Flensjes met gegratineerde asperges
Asperges met flensjes is een vegetarisch gerecht en vetarm. Veel mensen zijn dol op asperges en zien elk jaar uit naar de aspergetijd, zodat ze deze groente weer 'vers van de boer' kunnen kopen. Ze beschouwen asperges als een lekkernij, vooral in combinatie met een uitgekiend sausje. Menig Limburgs sterrenrestaurant is er beroemd mee geworden. Maar wat te denken van asperges met flensjes? Het klinkt alledaags en gewoon, maar dat is het zeker niet. Kinderen zullen er beslist van smullen, waarschijnlijk ook als ze niet van asperges houden of de groente (nog) niet kennen.
Inhoud
Witte of groene asperges
Verse asperges zijn in de vroege zomer verkrijgbaar. Zowel de witte als de groene asperges. Bij witte asperges is gebruikgemaakt van aspergeruggen, waaruit de jonge asperges gestoken worden zodra de aspergekopjes uit de opgehoogde aarde willen komen. Bij groene asperges zijn geen 'ruggen' nodig. Deze asperge oogst men zodra de stengel boven de vlakke grond (vlakvelds) verschijnt.
Warm weer
Nederlandse asperges worden traditioneel in Noord- en Midden-Limburg geteeld. Asperges hebben warm
weer nodig. Vaak worden de aspergeruggen om die reden afgedekt met landbouwplastic, maar ook om een vroege oogst af te dwingen. De
groente was overigens al bekend in de Romeinse tijd. In middeleeuwse geschriften is de asperge aangeduid als zuiveringsmiddel en diureticum. Ook zou de asperge een afrodisiacum zijn.
Witte asperges /
Bron: Couleur, PixabayAsperges schoonmaken
Voor dit recept uit de
vegetarische keuken kunt u natuurlijk
witte asperges uit blik of uit de diepvries nemen. Wie van vers houdt, zal de asperges eerst moeten schoonmaken en koken. Verwijder daarbij de houtachtige gedeelten van de steel. Snijd de asperges daarna in gelijke grootte, zodat ze rechtop in een pan passen. Bind de asperges vervolgens met een touwtje onder en boven in een bosje. Zet ze rechtop in een hoge pan. Zorg ervoor dat de
aspergepunten het deksel niet raken. Ook moeten de aspergepunten boven het water uitsteken.
Gegratineerde asperges
In plaats van halfvolle melk kunt u ook magere melk gebruiken. Voor de smaak is de eerstgenoemde keuze echter beter.
Voor vier personen (190 kcal p.p.)
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
- 350 gram asperges (schoongemaakt, zie boven) of uit blik
- 20 gram volkorenmeel
- 25 gram plantaardige margarine
- 50 gram geraspte 30+ kaas
- 3 deciliter halfvolle melk
- 1/4 theelepel geraspte citroenschil
- 2 eetlepels broodkruimels (oud volkorenbrood)
- zout
- versgemalen peper
Bereiding
- Plaats de asperges rechtop in bosjes in de pan (zie boven). Zorg ervoor dat de aspergepunten boven het water uitsteken. Kook de asperges in ca. 15 minuten beetgaar. Of neem asperges uit blik of uit de diepvries.
- Smelt de margarine in een kleine koekenpan op een zacht vuur.
- Doe het meel erbij. Goed roeren.
- Haal de pan van het vuur. Voeg de melk langzaam en al roerend toe.
- Zet de pan weer op het vuur. Roer tot de saus dik is. Doe de 30+ kaas erbij. Goed roeren. Houd een beetje kaas achter.
- Breng de saus op smaak met peper en zout. Voeg de geraspte citroenschil toe.
- Haal de asperges uit de pan en laat ze uitlekken. Verdeel ze over vier ovenvaste schaaltjes.
- Giet de saus over het midden van de asperges. Strooi de broodkruimels erover en daarna de rest van de geraspte 30+ kaas.
- Zet de schaaltjes onder de hete gril tot het gerecht bruin is en de saus borrelt.
- Serveer de asperges heet.
Flensjes /
Bron: Congerdesign, PixabayFlensjes met asperges
Voor het onderstaande recept hebt u uiteraard flensjes nodig. Ze zijn kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt of u maakt ze zelf. Kinderen die asperges (nog) niet kennen zijn met dit speelse flensjesgerecht ongetwijfeld over de streep te trekken. Maakt u de flensjes zelf? Bereid ze dan met
plantaardige olie. Eventueel kunt u ze invriezen voor later. Leg dan wel velletjes vetvrij papier tussen de flensjes voordat u ze inpakt en invriest.
Voor 4 personen (600 kcal p.p.)
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten
- 8 flensjes
- 16 asperges, vers of uit blik
- 25 gram volkorenmeel
- 40 gram plantaardige margarine
- 4 deciliter halfvolle melk
- 175 gram geraspte 30+ kaas
- ½ theelepel mosterdpoeder
- versgemalen peper
- zout
Bereiding
- Bereid de verse asperges zoals beschreven in het eerste recept. Of kies voor asperges uit blik.
- Smelt de margarine in een kleine koekenpan op een zacht vuur.
- Doe het meel erbij. Goed roeren tot de saus dik is.
- Haal de pan van het vuur. Voeg langzaam en al roerend de melk toe.
- Zet de pan weer op het vuur. Roer tot de saus dik is. Doe de helft van de geraspte 30+ kaas erbij. Goed roeren.
- Breng de saus op smaak met peper en zout. Roer de mosterdpoeder erdoor.
- Laat de saus twee minuten zachtjes koken op een laag vuur.
- Haal de asperges uit de pan en laat ze uitlekken.
- Leg op elk flensje twee asperges. Schep er twee eetlepels saus over.
- Rol de flensjes op. Leg ze naast elkaar in een vuurvaste schaal.
- Strooi de rest van de 30+ kaas erover.
- Zet de schaal onder de hete gril tot de kaas goudgeel gesmolten is.
- Serveer meteen.
Lees verder