Recepten met asperges

Recepten met aspergesJe vindt asperges lekker of helemaal niet, meestal zit er niets tussen. Maar als je een liefhebber van asperges bent, dan zijn er heerlijke recepten mee te maken. Ze zijn er niet altijd, maar als ze er zijn genieten ze gretig aftrek. Asperges met vis, vlees of kip of zelfs zonder.

Asperges met zalm

Ingrediënten
  • 2 kilo asperges
  • 400 gram gerookte zalm
  • 150 gram pittige kaas
  • scheutje citroensap
  • olijfolie
  • basilicum
  • azijn
  • peper en zout

Bereiding
Schil de asperges en kook ze gaar (ca. 25 tot 30 minuten) en gooi niet al het kookvocht weg.
Voeg de gesmolten kaas, basilicum, citroensap, olijfolie, zout, peper samen en doe er een scheutje van het kookvocht bij. Verwarm het mengsel goed. De zalm in de pan voorzichtig warm houden en voeg daarna de saus toe.
Serveer de asperges met de zalm en het sausje. Eventueel met een kruimig aardappeltje serveren.

Asperges met ham en groene boter

Ingrediënten
  • 20 asperges
  • 10 plakken magere ham
  • 10 gram zout
  • waterkers
  • 50 gram boter

Bereiding
Kook de asperges tot ze beetgaar zijn (voeg een klein beetje zout toe) en maak tegelijkertijd een sausje van gesmolten boter en fijngehakte waterkers. Als de asperges klaar zijn een beetje boter smeren op de plaats waar de ham de asperges gaat omwikkelen. Draai dan de ham er omheen en zet het zonodig vast met een prikkertje.

Asperges met champignons

Ingrediënten
  • 600 gram asperges
  • 150 gram kastanjechampignons
  • 50 gram kwark
  • olijfolie
  • room
  • dille
  • peper en zout
  • 2 eetlepels room
  • 2 eieren
  • 80 gram pittige kaas

Bereiding
Schil de asperges en kook ze beetgaar en tegelijkertijd de dille fijnhakken. Aan de dille de kwark met wat room toevoegen en daarna de eidooiers en de pittige kaas geraspt erbij.
De champignons kunnen nu gewassen worden en het onderkantje verwijderen. Verdeel ze in 4 stukjes en fruit ze in wat olijfolie. Voeg voor de smaak wat peper en zout toe.
Ovenschaal: Als de asperges klaar zijn kunnen de champignons erbij gelegd worden en daarna het sausje er voorzichtig overheen gieten. Zet het geheel een kwartier of wat op 200 graden in de oven. Wil je toch iets van vlees of vis erbij … met wat kip is het prima te combineren.
© 2009 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.