Zelf verse ijsthee maken
Een ijskoude drank op een hete dag kan heerlijk zijn. Maar wees eerlijk, ijsthee uit een pak smaakt helemaal nergens naar. Ook een pot thee zetten en deze een paar uur in de koelkast stoppen levert geen lekkere ijsthee op. Dat komt door de ijskastgeur die zich mengt met de ijsthee. Hoe maak je dan wel ijsthee? Lees er alles over in dit artikel.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Iedereen kan het
IJsthee maken is niet moeilijk. Iedereen boven de 12 jaar kan lekkere ijsthee maken. Het kost wel enige tijd. Maar dan heb je wel ijsthee van superieure kwaliteit. Het geheim van een goede ijsthee is versheid. Oude ijsthee smaakt belabberd en ijsthee uit een pak is te zoet of the chemisch. Verse ijsthee mnaken is enigszins bewerkelijk maar het resultaat is uitmuntend. Het loont de moeite om een paar minuutjes in de keuken te staan.
Hoe maak je verse ijsthee?
Je zet verse thee. Maak de thee goed sterk. Je doet er flink wat suiker bij. Vervolgens doe je een glas vol ijsblokjes. Je schenkt de hete thee tot de rand aan toe. Doordat de thee het ijs doet smelten koelt het theewater zeer snel. Een glas thee is binnen een minuut ijsthee. De temperatuur is rond de 3 a 6 graden, wat heel koud is op een dag dat het 25 graden is. Je serveert de ijsthee met een lepel zodat mensen de suiker of
honing en de ijsblokjes kunnen roeren. Dat is niet echt nodig want het hete water heeft al de suiker al gesmolten maar het is gewoon leuk om met de ijsblokjes te spelen. Zo eenvoudig is het dus om ijsthee te maken. Om het extra lekker te maken kies je voor een fruittheesmaak.
De kneep van het zelf ijsblokjes maken
De moeilijkheid zit hem in het creëren van de vele ijsblokjes die je nodig hebt. De standaard ijsblokjesbakken en -zakken zijn waarschijnlijk niet genoeg als je twee of drie grote koppen wilt. Vooral als je visite hebt en iedereen wilt ijsthee, kan dit een probleempje zijn. Kleine theeglaasjes geven is niet echt een oplossing want je moet gezellig en veel drinken in de zomer. Maak een lekker groot glas zodat iedereen lang kan genieten. Het kost evenveel tijd om een groot glas ijsthee te vullen als een klein glas.
IJsblokjes maken met een plastic zak
Hoe maak je zelf ijsblokjes? Daar is een truckje voor. Als je geen ijsblokjesmachine hebt, kun je water in een stevige, schone plastic broodzak zonder gaatjes doen, deze goed dichtknopen en in het vriesvak van de koelkast of vriezer leggen. Let er goed op dat de zak schoon is. Gebruik dik plastic dat niet kan lekken. Spoel de zak een paar keer om. Test of de zak lekt door hem boven de gootsteen te houden. Wanneer hij lekt moet je hem niet gebruiken. Doe de plastic zak in een papieren zak voordat je het in het vriesvak legt. Dit om vastvriezen aan de bodem te voorkomen.
De hamer
Een plastic zak kun je maar één keer gebruiken. Vervolgens, als het water een blok ijs is geworden dan pak je een hamer. Je houdt het blok ijs wat nog in plastic zit in één hand en timmert met de andere hand met de hamer op het ijs. Beweeg het ijsblok in het rond zodat je aan alle kanten slaat. Wanneer je allemaal stukjes voelt gooi je het in een plastic bak of ijzeren pan.
Let er wel op dat je ruim op tijd begint met het maken van ijs. Zorg dat je twee zakken met ijs hebt zodat je ruim genoeg hebt. Begin zeker 2 dagen vantevoren want het kan lang duren voordat een zak water een blok ijs is geworden.
Hete thee + ijsblokjes = ijsthee
Het stukslaan als het ijs in plastic zit voorkomt dat het ijs alle kanten op spat. Daarna kun je de brokstukken in je glas stoppen. Vervolgens zet je thee zoals je dat altijd doet. Doe suiker door de hete thee, misschien iets meer dan gebruikelijk want er komt nog ijs bij. Maak de thee ook sterker dan anders. Daarna ben je klaar om het hete theewater over het ijs in het glas te doen. Het maakt niet uit of de ijsblokken te groot zijn. IJs smelt heel snel door het overgieten met heet theewater.
IJsblokjes maken met een plastic bak
Een andere manier is om een plastic bak te vullen met water en er plastic folie over te doen. Dit deksel is belangrijk anders gaat het water raar smaken naar vriesvak. Je stopt deze bak in vriezer of vriesvak. Vervolgens, als de bak een bevroren klont ijs bevat haal je hem eruit, en leg je de bak op zijn kop in de gootsteen of in een andere bak. Door de bodem van de omgekeerde bak te begieten met heet water zal het ijs in de bak vallen. Pas op dat je een stevige bak gebruikt om het water in te bevriezen anders gaat het kapot met het overgieten van heet water. Nu kun je het ijs net een hamer kapot slaan. Het kan ook met een ijshouweel. Maak de brokstukken zo klein dat ze in het glas passen.
IJsblokjes bewaren
Als je ijsblokjes over hebt kun je ze weer in de vriezer stoppen. Het is een goede truck om los geslagen ijsblokjes in een papieren zak te stoppen. Doordat het in papier zit, en niet in plastic, klontert het ijs minder aan elkaar. Het papier neemt namelijk het water op, wat er doorgaans voor zorgt dat ijsblokken aan elkaar vast vriezen. Een papieren broodzak is hiervoor ideaal.
Limoenthee
Je kunt eenvoudig limoen- of citroenthee maken door een halve
limoen of
citroen uit te persen en aan het theewater toe te voegen. Hiervoor is het ook handig de thee met een lepel te serveren. Daarnaast kun je ook ijsthee maken van
groene thee. Lees het artikel over
zelf kruidenthee maken en doe er ijsblokjes bij zoals hier staat beschreven. Zo kun je een beetje experimenteren met verschillende smaken tot je de perfecte smaak die bij jou past hebt gevonden.
Lees verder