.000 toeristen brengen ieder jaar een bezoek aan Achouffe om het populaire topbier La Chouffe te ontdekken en te proeven.

De brouwerij van Achouffe

De brouwerij van La Chouffe ligt in het hart van de Belgische Ardennen. De brouwerij brouwt speciaalbieren van hoge kwaliteit. Eind jaren 70 beslisten de twee schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts om een eigen bier te maken. In 1992 was het eerste brouwsel klaar – La Chouffe -klaar. Door het succes van dit eerste brouwsel beslisten de schoonbroers zich volledig te wijden aan het brouwen van bier. Momenteel kan je in meer dan 40 landen de bieren van de brouwerij van Achouffe verkrijgen. Cruciaal was het jaar 2006. De oprichters besloten het Achouffe bier in de handen van Duvel Moortgat te leggen. Duvel Moortgat was bereid om verder te investeren in het bier en het potentieel in de brouwerij verder te ontwikkelen. In de brouwerij werden ook verbouwingswerken gedaan om de brouwerij zelf, en de omgeving errond, op te frissen. Door deze grote investeringen, worden La Chouffe en de andere speciaalbieren sterker gepositioneerd in de wereldwijde bierwereld.

Bieren gebrouwen in de brouwerij van Achouffe

Er worden verschillende smakelijke bieren gebrouwen in de abdij van Achouffe. Enkele bieren worden gebrouwen tijdens het ganse jaar. Andere bieren zijn seizoensbieren en worden slechts gedurende een bepaalde periode in het jaar gebrouwen.

 • La Chouffe: Dit is het meest populaire bier. Het is een blond, fruitig bier dat gekruid is met koriander. Het heeft bovendien een lichte hopsmaak. Het “La Chouffe” bier heeft een alcoholpercentage van 8%.
 • Houblon Chouffe: dit is een minder gekend speciaalbier. Het is een blonde ‘Indian Pale Ale’ met een met een perfecte combinatie tussen bitter en fruitsmaak. Dit bier heeft een iets hoger alcoholpercentage, namelijk 9%.
 • Mc Chouffe: Mc Chouffe is een bruin bier met een fruitige smaak en het heeft bovendien ook een licht bittere bijsmaak. Het alcoholpercentage bedraagt net als La Chouffe 8%.
 • N’Ice Chouffe: dit bier is een sterk bruin bier met een percentage van 10%. Het is gekruid met tijm en curaçao en heeft bovendien een lichte hopsmaak.
 • Chouffe Soleil: Chouffe Soleil is een blond speciaalbier met een frisse en fruitige smaak. Het wordt hergist op fles en op vat. Het seizoensbier is beschikbaar vanaf medio februari tot medio oktober. Het alcoholpercentage bedraagt 6%.
 • Chouffe Bok 6666: dit is een bruin seizoensbiertje dat specifiek wordt gebrouwen voor de Nederlandse markt. Het alcoholpercentage bedraagt 6%.

Naast deze zes bieren worden er ook nog andere alcoholische draken gebrouwen. Het gaat hier over Esprit Achouffe en Chouffe-Coffee. Het eerste drankje smaakt heel erg naar Grappa en het tweede drankje is op basis van de Esprit Achouffe, met een sterk aroma, koffie-extracten en een tint Mc Chouffe. Esprit Achouffe heeft een alcoholpercentage van 40% en Chouffe-Coffee een alcoholpercentage van 25%.

Wedstrijdprijzen voor het La Chouffe bier

In de loop der jaren is het La Chouffe bier bekroond geweest met heel wat onderscheidingen. De belangrijkste prijzen zijn de overwinning in 1998 van de Internationale bierwedstrijd van Montreal en in 2000 het Wereldkampioenschap “bieren”. In 2011 werd La Chouffe uitgeroepen door Test-Aankoop tot de 18 beste bieren. 30 proevers waren unaniem lovend over de smaal van het La Chouffe bier.

Bezoeken van de brouwerij

De brouwerij van Achouffe kan steeds bezocht worden. De inhoud van zo’n bezoek is als volgt: ontvangst door een professionele gids, een inleidende film, een bezoek aan de brouwerij in het Atelier des lutins, degustatie in de Auberge des lutins en als slot een overhandiging van een klein geschenkje. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur, met een degustatie (consumptie) inbegrepen. Reserveren doe je best twee weken op voorhand via de website.

Shop

De shop van de brouwerij van Achouffe heeft een ruime keuze aan gadgets en reclameartikelen. Je kan er T-shirts, glazen en gadgets vinden, naast het gamma van bieren. Door het grote aanbod van gadgets vindt iedereen wel iets terug naar zijn smaak. De winkel is open van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 17u. In juli en augustus, tijdens het toeristisch seizoen, is de winkel tijdens de weekdagen doorlopend open van 9u tot 17u. In het weekend en op feestdagen is de winkel doorlopend open van 10u tot 18u. De shop is gesloten op 25 december en op 1 januari.

Taverne

Naast de shop vind je een gezellige taverne, waar verschillende gerechten met La Chouffe worden geserveerd. Je kan er ook enkele Achouffe bieren proeven, in exclusiviteit.

Praktische weetjes

 • Het exacte adres van de brouwerij van Achouffe is Route du Village 32, 6666 Wibrin (Houffalize).
 • Langs de N30 staat het bekende kabouterstandbeeld van La Chouffe. De kabouter is twee meter hoog en weegt ongeveer 200 kilogram. De kabouter wijst de weg naar de brouwerij, die zich een viertal kilometer verder bevindt. Het werd gemaakt door de kunstenaar Joost Vanvoorden.
 • Meer informatie over La Chouffe en de brouwerij kan je ook vinden via de Facebook-pagina.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AChouffe: de abdij en het bierDe brouwerij van Achouffe is vooral bekend van La Chouffe en de Mc Chouffe. Naast deze twee bieren telt het gamma nog vi…
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…
Vijf lekkere Belgische bierenVijf lekkere Belgische bierenIn 1986 al was er het 'Jaar van het Bier', maar de drank blijft ook in de 21ste eeuw heel populair. België heeft een tra…
Oerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proevenOerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proevenDe Dolle Brouwers is een kleine brouwerij die men kan ontdekken in Esen, een gemeente bij Diksmuide Ze zijn al jaren een…

Een biertap huren, handige tipsEen biertap huren, handige tipsHeeft u een feestje? En verwacht u veel bierdrinkers? Dan moet u zeker overwegen om een biertap te huren. Het is niet al…
Thuistap: voor thuisblijvers die van een pilsje houdenEen pilsje op een open terras op een mooie zonnige zomerdag is voor velen een aangename belevenis. Maar ach, een kop kof…
Bronnen en referenties
 • Achouffe.be, http://www.achouffe.be/nl, 30 oktober 2015
 • Wikipedia, http://www.achouffe.be/nl, 30 oktober 2015
 • Hln.be, http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1618512/2013/04/20/Brouwerij-Achouffe-onthult-nieuw-kabouterstandbeeld.dhtml, 30 oktober 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.