Ria, 07-09-2016
Nooit de geplukte kruiden in een plastic tas doen… liever in een stoffen tasje of in een mandje.
Reactie infoteur, 08-09-2016
Goede tip! Inderdaad, je moet het niet uren in een tas laten zitten. Maar je kan het een half uurtje in een tas doen er het thuis er gelijk weer uit halen.
Thea, 23-08-2015
Kan ik de kruiden die ik vers verzamel en droog ook zo gebruiken? Of moet het verpulverd worden? Ik neem namelijk van een paar soorten kruiden wat los in de hand en zet er dan thee van.
Reactie infoteur, 25-08-2015
Door het verpulveren geven de kruiden vaak meer smaak.
Veerle Vanmansfeld, 17-12-2014
Hoi,
Wij drinken heel veel saliethee, eigenlijk voor de ontsmettende werking op de ontstoken keel maar ik las nu dat salie echt een wonderkruid is en voor een heleboel inclusief het geheugen goed is. Nu zou ik salie graag met wat andere theekruiden willen mixen om het een iets minder doorslaggevende smaak te geven en gewoon lekkerder. We drinken het meestal 's avonds laat. Kamille denk ik en wat voor anders lekkers nog dat bij salie past? Linde? Nog iets heel anders? Tips ajb.
Reactie infoteur, 23-12-2014
Tijm.
Margo Wetzels, 15-05-2013
Vraagje
Kan ik ook van verse kruiden thee zetten, zoals bijv. peterselie. tijm, enz., of kan dit alleen van gedroogde kruiden?
Groetjes,
Margo
Reactie infoteur, 16-05-2013
Ja dat kan zeker. Hert ene kruid leent zich er beter voor dan ander kruid. Over het algemeen zullen gedroogde kruiden meer smaak afgeven aan heet water dan verse kruiden, maar dat betekent niet dat je geen thee van verse kruiden kan zetten.
Monique, 13-02-2013
Ik wil thee maken van papaja bladen, deze zouden een hoog medicinaal gehalte hebben maar als ik ze eerst droogt behoudt het blad of uberhaupt welk blad dan ook nog wel zijn (medicinale) eigenschappen? Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 13-02-2013
Hoi Monique,
Over het algemeen geldt dat wanneer een blad gedroogd wordt de meeste werkzame inhoudsstoffen erin blijven zitten. Er zijn bladeren die vluchtige stoffen bevatten welke alleen in het blad blijven als het vers is. Papayablad kun je overigens in zijn geheel opeten; het wordt als vers blad gebruikt in gerechten in Indonesië. Je zou uiteraard thee van het gedroogde blad kunnen drinken. Papayablad smaakt bitter; in een groentenmix is dat lekker maar als puur theeblad krijg je bittere thee, die overigens wel gezond is. Misschien kun je de bitterheid neutraliseren met steviablad en munt.
Voor het drogen van de bladeren moet je de bladeren wassen, afdeppen met handdoek, bijeen bundelen, en in een droge, donkere ruimte ophangen. Zo blijft de medicinale werking beter behouden, i.t.t. drogen in een oven.
Groet Tom008
Rudy van Sinay, 07-07-2012
Ik heb een pot gedroogde peterselie staan, maar die staat er wel al een paar jaar, ik weet wel dat je thee lang kan houden als je hem goed bewaard, ik heb deze week gelezen dat peterselie ontzettend veel vitamines bevat en als ik hem toch in huis heb zou ik me daar graag thee van maken, als dat mag zou ik willen weten hoeveel thee je per dag mag drinken, hoeveel per tas en en hoelang hij moet trekken?kan ik dat te weten komen.Alvast bedankt.
Reactie infoteur, 07-07-2012
Beste Rudy van Sinay,
Er bestaat eigenlijk geen voorschrift voor de sterkte van kruidenthee; het is meer wat u zelf lekker vindt en hoe lang u het laat trekken. Ik zou 2 theelepels gebruiken om te beginnen en het 5 minuten laten trekken. Mocht het niet sterk genoeg smaken dan kunt u of meer gebruiken of het langer laten trekken. Teveel kan geen kwaad. De smaak van peterseliethee is misschien niet optimaal, het wordt vooral gedronken om zijn geneeskracht. U kunt het ook mixen met andere kruiden zoals tijm en basilicum.
groetjes Tom