Hoe maak je zelf goedkoop roomijs?

Roomijs is de lekkerste ijssoort. Roomijs van topkwaliteit kun je eenvoudig en goedkoop zelf maken. Verbaas je vrienden tijdens een etentje bij jou thuis met een superlekker zelf gemaakt toetje. Roomijs maken lijkt erg moeilijk. Er is een manier waarop iedereen roomijs kan maken in een handomdraai. Het smaakt gegarandeerd veel lekkerder dan het fabrieksijs uit de diepvrieskist van de supermarkt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave


Roomijs is zelf te maken

Softijs of roomijs wordt normaliter gemaakt terwijl het in beweging is. Deze procedure is voor een eenvoudig consument niet te kopiëren; dat moet in een fabriek gebeuren. Maar als ijsliefhebber kun je zelf softijs maken van een kwaliteit die ver boven supermarktijs uitstijgt. Zelfgemaakt softijs of roomijs is zelfs lekkerder dan ijs bij een ijswinkel.

Stap 1: Slagroom kloppen

De basis is erg eenvoudig. Je moet zelf slagroom kloppen. Slagroom klop je met een pakje slagroom en suiker. Deze twee ingrediënten zijn verkrijgbaar bij iedere supermarkt. Bij het slagroom kloppen moet je er goed op letten dat je niet te kort en niet te lang klopt. Wanneer je de slagroom te lang klopt dan verbotert het mengsel weer. Je moet een mooie slagroommassa kloppen voor een perfect ijsje.

Stap 2: In de vriezer zetten

Als de slagroom klaar is dan stop je het in de vriezer. Een vriesvak van een koelkast is niet constant even koud; het is belangrijk dat de slagroom gelijkmatig afgekoeld wordt. U laat de slagroom slechts twee uur in het vriesvak staan; dan is het ijs klaar! De slagroom is vers softijs geworden. 400 Gram ijs kost niet veel; slechts de prijs van een pakje slagroom van 200 milliliter plus 2 ons suiker. Volgens de huidige prijzen is dat rond de 80 eurocent.

Stap 3: Direct helemaal opeten

Nadat het ijs uit de vriezer is gehaald moet het in zijn geheel worden opgegeten; het kan beslist niet opnieuw worden ingevroren. Het ijs gaat dan kristalliseren en het smaakt niet lekker meer. Om dit als toetje te gebruiken moet je het twee uur maken voordat u het opeet. Als de slagroom in de vriezer staat kunt u rustig de rest van de maaltijd maken en opeten. Het verdient aanbeveling om eerst voor u zelf vast te stellen hoe snel uw vriezer het ijs afkoelt. U kunt na anderhalf uur controleren hoe het roomijs smaakt. Als het nog teveel een slagroomsubstantie is moet u het weer direct terug zetten. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de vriezer staat des te korter het afgekoeld moet worden.

Citroenijs

Je kunt de roomijs op smaak brengen. Wilt u bijvoorbeeld citroenijs maken, pers dan een halve citroen uit en meng dit door de slagroom voordat u het gaat kloppen. Daarbij is het heerlijk om geraspte citroenschil door het ijs te mengen. Het zure van de citroen laat zich uitstekend combineren met de zoete slagroom. In plaats van een citroen kunt u ook een limoen gebruiken.

Vanilleijs

U kunt nog veel meer smaken maken. Vanilleijs kunt u maken door het poeder van een vanillestokje te mengen door de slagroom. U kunt ook zelfgemaakte vanillesuiker gebruiken. Gebruik echter nooit vanillesuiker uit de supermarkt want dat is een bijproduct uit de papier- en pulpindustrie. Vanillesuiker uit de supermarkt is eigenlijk puur vergif wat sterk naar vanille smaakt. Wanneer een fabriek met chemicaliën papier uit houtpulp maakt dan blijft er een reststof over genaamd koolteer waar men vanille van maakt. Dit is erg ongezond en helaas zit deze nep-vanillesmaakstof in vrijwel elk koekje, snoepje, toetje en andere zoete producten.

Vruchten kunnen uitstekend naast ijs gegeten worden / Bron: Scott Bauer, USDA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Vruchten kunnen uitstekend naast ijs gegeten worden / Bron: Scott Bauer, USDA, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Fruitijs

U kunt experimenteren met allerlei soorten fruitijs maar citroenijs en vanilleijs zijn mijn favorieten. U kunt slagroom kloppen met enkele gepureerde aardbeien en 2 eetlepels aardbeienjam. De ervaring keert dat het lekkerder is om puur roomijs te combineren met vers fruit. Leg op het desertbord om het ijs stukjes ananas, aardbei of banaan. Fruit smaakt niet per sé lekkerder als het is afgekoeld; het is juist aan te raden om ijs en vruchten op kamertemperatuur te combineren.

Chocoladeijs

Het lijkt heel simpel om cacao door de slagroom te mengen en chocoladeijs te maken. Het effect is echter niet bijzonder interessant; het smaakt ietwat droogjes. Veel lekkerder is het om een reep chocola de smelten au bain marie. U legt de reep dan in een schaaltje dat hittebestendig is. Dit schaaltje legt u in een pan met water dat aan de kook is gebracht. Op een laag vuurtje houdt u het water warm. De chocola zal smelten. De gesmolten chocola kun je over het roomijs gieten. Hierdoor zal de chocola direct stollen in de vorm van het ijs. Op het bord om het ijs heen giet u wat vloeibare chocolade. Dat is een erg lekker toetje. Je kunt als extra variant een banaan op het bord doen en ook begieten met chocola.

Kaneelijs

U kunt voordat u de slagroom gaat kloppen kaneel door het ijs doen. Let er wel op dat niet iedereen hier van houdt. Wanneer u dit doet is het daarom aan te raden om naast kaneelijs ook citroenijs en vanilleijs te maken. Zo hebben uw gasten keuze uit drie zelfgemaakte smaken roomijs. Ze zullen versteld staan van uw culinaire hoogstandjes.

Pannenkoek

Een extra variatietip is om het ijs te serveren op een warme pannenkoek. U kunt dit uitstekend samen met kinderen doen. De kinderen mogen hun pannenkoek beleggen met ontpitte kersen en bessen uit een potje, slagroom en zelfgemaakt roomijs. Reken maar dat dit een compleet toetjesfeest wordt.

Rietsuiker

In plaats van geraffineerde witte suiker kunt u ook rietsuiker gebruiken. Rietsuiker lost echter iets minder snel op. Daarom moet u de rietsuiker voordat u het mengt met slagroom enigszins fijnmalen. U kunt dat doen met een vijzel en een stamper. Rietsuiker geeft het ijs een bruinige kleur. Dat zal een echte liefhebber juist waarderen; het is een teken van ambachtelijk handwerk want welke winkel verkoopt er nu ijs gemaakt met rietsuiker? Rietsuiker-roomijs is een delicatesse voor culinaire fijnproevers.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige ijsdessertsEenvoudige ijsdessertsAls de vrolijke warmere seizoenen er aan komen kunnen we legitiem een ijsje eten. Een ijsje als verfrissing of een ijsje…
Zoet fruit dessertsZoet fruit dessertsFruit is bij uitstek lekker om de maaltijd mee af te sluiten. Zoet, gezocht en heerlijk zijn de kernwoorden voor een des…
Recept zoete toetjesRecept zoete toetjesToetjes doen het over het algemeen goed na een hoofdgerecht. Tenminste als het hoofdgerecht niet van dien aard was dat e…

Eierdooier scheiden: hoe doe je dit handig?Eierdooier scheiden: hoe doe je dit handig?Een eierdooier scheiden is een uitdaging. Bijna heeft weleens een ongelukje gemaakt met de eidooier scheiden van het eiw…
Zelf carpaccio met dressing makenZelf carpaccio met dressing makenCarpaccio is een heerlijk voorgerecht dat vele menukaarten van restaurants siert. Dit gerecht is ooit in Venetië bedacht…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Vanillin
  • Eigen ijsmaakervaring
  • Fotokaneelstokjes en lege ijsbak: tom008
  • Foto doogesneden fruit: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Scott Bauer, USDA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Jolandafranssen, 07-02-2012
Ik wil dit graag gaan proberen. Mijn vraag is: ik wil ook graag wat ijs op voorraad houden. Hoe kan ik dit ijs het best bewaren en hoe lang is het dan houdbaar? Reactie infoteur, 28-03-2012
Jolanda, Het is niet houdbaar. Je moet het na 2 uur gelijk opeten. Anders gaat het kristalliseren en is het niet meer lekker. Normaal zit in roomijs extra toevoegingen om het niet te snel te laten kristalliseren.
Groet Tom008

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 23-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.