Gelei, zomer in een potje zonder stukken
Er zijn mensen die niet houden van confituur, van die stukjes fruit op de boterham. Geen paniek, dan is er nog altijd gelei. Een homogene, lekkere massa zonder brokken. En ook hier kan men van verschillende soorten fruit heerlijke gelei maken. Wat dacht u van sinaas-citroen gelei, rode bessengelei, druivengelei, braambessen-, kweeperen- of appelgelei. Lekker, fris en gezond want boordevol vitaminen!
Het verschil tussen
confituur of jam en gelei is eenvoudig. Bij confituur hebt u echte stukjes fruit, bij gelei hebt u alleen het sap van de vruchten op uw boterham. Mensen denken soms dat het uren duurt om confituur of gelei te maken. Niets is minder waar. Indien u speciale jamsuiker toevoegt , dit is suiker waaraan pectines van vruchten is toegevoegd, dan is de klus zo geklaard. Oké, aan gelei is iets meer werk, omdat u de confituur moet zeven. Maar het resultaat is erg fijn en fris. Bovendien ook nog lekker en gezond, dus aan de kookpot!
Algemene benodigdheden
- fruit
- suiker
- een doos speciale jamsuiker
- een kookpan of speciale koperen confituurpan
- een houten lepel
- een pollepel
- een zuivere vaatdoek
- een fruitpers
- een keukenbalans
Sinaas - citroengelei
Een lekker frisse combinatie, een ietsje zuur. Boordevol vezels en vitamine C. Een oppepper die ook tijdens de wintermaanden kan worden bereid.
Ingrediënten voor 7 à 10 potjes
- 2,5 kg sinaasappelen, liefst niet behandeld
- 200 gr citroen
- 1,2 kg suiker
- 1 zakje speciale jamsuiker
Bereiding
- Pers het fruit, zowel sinaasappelen als citroenen. U bekomt 1 liter sap.
- Neem de pel van twee sinaasappels, haal er de witte velletjes af en snijdt ze in fijne blokjes.
- Doe het sap en de blokjes in een kookpan of in een koperen confituurpan. Breng aan de kook.
- Meng twee soeplepels suiker met een zakje speciale jamsuiker. Voeg dit toe aan de vruchten.
- Laat drie minuten koken en voeg dan de rest van de suiker toe.
- Breng terug aan de kook en laat nog eens drie minuten doorkoken.
- Haal de confituur door een zuivere vaatdoek om alle stukjes er uit te halen.
- Vul de potjes tot aan de rand met een pollepel.
- Sluit ze af. Zet ze 10 minuten op hun kop om de lucht er uit te halen.
Kweeperen -, peren - of appelgelei
Kweeperen vindt men niet dikwijls op de markt, maar misschien heeft u ze wel in uw tuin staan. Een kweepeer is als een dikke peer, maar men kan ze niet zo eten. Ze zijn niet lekker. Het vel is fluweelachtig, met kleine haartjes op. Maar wanneer u ze kookt, kan u er heerlijke bereidingen mee maken. Geen kweeperen bij de hand? Geen nood, dan maakt u de gelei met gewone peren of met appels. De bereiding is iets anders dan de vorige. Hier vertrekt u van het sap dat u gaat inkoken.
Ingrediënten voor 7 à 10 potjes
- 2 kg fruit
- 1,6 kg suiker
- 1 zakje speciale jamsuiker
Bereiding
- Schil het fruit niet. Snijd het in twee en haal het hart en de pitten er uit.
- Snijd de vruchten in blokjes.
- Laat de stukjes fruit stoven in een kookpan of speciale confituurpan met 2 l water gedurende 15 minuten.
- Doe het fruit in een zuivere vaatdoek en wring. Vang het sap op in een kookpan.
- Meng twee soeplepels suiker met de speciale jamsuiker. Voeg aan de vruchten toe.
- Laat drie minuten doorkoken. Voeg de rest van de suiker toe.
- Breng opnieuw aan de kook en laat drie minuten goed doorkoken.
- Vul potjes tot aan de rand met een pollepel. Sluit ze af.
- Zet de potjes 10 minuten op hun kop.
Rode bessen gelei of braambessengelei
Houdt u ook niet van die pitjes in uw confituur? Maak dan gelei van
uw braambessen of rode besjes. Lekker zacht en fris op de tong, geen onzuiverheden op uw boterham. En een echte anti-oxidantenboost.
Ingrediënten
- 2,8 kg fruit
- 1,6 kg suiker
- 1 zakje speciale jamsuiker
Bereiding
- Haal de steeltjes van de vruchten.
- Laat ze 5 minuutjes stoven in 30 cl water.
- Doe de vruchten in een zuivere vaatdoek en wring deze goed uit boven een kookpan.
- U bekomt 1,6 kg sap.
- Meng twee soeplepels suiker met een zakje speciale jamsuiker. Voeg dit bij het sap.
- Breng aan de kook. Laat drie minuten koken.
- Voeg de rest van de suiker toe. Laat nog drie minuten goed doorkoken.
- Doe het sap in de potjes met een pollepel.
- Sluit de potjes goed af. Zet ze tien minuten op hun kop alvorens ze op te bergen.
Druivengelei
Iets duurder, want druiven zijn niet goedkoop en u hebt er toch wel wat voor nodig. Neem druiven van goede kwaliteit, met veel smaak. U kan kiezen tussen witte of blauwe druiven. Neemt u witte druiven, dan krijgt u goudgele gelei, neemt u blauwe druiven dan krijgt u purperen gelei. Allebei heerlijk zoet.
Ingrediënten
- 1,5 kg druiven
- 2 citroenen
- 1,4 kg suiker
- 1 zakje speciale jamsuiker
Bereiding
- Haal de druiven van de tros.
- Doe ze in een kookpan of speciale confituurpan met 30 cl water en laat 10 minuten stoven.
- Voeg het sap van de twee citroenen toe.
- Haal alles door een zuivere vaatdoek en vang het sap op in een kookpan. U houdt 1,3 kg sap over.
- Meng twee soeplepels suiker met een zakje jamsuiker. Voeg dit toe aan het sap.
- Breng aan de kook en laat drie minuten koken. Voeg de rest van de suiker toe.
- Laat nog drie minuten doorkoken.
- Doe de gelei in potjes met een pollepel.
- Sluit de potjes af en zet ze tien minuten op hun kop.
Uw gelei zal niet onmiddellijk opstijven. Het duurt een paar dagen alvorens de gelei dik wordt.
Smakelijk!