Het Brouwershuis: een must voor bierliefhebbers
België is een bierparadijs. Om deze hof van Eden te ontdekken loont zich een bezoek aan het brouwershuis op de Grote Markt nr 10 in Brussel
Gebouwd tussen 1696-1698 toont de façade van het Brouwershuis dat hier van oudsher brouwers bijeenkwamen. Tussen de vensters van de eerste en tweede verdieping zien we het oogsten van de hop en het vervoer van het bier. Op de bovenverdieping zien we hopranken en aren gerst. Tegenwoordig zetelt in het Brouwershuis de Federatie van Belgische Bierbrouwers. Het is de oudste beroepsvereniging ter wereld en alle brouwers zijn lid. Haar belangrijkste taak is het behartigen van de belangen van brouwers op economisch, sociaal en moreel gebied.
Bierparadijs
België is een echt bierparadijs. Nergens ter wereld vind je zoveel plaatsgebonden, authentieke en kleurrijke bierstijlen als juist hier. Het is ook het enige land waar bier gebrouwen wordt volgens vier verschillende methoden van gisting:
- Lage gisting: (Pils of lager) wordt wereldwijd gebrouwen.
- Hoge gisting: (Belgische Speciaalbieren, witbier, abdijbier, trappist, sterk blond en andere streek-of stadsbieren).
- Spontane gisting: (geuze-, lambiek- en fruitbieren)
- Gemengde gisting: (bruin-zure, Zuid Westvlaamse bieren)
Om al deze bieren te promoten werken grote en kleine brouwers met elkaar samen. Zo haakt Interbrew met themacafés in op de trend naar speciaalbieren.
Geschiedenis
In de kelder van het Brouwershuis huist sinds 1952 het Belgische Biermuseum. Een videopresentatie toont de geschiedenis van het bier. Oorspronkelijk werd het bier ongeveer 6000 jaar voor Christus gebrouwen in Mesopotamië, het Tweestromenland tussen Eufraat en Tigris. Daar stelde koning Hammurabi in 2000 voor Chr. regels op voor het brouwen en schenken. Het bier vond zijn weg naar Egypte, waar zelfs de farao’s begonnen te brouwen. Na Egypte vond het bier zijn weg in Spanje, Rome, Griekenland en Gallië.
Na de val van het Romeinse Rijk en de opkomst van het Christendom werden de kloosters de belangrijkste centra van cultuur. In de middeleeuwen begonnen ook de monniken te brouwen. Zij verbeterden de techniek en voegden aan het recept o.a. hop toe. Dat verbeterde de houdbaarheid en de smaak. In tegenstelling tot andere brouwers waren de monniken vrijgesteld van de naar het alcoholpercentage geheven bieraccijnzen. Vandaar het hoge alcoholpercentage van trappisten en abdijbieren.
Louis Pasteur
Louis Pasteur ontdekte in 1876 dat er verschillende soorten gistcellen voorkomen. Niet alle zijn geschikt voor bier. Niet elke gistcel ook geeft bier een lekkere smaak. Sommige maken het bier te bitter. Pasteur ontdekte ook dat je drank kan bewaren door deze te verhitten tot 70C. Bij die temperatuur verliezen alle micro-organismen hun activiteit. Deze methode, pasteurisatie, leidde in de 20e eeuw tot een enorme uitbreiding van de biermarkt.
Variatie
Het Belgisch bierparadijs dankt haar grote variatie ook aan de verschillende ingrediënten in het wort. Een videopresentatie laat zien dat dit wort bestaat uit mout (granen), water en hop. Het water heeft een grote invloed op de kleur en de smaak van het bier. Van verdere invloed is de temperatuur waarop de voor het mout bestemde granen gedroogd worden. Een bier van lichte mout heeft een andere kleur en smaak dan een bier van donkere mout. Het eiwit in het mout geeft het bier een volmondige smaak en schuimkraag. Zijn mate van bitterheid dankt het bier aan de gebruikte hopsoort. Zo geeft de soort Goldings aan de trappist van Orval een vrij bittere smaak. Veel zachter van smaak is, bijvoorbeeld, Westmalle. Deze trappist wordt gebrouwen van Saaz, Tettnanger en Steiner hop.
Ook elke gistsoort geeft het bier een eigen smaak. Zo geeft het gist aan het bier la Chouffe een frisfruitige smaak. De eveneens fruitige smaak van een Duvel is complexer. Haar gist dnakt zij aan de grote brouwwetenschapper Jean de Clerck. Hij bestudeerde destijds het gist van de Belgische ale Mc Ewan. Het bleek een mengsel te zijn van tien tot twintig gistkolonies
Het uiteindelijke bier ontstaat tijdens het lageren. Tijdens dit rijpen ontwikkelen zich het alcolholpercentage, de volle smaak en het aroma.
Hoegaarden
Het paradepaardje van het museum is een brouwerij uit Hoegaarden uit de 18e eeuw. Vroeger werd hier niet alleen gebrouwen maar ook gemout. In de grote brouwersketel kwam het wort spontaan tot gisting. Het lageren gebeurde in houten tonnen. Achter de brouwerij bevindt zich de kelderherberg. Een knusse ruimte waar brouwers en andere bierliefhebbers met elkaar van gedachten wisselen. Dat leidt tot allerlei initiatieven zoals programma’s rondom bier met kunst, literatuur of culinaire geneugtes. Elke week schenkt men hier een ander bier. De identiteit wordt nooit prijsgegeven.
Bierweekend Grote Markt
De Belgische brouwers organiseren elk eerste weekend van de maand september het weekend van het bier. Ongeveer 40 brouwerijen staan dan op de Grote Markt om hun bier te laten proeven.