Lekkere warme middagmaaltijd
Of je het nu voor de lunch of de brunch in wilt zetten, een warme middagmaaltijd kan altijd, zolang deze niet te zwaar is maar wel lekker vult. Je moet er even wat tijd voor uittrekken, dus een luie zondag is er bij uitstek geschikt voor. Lekker gezond roerbakken.
Roerbakken met geitenkaas en ei
Ingrediënten
- geitenkaas
- bos ui
- kleine trostomaten
- gele paprika
- eieren
- verse peper
- zeezout
- bieslook
- olijfolie
- vloeibare boter
Bereiding
Voor twee personen neem je een hapjespan en laat er wat boter in smelten, klop tegelijkertijd een viertal eieren en voeg daar wat peper en zout aan toe. Intussen in de hapjespan de in blokjes gesneden tomaatjes en gele paprika leggen evenals de bos ui klein maken en toevoegen. Fruit het geheel goed aan en giet er dan het ei aan toe en blijf het doormengen. Zo krijg je een rulle gemengde massa. Een klein beetje olijfolie er overheen gieten en als laatste de in blokjes gesneden geitenkaas verdelen. Laat dit enkele minuten op laag vuur staan. Serveer het in een diep bord, snipper er wat verse bieslook overheen en leg er een hard volkoren bolletje (bij voorkeur lauwwarm) bij.
Roerbakken met spinazie, gehakt en pittige kaas
Ingrediënten
- spinazie
- lente ui
- mager rundergehakt
- pittige kaas
- spaghetti
- cayenne peper
- vloeibare boter
Bereiding
Voor twee personen heb je flink wat spinazie nodig, het slinkt immers behoorlijk. Doe in een hapjespan wat boter en roerbak er de spinazie in. Enkele minuten en daarna kan er een lente uitje klein gemaakt bij. Zet tegelijkertijd de spaghetti op (niet te veel, meer voor de smaak dan als vulling), zodat deze beetgaar gekookt kan worden en in een andere hapjespan kan je wat rundergehakt rul bakken met een beetje boter en voeg het vervolgens toe aan de spinazie. Meng het goed, doe er wat cayenne peper naar smaak bij en daarna kan de spaghetti er als laatste bijgevoegd worden. Laat het geheel enkele minuten op laag vuur staan.
Serveer het gerecht vervolgens in een diep bord met wat pittige kaas er overheen gestrooid of zet er wat strooikaas in een apart bakje bij.
Varianten
Op het recept met spinazie kan je ook variëren, te denken valt aan:
- Kaas en gehakt vervangen voor mozzarella en wat kerstomaatjes. De cayenne peper mag je dan ook vervangen voor zwarte peper.
- Gehakt vervangen voor gekookte kip, die je vervolgens in kleine stukjes mengt met de spinazie. Pittige kaas kan je in stand houden en cayenne peper eventueel vervangen voor zwarte peper.
- Gehakt kan ook vervangen worden door een stukje zalm. Vervang de cayenne peper voor zwarte peper en doe er wat oude kaas geraspt overheen.
Op het recept met geitenkaas en ei kan je ook variëren, te denken valt aan:
- De geitenkaas kan vervangen worden door feta en voor de liefhebber kunnen er wat gehalveerde zwarte olijven bij.
- Bij dit recept kan je ook nog wat vis toevoegen. Bijvoorbeeld wat gebakken en klein gesneden tonijn.
Serveer het tijdens het middaguur met een licht droge witte wijn.