10 frisse citroentips

Een citroen is een lekker ingrediënt in drankjes en salades. De citroen smaakt fris, is gezond en werkt dorstlessend. Een citroen behoort tot de citrusvruchten, net zoals mandarijn, sinaasappel, grapefruit en limoen. De recepten hieronder zijn in principe bedoeld voor citroen maar deze vrucht is uitwisselbaar met andere citrusvruchten, mocht je daar de voorkeur aan geven. Tijdens het maken van frisdrank is ook een sinaasappel, mandarijn of limoen te gebruiken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


De beste dorstlesser

Citroen is lekker, vooral op een warme zomerse dag kan citroen een aangename dorstlesser zijn. Je kunt het op verschillende manier bereiden. Dat klinkt misschien gek voor ons maar in sommige landen gebeurt dat.

Dieet

Citroen is in veel diëten die op gewichtsverlies gericht zijn een belangrijk ingrediënt. Citroen bevordert zoals veel zure vruchten de verbranding van vetten in het lichaam. Maar als je geen dieet doet kan citroen ook lekker zijn. Zure dingen smaken lekkerder na het eten van een vette hap.

Puur zuur

Dat citroen gezond is weet iedereen wel. Er zit veel natuurlijke vitamine C in. Het is alleen zo zuur! Er zijn slechts weinig mensen op aarde die een citroen kunnen schillen met als doel het puur op te eten, als ware het een mandarijntje. Daarom volgen hier een aantal tips om van een citroen te genieten.

10 citroentips

 1. Maak citroendrank door een citroen uit te persen. Dan doe je er koud water dat een uur in de koelkast heeft gestaan. Je kunt naar smaak zelf bepalen hoeveel water je erbij doet. Eventueel kun je honing of siroop toevoegen om de drank zoeter te maken.
 2. Je kunt de citroen als dressing gebruiken in een groene salade. Daar wordt normaal azijn voor gebruikt maar citroen is ook zuur. Het werkt vooral goed in combinatie met azijn. Meng eens citroensap, azijn en balsamico en verras je smaakpapillen.
 3. Voeg citroen toe aan gewoon sap die je in de supermarkt koopt. Deze is vaak te veel aangezoet. Fruitdranken als perzikennectar, die mierzoet smaken, kun je met citroensap een aangename frisse smaak geven.
 4. Voeg een hele of halve citroen toe aan je vers geperste jus d’orange en maak je eigen fruitcocktail.
 5. Wissel citroenen af en toe in voor limoenen, voor de variatie.
 6. Knijp een paar citroendruppels uit over een appel voordat je de appel in een salade stopt. Zo voorkom je dat appelstukjes na een half uurtje al bruin worden. Als je veel appels snijdt voor bijvoorbeeld een fruitsalade, kun je die marineren in citroensap zodat ze langer vers blijven. Citroensap wordt vaak gebruikt als conserveringsmiddel.
 7. In sommige warme landen eten een citroen in zijn geheel op, net als een mandarijn, dat geeft niet alleen een frisse mond maar voorkomt dat je snel dorst krijgt.
 8. Maak van gewone zwarte thee verse citroenthee door er een beetje citroensap bij te doen.
 9. Verras je bezoek op een schijfje citroen op de rand van hun glaasje water. Je hebt ze toch in huis en het is zo gebeurd. Het staat heel gezellig.
 10. Als je een halve citroen in de koelkast bewaart, raakt de koelkast de typische koelkastgeur kwijt. Een halve citroen hoort thuis in een schone, frisse koelkast.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholvrije cocktailsAlcoholvrije cocktailsLekkere alcoholvrije cocktails voor het moment alcohol dat even niet mag, ook gewoon lekker als dorstlesser op warme zom…
Spaanse cocktailsHeerlijke Spaanse cocktails die u doen wanen in Spanje. U vindt hier diverse recepten, alcohol bevattend of alcoholvrij.
Afvallen met citroen of citroensapAfvallen met citroen of citroensapJe zult het vast wel eens gehoord hebben: je kunt flink veel afvallen met citroensap. Klopt dit? Is de citroen inderdaad…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…

Aardbeien drankjesAardbeien drankjesAls je dol bent op aardbeien dan zul je blij zijn te lezen dat je er meer mee kan doen dan ze alleen opeten. Hier kun je…
Groene thee, groene theesoortenGroene thee, groene theesoortenEr zijn veel verschillende soorten thee. Wat zijn eigenlijk de kenmerken van deze soorten thee? En hoe moet je de thee b…
Bronnen en referenties
 • Interview met mensen die citroen vaak gebruiken
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.