Hoe moet ik een ei koken? Ontdek de verschillende manieren!
Een ei koken is simpel dacht u? Verkeerd gedacht, veel mensen weten de dag van vandaag nog altijd niet juist hoelang een ei moet koken vooraleer het op het punt staat dat u wenst. Het verschil tussen een zacht en hard gekookt ei is zo klein dat enkele minuutjes het verschil kunnen maken.
Benodigdheden
- Eén of meerdere eieren
- Een kookpot
- Water
- Zout
- Margarine
Stap 1: een gaatje prikken
Wanneer we een ei koken wordt de lucht die zich in de brede kant van het ei bevindt verwarmt en zet ze uit. Doordat deze lucht uitzet wordt de schaal te klein en verlaat de lucht het ei door de poriën van de schaal. Door het ontsnappen van deze lucht ontstaan er deuken en scheuren in het ei. Wanneer we dan een klein gaatje prikken in de schaal aan de brede kant van het ei, kan deze lucht makkelijk ontsnappen. Om deze gaatjes te prikken bestaan er speciale prikkers.
Stap 2: de kookpot vullen met water
Kies de juiste temperatuur van water. Het is mogelijk om het ei reeds in de kookpot te leggen wanneer het water nog niet kookt. De eieren worden zo langzaam opgewarmd waardoor het eiwit geleidelijk stolt. Hierdoor blijft het eiwit zacht en wordt het niet taai en rubberachtig, iets wat gebeurd wanneer het ei te lang kookt. Aan de andere kant is het veel makkelijker om de juiste tijd in te schatten wanneer het ei pas in het water gelegd wordt wanneer dit zijn kookpunt bereikt heeft. In dit geval bestaat er wel een kans dat de eieren zullen barsten. Hoe dan ook moet de kookpot goed gevuld zijn met water, zodat de eieren enkele centimeters onder het water liggen.
Stap 3: zout en margarine toevoegen
Om te voorkomen dat het water zal overkoken is het aangeraden om een beetje margarine toe te voegen aan het nog koude water. Ook zout is aangeraden om toe te voegen aan het koude water. Omdat zout ervoor zorgt dat het eiwit sneller stolt voorkomt het dat het ei leegloopt wanneer het barst. Zout zal er in mindere mate ook voor zorgen dat scheuren in de schaal gedicht worden.
Stap 4: kookpot op het vuur
Zet de kookpot met water, zout en margarine op een hoog vuur en wacht tot het water kookt. Wanneer het water kookt moet het vuur lager gezet worden zodat het nog gewoon blijft bubbelen en natuurlijk niet vergeten de eieren dan toe te voegen. Deze zelfde procedure geldt voor wie zijn eieren wil koken vanaf koud water, de eieren dienen dan gewoon toegevoegd te worden wanneer het water nog koud is.
Stap 5: kookpot van het vuur
Een hard of zacht gekookt eitje, voor ieder wat wils. De kooktijd is de belangrijkste factor om te bepalen hoe hard of zacht het ei uiteindelijk gekookt zal zijn. Hou er rekening mee dat de grootte en de temperatuur van het ei ook bepalend zijn. In onderstaande tabel wordt rekening gehouden dat het ei gekoeld is in de koelkast. Om geen taai en rubberachtig eiwit te krijgen en geen groen/grijs eigeel is het belangrijk om de aangegeven tijd niet te overschrijden.
| Klein (koud water) | Middel (koud water) | Groot (koud water) | Klein (kokend water) | Middel (kokend water) | Groot (kokend water) |
Zachtgekookt | 3 min. | 3 min. | 4 min. | 4 min. | 4 min. | 5 min. |
Zacht eigeel, bijna gestold eiwit | 4 min. | 5 min. | 5 min. | 5 min. | 6 min. | 6 min. |
Eigeel bijna gestold, eiwit helemaal | 6 min. | 7 min. | 8 min. | 7 min. | 8 min. | 9 min. |
Hardgekookt | 7 min. | 8 min. | 9 min. | 8 min. | 9 min. | 10 min. |
Stap 6: ei pellen
Wanneer de eieren gekookt zijn kan het warme water gewoon weggegoten worden en worden de eieren best ondergedompeld in koud water. Zo stop je het kookproces en vergemakkelijk je het pellen. Oudere eieren zullen trouwens ook makkelijker zijn om te pellen dan verse.