Zelf kruidenthee maken

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoudsopgave:
Volgorde van bereiding
Kruidenthee maken doe je in de volgende volgorde:- Kruiden plukken,
- drogen,
- verpulveren,
- bewaren,
- thee zetten.
Theemix
Kruidenthee kun je in verschillende mengsels maken. Een goede mix maak je zelf van verschillende kruiden. Munt wordt gebruikt als smaakmaker om een thee een frisse smaak te geven. Sommige kruiden smaken een beetje bitter. Veel kruiden hebben gezonde eigenschappen. Paardenbloem werkt goed voor de lever en nieren; door thee hiervan te drinken voer je sneller gifstoffen af uit je lichaam. Je kunt daarom pure paardenbloemthee drinken. Voor de smaak is het een goed idee om kruiden te mixen.Plukken
Kruiden moet je eerst plukken en vervolgens drogen. Neem verschillende plastic tasjes mee; het later uit sorteren is een hoop gedoe. Voor brandnetels is het handig om een handschoen aan te trekken. Met een zakmes kun je kruiden afsnijden, maar je kunt ook met je duim en wijsvinger een blad eraf halen. Bij het plukken zorg je altijd dat de kruiden redelijk ver van een autoweg staan. Plukken in een park doe je alleen als je weet dat men niet met gif spuit. Je plukt alleen de jonge blaadjes; die zijn vaak het lekkerst, maar het andere voordeel is dat jonge blaadjes nog maar een paar dagen groeien waardoor de kans dat insecten ze hebben aangevreten kleiner is. Je kunt de kruiden altijd wassen; het drogen duurt dan wel iets langer. Met een slacentrifuge haal je het waswater van de kruiden.Drogen
Het droogproces kan een 3 of 4 dagen duren. Sommige kruiden zoals munt werden vroeger al in een warme oven gedroogd, bij de bakker in het dorp. Het idee was dat de smaak beter behouden blijft dan als het in de zon droogt. De meeste kruiden drogen goed op een schaaltje in de vensterbank. Soms heb je zoveel geplukt dat je een hele berg hebt. Dan moet je ze een paar keer door husselen. Kruiden zoals de smalle weegbree kunnen er iets langer over doen om te drogen. Dat komt omdat de bladeren wat dikker zijn en ze dikke nerven hebben. In het algemeen geldt dat dikke nerven en steeltjes moeilijker drogen. Het is aan te raden om de kruiden na een drie- of viertal dagen te verpulveren en vervolgens weer een dag te drogen en daarna weer te verpulveren. Kleinere stukjes drogen sneller.Verpulveren
Om de kruiden te verpulveren kun je een marmeren vijzel gebruiken die bij vele huishoudzaken te koop is. Voor kleine hoeveelheden is dat ideaal. Voor grote hoeveelheden kruiden is het omslachtig. Dan kun je het beste met een keukenblender in een hoge pot de kruiden tot poeder malen. Om de verpulverde kruiden in de pot te krijgen kun je het beste een trechter gebruiken. Heb je geen trechter dan is een schoon A4-tje dat je over de lengte in het midden vouwt ook goed. Je vult het papier op de vouw met kruiden en giet ze over in de pot. Houd tijdens het verpulveren een doek boven de ingang van de pot anders stuiven de kleine blaadjes naast de pot. Hierna moet je het kruid zeven. De takjes zeef je eruit zodat je een mooie gelijkmatige mix hebt. Dan giet je de kruidenmix over in een andere pot waar je het in bewaart.Half uur werken voor 200 gram thee
Om circa 200 gram brandnetelthee te maken ben je zeker een half uur brandneteltoppen aan het plukken. Het is een hobby waar je wel wat tijd in moet steken. Ondertussen leer je op een hele andere manier naar de natuur kijken en van al dat groeit te genieten. Je leert naast vele makkelijk herkenbare planten ander kruiden te herkennen door een kruidengids te gebruiken. Zulke boekjes zijn ook handig als je op een avontuurlijke vakantie gaat en zelf je eten samenstelt.Deze kruiden groeien in het veld:
- Weegbree,
- Brandnetel,
- Paardenbloemblad,
- Hondsdrafblad,
- Kleefkruid,
- Jong blad van een bramenstruik,
- Blad en bloemetjes van Robertskruid,
- Jong blad van een bosaardbei,
- Jonge eikebladeren.
Het is een goed idee om de kruiden des velds aan te vullen met je eigen kruiden uit de kruidentuin. Kruiden zoals munt, tijm, peterselie, salie en lavendel geven de thee extra smaak. Je kunt experimenteren met was je de lekkerste samenstelling vindt; zo kun je je eigen favoriete mix ontwikkelen.