Zelf ijsthee maken: de 3 technieken
IJsthee maken kan op 3 verschillende manieren. In dit artikel wordt uitgelegd wat deze technieken zijn en wat de voor- en nadelen zijn.
IJsthee maken: 3 technieken
Er zijn 3 technieken om zelf ijsthee te maken in plaats van het in een pak te kopen. Deze drie manieren zijn:
- Water koken en thee een paar minuten laten trekken. Daarna de thee laten afkoelen
- Kraanwater met theezakjes in de zon laten trekken (sun tea)
- Een kan koud water met theezakjes een nacht lang in de koelkast laten staan
Voordeel koude methode
Het voordeel van de koude methode is dat het energie spaart. Het nadeel is dat de drank bitter wordt. Hoe langer de thee trekt hoe meer looizuur er namelijk vrijkomt.
IJsthee maken met groene thee en de hete methode
Groene thee mag in geen geval te heet worden gezet. Ook dan wordt de thee bitter. Wie dus ijsthee wil maken volgens de kookmethode met groene thee moet het water eerst laten afkoelen of koud water toevoegen voordat de thee erbij gaat.
Suiker in ijsthee
Wie ijsthee wil maken met suiker kan dat het beste doen als de thee heet is. Dan lost het namelijk op. Wie de gasten naar smaak zoet wil laten toevoegen kan beter ahorn –of agavesiroop op de tafel zetten. Ook een rijstsuikerstroopje doet wonderen.
De oorsprong van thee
Thee wordt overal over de wereld gedronken. Het is zelfs na water de meest gedronken drank. De drank wordt gemaakt met de theeplantblaadjes (Camelia sinensis). De theedrank werd eigenlijk min of meer toevallig ontdekt door de Chinese keizer Shen Nung. Hij zat onder een boom terwijl hij water liet koken. Per toeval kwamen er wat theeblaadjes in het water terecht en toen deze drank lekker bleek te zijn, werd hij geïntroduceerd. Pas in de zestiende eeuw ontdekten de Portugezen de thee in Japan. In de zeventiende eeuw bracht de VOC het in grote hoeveelheden naar Nederland waar het voor veel geld werd verkocht aan de rijken. Pas in de achttiende eeuw gingen ook de gewone Hollanders thee drinken.
Hoeveel thee drinkt een Nederlander?
Gemiddeld drinkt een Nederland 100 liter thee per jaar. Dit zijn 2 kopjes thee per dag. Voor de Tweede Wereldoorlog werd overigens twee keer zoveel thee in Nederland gedronken. Door de opmars van allerlei frisdranken en fruitsappen is het drinken van thee veel minder geworden.
Hoe wordt thee gedronken?
- Thee wordt in de meest landen warm gedronken.
- In sommige landen worden er hele ceremoniën aan vastgeknoopt.
- In Groot-Brittannië wordt thee met melk gedronken.
- In Tibet wordt thee met yakboter geserveerd.
- Pas vanaf 2000 rukt de ijsthee op in Nederland.
- In Amerika drinkt overigens 80 procent van de mensen hun thee koud in de vorm van ijsthee.
Zelfgemaakte ijsthee: zonder kunstmatige toevoegingen en dus gezonder
Wie zelf ijsthee maakt heeft een drank die gezonder is dat die kant-en-klaarverpakking waarin allerlei toevoegingen zitten. De drank maken kan het best door eerst een suikerstroopje te maken. Doe dit door een kop water te koken, een kop suiker toe te voegen en het geheel dan zachtjes te laten pruttelen (en te roeren) tot de suiker is opgelost. Maak dan vervolgens een ijsthee die lekker lijkt.
IJsthee met gember en munt
Ingrediënten
- suikersiroop (zie hierboven)
- 2 keer een stuk gember van 3,5 cerntimeter in stukjes
- 8 glazen water
- 6 zakjes groene thee
- ijsblokjes
- schuifjes citroen
- takjes munt
Bereiding ijsthee met gember en munt
- Maak het siroopje zoals hierboven staat beschreven
- Kook kleine stukjes gember mee met dit mengsel (ongeveer 3,5 centimeter in totaal, maar dan fijngesneden)
- Doe nog eens 3,5 centimeter gember in stukjes in een pak met 8 glazen water
- Laat het mengsel koken
- Laat het een beetje afkoelen
- Doe dan 8 zakjes groene thee bij het mengsel
- Haal de zakjes er na 6 minuten uit en zeef het mengsel
- Laat afkoelen
- Zet een paar uur in de koelkast
- Doe in een grote kan met en kopje van de gembersiroop, ijsblokjes, schijfjes citroen en takjes munt
Perzik en basilicum ijsthee
Ingrediënten
- 4 glazen water
- 4 zakejs oranje pecco thee
- 1 kop basilicum bladeren
- 4 glazen perziksap uit de sapcentrifuge of desnoods uit een pak (liefst biologisch)
- Schijfjes citroen
- ijsklontjes
- blaadjes basilicum
Bereiding perzik- en basilicum ijsthee
- Kook 4 glazen water met 4 zakjes orange pecco thee en een kop basilicum bladeren
- Laat 5 minuten trekken
- Zeven en laten afkoelen
- Doe er voor het serveren 4 glazen perziksap bij (het liefst zelf gemaakt in de sapcentrifuge), schijfjes citroen, ijsklontjes en een paar blaadjes basilicum
- Serveer met neutrale suikerstroop