Thais Waterval rundvlees Neua Yang Nam Tok en Tom Yum Goong
In het Thais betekent nam tok een waterval. Het gerecht wordt traditioneel bereid op een barbecue waarbij de sappen op de kolen druppen en zo een soort waterval veroorzaken. Thais waterval rundvlees is gemakkelijk te bereiden. Thais rundvlees is mals en wordt gemarineerd. Thaise garnalensoep Tom Yum Goong is ook makkelijk te maken. Thaise garnalensoep is pittig, maar lekker. De Thaise garnalensope Tom Yum Goong is zowel heet als zuur.
Ingrediënten Neua Yang Nam Tok
- 1 pond steak, redelijk dik gesneden
Marinade
- 1 eetlepel vissaus
- 1 theelepel tamarinde concentraat, gemixt met 3 theelepels water
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel gehakte Thaise chilipepers
Bereiding
- Voeg alle ingrediënten samen tot een marinade.
- Bedek de steak daarmee en laat het zeker 3 uur marineren.
- Barbecue de steak, bak of gril hem zodanig dat hij nog rare is of medium rare (rood van binnen)
- Snijdt er dan plakken van en maak daar weer eetbare stukjes van.
- Bewaar het vlees koud tot het wordt gegeten.
Khao Koor
- Maak eerst Khao Koor, voordat u verder gaat met de rest van de bereiding van dit gerecht.
- Neem daarvoor een wok en laat die goed heet worden.
- Voeg dan een paar eetlepels ongekookte jasmijnrijst toe.
- Roer de rijst toe hij goudbruin is.
- Haal de pan van het vuur en laat de rijst afkoelen.
- Maal de rijst tot er een poeder van overblijft (dit kan in een zoutmolen, maar ook met een vijzel)
Verdere ingrediënten
- 1/3 kop vissaus
- 1/3 kop limoensap
- 2-3 eetlepels gehakte sjalotjes
- 2-3 eetlepels gehakte koriander
- 2-3 eetlepels gehakte munt blaadjes
- 2 eetlepels van de khao koor (zie hierboven)
- 1 eetlepel vers geroosterde sesam zaadjes
- 1-3 theelepels vers gemalen gedroogde rode chilipepers
Bereiding
Doe een beetje olie in een wok
- Voeg de stukjes steak toe
- Voeg dan direct alle overigens ingrediënten toe
- Blijf roeren tot alles door en door heet is.
Serveer met Thaise plakrijst of als onderdeel van een Thaise maaltijd met Pad Thai en een soep zoals Tom yum koong (hete zure garnalensoep)
Thaise garnalensoep met citroengras Tom Yum Goong
Tom Yum is zowel heet als zuur en het is een smaak die zeer geliefd is in de Thaise keuken.
Ingrediënten
- 20 garnalen, medium groot
- 4-5 koppen kippenbouillon
- 2 stengels vers citroengras, waar eerst de smaken uit vrij gemaakt zijn door er met een vleeshamer op te slaan en vervolgens in stukjes van een centimeter gesneden
- 4 eetlepels vissaus
- 1/3 kop gesneden verse galanga
- 6-8 kaffir citroenblaadjes, in kleine stukjes
- 4 eetlepels limoensap
- 6 verse Thaise chilipepers die in de vijzel tot een soort pasta zijn gemaakt
- 2 eetlepels prik pao
- Verse koriander voor de garnituur
Bereiding
- Was de garnalen, haal de schil er om vandaan, maar laat het staartstuk zitten.
- Breng de kippenbouillon aan de kook
- Voeg citroengras, galanga en de kaffirblaadjes toe
- Breng het geheel weer aan de kook
- Voeg dan de vissaus, de prik pao en het limoensap toe
- Doe dan de garnalen en de verse pepers erbij
- Zodra de garnalen roze worden kan het gerecht geserveerd worden met koriander als garnituur
Serveer met rijst. Dit haalt de scherpte wat van het gerecht en kan in de soep gedoopt worden.