InfoNu.nl > Eten en Drinken > Dranken overig > Zelf kruidenthee maken

Zelf kruidenthee maken

Zelf kruidenthee maken Kruiden plukken, drogen en vermalen om thee te zetten is iets wat mensen verleerd hebben. Een eeuw geleden was dit nog heel gewoon. Door de industrialisatie van de maatschappij zijn we vergeten hoe en welke planten bruikbaar zijn om zelf thee te maken. Kruidenthee is nu te koop in winkels. Een wandeling of fietstocht in de buitenlucht kan veel kruiden opleveren waardoor je geruime tijd van kruidenthee kunt genieten.

Inhoudsopgave:


Volgorde van bereiding

Kruidenthee maken doe je in de volgende volgorde:
  • Kruiden plukken,
  • drogen,
  • verpulveren,
  • bewaren,
  • thee zetten.

Theemix

Kruidenthee kun je in verschillende mengsels maken. Een goede mix maak je zelf van verschillende kruiden. Munt wordt gebruikt als smaakmaker om een thee een frisse smaak te geven. Sommige kruiden smaken een beetje bitter. Veel kruiden hebben gezonde eigenschappen. Paardenbloem werkt goed voor de lever en nieren; door thee hiervan te drinken voer je sneller gifstoffen af uit je lichaam. Je kunt daarom pure paardenbloemthee drinken. Voor de smaak is het een goed idee om kruiden te mixen.

Plukken

Kruiden moet je eerst plukken en vervolgens drogen. Neem verschillende plastic tasjes mee; het later uit sorteren is een hoop gedoe. Voor brandnetels is het handig om een handschoen aan te trekken. Met een zakmes kun je kruiden afsnijden, maar je kunt ook met je duim en wijsvinger een blad eraf halen. Bij het plukken zorg je altijd dat de kruiden redelijk ver van een autoweg staan. Plukken in een park doe je alleen als je weet dat men niet met gif spuit. Je plukt alleen de jonge blaadjes; die zijn vaak het lekkerst, maar het andere voordeel is dat jonge blaadjes nog maar een paar dagen groeien waardoor de kans dat insecten ze hebben aangevreten kleiner is. Je kunt de kruiden altijd wassen; het drogen duurt dan wel iets langer. Met een slacentrifuge haal je het waswater van de kruiden.

Drogen

Het droogproces kan een 3 of 4 dagen duren. Sommige kruiden zoals munt werden vroeger al in een warme oven gedroogd, bij de bakker in het dorp. Het idee was dat de smaak beter behouden blijft dan als het in de zon droogt. De meeste kruiden drogen goed op een schaaltje in de vensterbank. Soms heb je zoveel geplukt dat je een hele berg hebt. Dan moet je ze een paar keer door husselen. Kruiden zoals de smalle weegbree kunnen er iets langer over doen om te drogen. Dat komt omdat de bladeren wat dikker zijn en ze dikke nerven hebben. In het algemeen geldt dat dikke nerven en steeltjes moeilijker drogen. Het is aan te raden om de kruiden na een drie- of viertal dagen te verpulveren en vervolgens weer een dag te drogen en daarna weer te verpulveren. Kleinere stukjes drogen sneller.

Verpulveren

Om de kruiden te verpulveren kun je een marmeren vijzel gebruiken die bij vele huishoudzaken te koop is. Voor kleine hoeveelheden is dat ideaal. Voor grote hoeveelheden kruiden is het omslachtig. Dan kun je het beste met een keukenblender in een hoge pot de kruiden tot poeder malen. Om de verpulverde kruiden in de pot te krijgen kun je het beste een trechter gebruiken. Heb je geen trechter dan is een schoon A4-tje dat je over de lengte in het midden vouwt ook goed. Je vult het papier op de vouw met kruiden en giet ze over in de pot. Houd tijdens het verpulveren een doek boven de ingang van de pot anders stuiven de kleine blaadjes naast de pot. Hierna moet je het kruid zeven. De takjes zeef je eruit zodat je een mooie gelijkmatige mix hebt. Dan giet je de kruidenmix over in een andere pot waar je het in bewaart.

Half uur werken voor 200 gram thee

Om circa 200 gram brandnetelthee te maken ben je zeker een half uur brandneteltoppen aan het plukken. Het is een hobby waar je wel wat tijd in moet steken. Ondertussen leer je op een hele andere manier naar de natuur kijken en van al dat groeit te genieten. Je leert naast vele makkelijk herkenbare planten ander kruiden te herkennen door een kruidengids te gebruiken. Zulke boekjes zijn ook handig als je op een avontuurlijke vakantie gaat en zelf je eten samenstelt.

Deze kruiden groeien in het veld:

Het is een goed idee om de kruiden des velds aan te vullen met je eigen kruiden uit de kruidentuin. Kruiden zoals munt, tijm, peterselie, salie en lavendel geven de thee extra smaak. Je kunt experimenteren met was je de lekkerste samenstelling vindt; zo kun je je eigen favoriete mix ontwikkelen.

Thee zetten

Thee zetten is niet echt moeilijk maar er zijn wel verschillende methoden om kruidenthee te zetten. De losse thee moet niet in het kopje terecht komen. Kruidenthee kun je zelf zetten in het bekende thee-ei, of in een zakje dat verkrijgbaar is bij een winkel die losse thee verkoopt. Je kunt thee drinken uit een Senseo of Nespresso-apparaat met de zogenaamde coffeeduck. Verder kun je een pan water met kruiden op het vuur zetten. Dit moet je even laten koken en 10 minuten laten trekken, en vervolgens de kruiden eruit zeven met een theezeefje. Muntthee kun je zetten op de Marokkaanse manier; verse bladeren in een theeglas. Dat heeft als voordeel dat je niets hoeft te drogen.

Lees verder

© 2011 - 2017 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hydrolaten of gedistilleerde kruidenwatersRozenwater en oranjebloesemwater zijn bekende hydrolaten, die we vooral kennen omwille van hun toepassing in cosmetica e…
Soorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsSoorten kruidenthee en hun werking op de gezondheid: tipsEen kopje thee is een ideaal middel om je lichaam op een natuurlijke manier gezond te houden. Kruidenthee heeft tal van…
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Kruiden en specerijen: TijmKruiden en specerijen: TijmTijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in de keukens rond de Mediterrane Zee. Tegenwoordig is het ook in Neder…
Onkruid, ons beste geneeskruid'On'kruiden langs wegranden en op braakliggende terreinen blijken onze meeste waardevolle geneeskruiden te zijn. Ze zitt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DukeAsh, Pixabay
  • Mellie uyldert Lexicon der kruiden
  • Karin Hubbeling Het is groen en het geneest
  • Joanne Bylsma Kruidje roer me
  • Foto´s: Tom008

Reageer op het artikel "Zelf kruidenthee maken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ria, 07-09-2016 16:46 #6
Nooit de geplukte kruiden in een plastic tas doen… liever in een stoffen tasje of in een mandje. Reactie infoteur, 08-09-2016
Goede tip! Inderdaad, je moet het niet uren in een tas laten zitten. Maar je kan het een half uurtje in een tas doen er het thuis er gelijk weer uit halen.

Thea, 23-08-2015 13:26 #5
Kan ik de kruiden die ik vers verzamel en droog ook zo gebruiken? Of moet het verpulverd worden? Ik neem namelijk van een paar soorten kruiden wat los in de hand en zet er dan thee van. Reactie infoteur, 25-08-2015
Door het verpulveren geven de kruiden vaak meer smaak.

Veerle Vanmansfeld, 17-12-2014 21:03 #4
Hoi,
Wij drinken heel veel saliethee, eigenlijk voor de ontsmettende werking op de ontstoken keel maar ik las nu dat salie echt een wonderkruid is en voor een heleboel inclusief het geheugen goed is. Nu zou ik salie graag met wat andere theekruiden willen mixen om het een iets minder doorslaggevende smaak te geven en gewoon lekkerder. We drinken het meestal 's avonds laat. Kamille denk ik en wat voor anders lekkers nog dat bij salie past? Linde? Nog iets heel anders? Tips ajb. Reactie infoteur, 23-12-2014
Tijm.

Margo Wetzels, 15-05-2013 18:58 #3
Vraagje
Kan ik ook van verse kruiden thee zetten, zoals bijv. peterselie. tijm, enz., of kan dit alleen van gedroogde kruiden?

Groetjes,
Margo Reactie infoteur, 16-05-2013
Ja dat kan zeker. Hert ene kruid leent zich er beter voor dan ander kruid. Over het algemeen zullen gedroogde kruiden meer smaak afgeven aan heet water dan verse kruiden, maar dat betekent niet dat je geen thee van verse kruiden kan zetten.

Monique, 13-02-2013 08:58 #2
Ik wil thee maken van papaja bladen, deze zouden een hoog medicinaal gehalte hebben maar als ik ze eerst droogt behoudt het blad of uberhaupt welk blad dan ook nog wel zijn (medicinale) eigenschappen? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 13-02-2013
Hoi Monique,
Over het algemeen geldt dat wanneer een blad gedroogd wordt de meeste werkzame inhoudsstoffen erin blijven zitten. Er zijn bladeren die vluchtige stoffen bevatten welke alleen in het blad blijven als het vers is. Papayablad kun je overigens in zijn geheel opeten; het wordt als vers blad gebruikt in gerechten in Indonesië. Je zou uiteraard thee van het gedroogde blad kunnen drinken. Papayablad smaakt bitter; in een groentenmix is dat lekker maar als puur theeblad krijg je bittere thee, die overigens wel gezond is. Misschien kun je de bitterheid neutraliseren met steviablad en munt.

Voor het drogen van de bladeren moet je de bladeren wassen, afdeppen met handdoek, bijeen bundelen, en in een droge, donkere ruimte ophangen. Zo blijft de medicinale werking beter behouden, i.t.t. drogen in een oven.
Groet Tom008

Rudy van Sinay, 07-07-2012 13:01 #1
Ik heb een pot gedroogde peterselie staan, maar die staat er wel al een paar jaar, ik weet wel dat je thee lang kan houden als je hem goed bewaard, ik heb deze week gelezen dat peterselie ontzettend veel vitamines bevat en als ik hem toch in huis heb zou ik me daar graag thee van maken, als dat mag zou ik willen weten hoeveel thee je per dag mag drinken, hoeveel per tas en en hoelang hij moet trekken?kan ik dat te weten komen.Alvast bedankt. Reactie infoteur, 07-07-2012
Beste Rudy van Sinay,
Er bestaat eigenlijk geen voorschrift voor de sterkte van kruidenthee; het is meer wat u zelf lekker vindt en hoe lang u het laat trekken. Ik zou 2 theelepels gebruiken om te beginnen en het 5 minuten laten trekken. Mocht het niet sterk genoeg smaken dan kunt u of meer gebruiken of het langer laten trekken. Teveel kan geen kwaad. De smaak van peterseliethee is misschien niet optimaal, het wordt vooral gedronken om zijn geneeskracht. U kunt het ook mixen met andere kruiden zoals tijm en basilicum.
groetjes Tom

Infoteur: Tom008
Laatste update: 25-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Special: Geneeskrachtige kruiden
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 6
Schrijf mee!