Heerlijke asperge gerechten

Heerlijke asperge gerechten Laten we beginnen dat niet iedereen asperges lekker vindt. Maar als het seizoen er weer is wordt er volop van genoten en dus zijn er veel mensen die asperges absoluut heerlijk vinden. Enkele recepten waarop uiteraard – al naar gelang de smaak – op gevarieerd kan worden.

Asperges met pittige kaassaus

Ingrediënten

  • 1 kilo groene asperges
  • 75 gram magere boter
  • 100 gram pittige kaas
  • peper en zout

Bereiding

Begin met de harde uiteinden van de asperges te snijden en daarna de stengels te schillen. Pak een grote pan waar alle asperges mee onder water gedompeld kunnen worden en breng deze met een theelepeltje zout op smaak (hoeveelheid kan al naar gelang de smaak iets afwijken). Laat de asperges zo’n 6 tot 7 minuten koken (ze moeten niet papperig worden) en haal ze daarna direct uit de pan. Afspoelen en daarna in een ovenschaal leggen. Er mogen wel wat lagen op elkaar, maar zorg dat er altijd wat kleine stukjes boter tussen zit. Als de schaal klaar is kan de kaas er overheen. Misschien handig om een flinke hoeveelheid van de pittige kaas iets eerder te raspen. Strooi er eerst wat peper overheen en daarna de kaas (mag best een flinke laag zijn) en zet het zo’n 20 minuten in de oven op zo’n 200 graden.

Aspergecocktail met avocado en garnaaltjes

Ingrediënten

  • 800 gram asperges
  • 2 gram kleine Hollandse garnaaltjes
  • 1 avocado
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • gemengde sla
  • 1 citroen
  • 1 snufje gemalen chilipeper
  • olijfolie
  • zout

Bereiding

Haal de uiteinden van de asperges en schil ze vervolgens. Daarna in stukjes snijden (niet groter als 1,5 cm) en laten koken (ca. 7 minuten). Na het koken direct onder de koude kraan en daarna droog deppen met keukenpapier. Daarna de avocado halveren, pit eruit halen en schillen. Ook de avocado moet in kleine stukjes gesneden worden.
De paprika’s moeten na het schoonmaken - en de pitjes eruit gehaald te hebben - ook in kleine blokjes gesneden worden. Doe dit alles in een grote schaal, meng het goed en doe er voor de smaak wat zout bij. In in een ijscoupe wat blaadjes sla, doe het mengsel erbij en leg er wat garnaaltjes overheen. Snijp heel voorzichtig wat citroensap uit over het mengsel. Gereed om te serveren.

Asperges met zalm

Ingrediënten

  • 1 kilo asperges
  • 400 gram zalm
  • 5 eieren
  • citroensap
  • olijfolie
  • basilicum
  • azijn
  • peper en zout

Bereiding

Haal de uiteinden van de asperges en schil ze vervolgens. Kook zo zo’n 15 / 16 minuten (ze mogen niet papperig worden). Giet het af en bewaar wat kookvocht. Maak vervolgens een sausje van het kookvocht met wat olijfolie, verse peper en zout, gepureerde basilicum en citroensap en warm het geheel op.
Zet de zalm met een beetje citroensap en wat olijfolie in een ovenschaal zo’n 20 minuten in een oven op ca. 200 graden.
Pocheer nu de eieren door water bijna aan de kook te brengen (ca. 1 liter) met wat azijn en de gebroken eieren heel voorzichtig in het water te laten glijden. Dit moet zo’n 4 minuten in het water blijven en daarna kunnen ze er voorzichtig uitgehaald worden. Laat ze even uitlekken en leg ze over de asperges. Daarna kan de zalm erbij en tenslotte kan het sausje er overheen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asperges schillen en kokenAsperges schillen en kokenDe asperge is een eeuwenoude en een heerlijke groente. Ze kent een lange geschiedenis en door de jaren heen is de smaak…
Superfood aspergeSuperfood aspergeAsperges kennen we in alle soorten en maten, met als bekendste de witte asperge. In het voorjaar genieten de meeste Nede…
Asperges, het witte goudDe aspergetijd is weer aangebroken en velen zullen weer van deze geweldige groente gaan genieten. Niet alleen de bijzond…
Asperges: alles over aspergesAsperges: alles over aspergesAsperges zijn volgens veel mensen de lekkerste groenten die er zijn. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de bijzondere…

Potje brood of broodpotjePotje brood of broodpotjeIn een bloempot of in kleine bloempotjes kun je broodjes bakken, zowel in de oven als ook buiten tussen de nog warme koo…
Recepten salades met rauwe hamRecepten salades met rauwe hamSalades zijn altijd lekke, maar zeker in de warmere seizoenen worden ze veelvuldig gegeten. Want het is lekker, verfriss…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.