Zelf ijsthee maken: de 3 technieken

Zelf ijsthee maken: de 3 technieken IJsthee maken kan op 3 verschillende manieren. In dit artikel wordt uitgelegd wat deze technieken zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

IJsthee maken: 3 technieken

Er zijn 3 technieken om zelf ijsthee te maken in plaats van het in een pak te kopen. Deze drie manieren zijn:
  1. Water koken en thee een paar minuten laten trekken. Daarna de thee laten afkoelen
  2. Kraanwater met theezakjes in de zon laten trekken (sun tea)
  3. Een kan koud water met theezakjes een nacht lang in de koelkast laten staan

Voordeel koude methode

Het voordeel van de koude methode is dat het energie spaart. Het nadeel is dat de drank bitter wordt. Hoe langer de thee trekt hoe meer looizuur er namelijk vrijkomt.

IJsthee maken met groene thee en de hete methode

Groene thee mag in geen geval te heet worden gezet. Ook dan wordt de thee bitter. Wie dus ijsthee wil maken volgens de kookmethode met groene thee moet het water eerst laten afkoelen of koud water toevoegen voordat de thee erbij gaat.

Suiker in ijsthee

Wie ijsthee wil maken met suiker kan dat het beste doen als de thee heet is. Dan lost het namelijk op. Wie de gasten naar smaak zoet wil laten toevoegen kan beter ahorn –of agavesiroop op de tafel zetten. Ook een rijstsuikerstroopje doet wonderen.

De oorsprong van thee

Thee wordt overal over de wereld gedronken. Het is zelfs na water de meest gedronken drank. De drank wordt gemaakt met de theeplantblaadjes (Camelia sinensis). De theedrank werd eigenlijk min of meer toevallig ontdekt door de Chinese keizer Shen Nung. Hij zat onder een boom terwijl hij water liet koken. Per toeval kwamen er wat theeblaadjes in het water terecht en toen deze drank lekker bleek te zijn, werd hij geïntroduceerd. Pas in de zestiende eeuw ontdekten de Portugezen de thee in Japan. In de zeventiende eeuw bracht de VOC het in grote hoeveelheden naar Nederland waar het voor veel geld werd verkocht aan de rijken. Pas in de achttiende eeuw gingen ook de gewone Hollanders thee drinken.

Hoeveel thee drinkt een Nederlander?

Gemiddeld drinkt een Nederland 100 liter thee per jaar. Dit zijn 2 kopjes thee per dag. Voor de Tweede Wereldoorlog werd overigens twee keer zoveel thee in Nederland gedronken. Door de opmars van allerlei frisdranken en fruitsappen is het drinken van thee veel minder geworden.

Hoe wordt thee gedronken?

  1. Thee wordt in de meest landen warm gedronken.
  2. In sommige landen worden er hele ceremoniën aan vastgeknoopt.
  3. In Groot-Brittannië wordt thee met melk gedronken.
  4. In Tibet wordt thee met yakboter geserveerd.
  5. Pas vanaf 2000 rukt de ijsthee op in Nederland.
  6. In Amerika drinkt overigens 80 procent van de mensen hun thee koud in de vorm van ijsthee.

Zelfgemaakte ijsthee: zonder kunstmatige toevoegingen en dus gezonder

Wie zelf ijsthee maakt heeft een drank die gezonder is dat die kant-en-klaarverpakking waarin allerlei toevoegingen zitten. De drank maken kan het best door eerst een suikerstroopje te maken. Doe dit door een kop water te koken, een kop suiker toe te voegen en het geheel dan zachtjes te laten pruttelen (en te roeren) tot de suiker is opgelost. Maak dan vervolgens een ijsthee die lekker lijkt.

IJsthee met gember en munt

Ingrediënten

  • suikersiroop (zie hierboven)
  • 2 keer een stuk gember van 3,5 cerntimeter in stukjes
  • 8 glazen water
  • 6 zakjes groene thee
  • ijsblokjes
  • schuifjes citroen
  • takjes munt

Bereiding ijsthee met gember en munt

  1. Maak het siroopje zoals hierboven staat beschreven
  2. Kook kleine stukjes gember mee met dit mengsel (ongeveer 3,5 centimeter in totaal, maar dan fijngesneden)
  3. Doe nog eens 3,5 centimeter gember in stukjes in een pak met 8 glazen water
  4. Laat het mengsel koken
  5. Laat het een beetje afkoelen
  6. Doe dan 8 zakjes groene thee bij het mengsel
  7. Haal de zakjes er na 6 minuten uit en zeef het mengsel
  8. Laat afkoelen
  9. Zet een paar uur in de koelkast
  10. Doe in een grote kan met en kopje van de gembersiroop, ijsblokjes, schijfjes citroen en takjes munt

Perzik en basilicum ijsthee

Ingrediënten

  • 4 glazen water
  • 4 zakejs oranje pecco thee
  • 1 kop basilicum bladeren
  • 4 glazen perziksap uit de sapcentrifuge of desnoods uit een pak (liefst biologisch)
  • Schijfjes citroen
  • ijsklontjes
  • blaadjes basilicum

Bereiding perzik- en basilicum ijsthee

  1. Kook 4 glazen water met 4 zakjes orange pecco thee en een kop basilicum bladeren
  2. Laat 5 minuten trekken
  3. Zeven en laten afkoelen
  4. Doe er voor het serveren 4 glazen perziksap bij (het liefst zelf gemaakt in de sapcentrifuge), schijfjes citroen, ijsklontjes en een paar blaadjes basilicum
  5. Serveer met neutrale suikerstroop
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verfrissende ijsthee/ice tea makenVerfrissende ijsthee/ice tea maken‘Ice tea’ of ijsthee kan je kopen in blikjes, maar je kan hem ook zelf maken. Het vergt weinig werk en je kan altijd ove…
Ik maak het zelf: siroopLlimonadesiroop kan je in allerlei variaties kopen in de winkel. Maar weet je dat je het ook heel gemakkelijk zelf kan m…
Verse ijsthee, zelf makenVerse ijsthee, zelf makenIJsthee is zo’n drankje dat zeker tijdens de warme zomerdagen en -avonden gretig gedronken wordt. Het is verfrissend, do…
Bereiding van je eigen thee en ijstheeBereiding van je eigen thee en ijstheeEen kop thee van je eigen geplukte of gekochte verse kruiden is niet enkel lekker, maar ook nog eens gezond. Niet alle k…

Waarom moet rauwe melk worden gekookt voor gebruik?Waarom moet rauwe melk worden gekookt voor gebruik?Omdat rauwe melk bacteriologisch een delicaat product is dat erg snel verzuurt, is het zeker aanbevolen om rauwe melk ee…
Jenever en jeneverbesDe jeneverbes, een doornige struik met blauwe bessen, is al eeuwenlang bekend om zijn urinedrijvende werking, en zo lang…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Wikipedia
Reactie

M. van Driel, 11-05-2013
Kunnen jullie mij ook aan recepten helpen voor ice tea zonder suiker of zoetstoffen? Reactie infoteur, 26-05-2013
Wie geen suiker wil gebruiken kan het ook zonder doen. Of de drank zoeten met ahorn –of agavesiroop.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 02-04-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.