Arretjescake: lekkernij
Arretjescake is een koude cake. De ingrediënten verschillen per streek. De basis is echter veelal hetzelfde. Een arretjescake bestaat vaak uit biscuits, boter, suiker, cacao en eieren.
Geschiedenis
De cake is bedacht door de Nederlandsche Oliefabrieken Calvé-Delft. Calvé had toentertijd twee soorten vet: Delfia (frituurvet van kokosvet) en Delfrite (soort margarine). Stripfiguur Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor deze producten. Arretjescake was recept nummer 100 van het promotieboekje. Bij dit recept kon zowel Delfia als Delfrite gebruikt worden.
Veelal bestaat een arretjescake uit de volgende ingrediënten
- Tarwekoekjes of theebiscuits (deze worden gestapeld of gekruimeld)
- Roomboter of margarine
- Suiker
- Eieren
- Cacao, chocolademelkpoeder, vanille, oploskoffie, rum of andere smaakmakers
- Hagelslag, vlokken, chocolade of andere decoratie
Bij de meeste arretjescake recepten wordt rauw ei gebruikt. Echter is het ook mogelijk arretjescake te maken zonder ei. Hieronder vind je enkele recepten.
Grote arretjescake met eieren
Ingrediënten
- 400 gram boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 10 eetlepels cacaopoeder
- 2 pakken maria koekjes (2x200 gram)
- 4 eieren
Bereidingswijze
- Smelt de boter in een pannetje.
- Doe de suiker, cacao en eieren in een kom en roer dit goed door elkaar.
- Voeg vervolgens de gesmolten boter toe en roer het nogmaals goed door.
- Verkruimel de koekjes en voeg dit aan de mix toe.
- Vet een cakevorm in met boter of doe er een stuk bakpapier in. Vul vervolgens het cakeblik met de mix.
- Laat de cake minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Kleine arretjescake
Ingrediënten
- ½ pak maria koekjes (100 gram)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram boter
- 25 gram cacaopoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
Bereidingswijze
- Breek de biscuits in kleine stukjes.
- Meng de cacao, vanillesuiker en basterdsuiker door elkaar. Doe dit samen met de boter in een pannetje en zet dit op een laag vuurtje.
- Bekleed de cakevorm met plastic folie.
- Klop het ei luchtig.
- Roer het boter/suiker/cacao mengel regelmatig door. Haal het pannetje van het vuur als de suiker is opgelost. Laat dit even afkoelen voordat je het ei er doorheen klopt.
- Voeg het mengsel bij de verkruimelde koekjes en vul hiermee de cakevorm.
- Laat de arretjescake minimaal 12 uur opstijven in de koelkast.
Arretjescake met volkoren biscuits en chocolade (zonder eieren)
Ingrediënten
- 200 gram boter
- 50 gram pure chocolade
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 60 gram cacaopoeder
- 200 gram volkoren biscuits
Bereidingswijze
- Smelt de boter en chocolade in een pannetje.
- Vet de cakevorm in met boter of leg er bakpapier in.
- Meng de gesmolten boter met de basterdsuiker en cacaopoeder.
- Breek de koekjes in stukjes en voeg dit aan de mix toe.
- Schep het mengsel in de cakevorm en druk het goed aan.
- Laat de arretjescake minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Arretjescake zonder eieren
Ingrediënten:
- 150 gram zachte boter
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 60 gram cacaopoeder
- 200 gram maria koekjes
Bereidingswijze
- Bekleed de cakevorm met aluminiumfolie.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Voeg de suiker en cacao toe aan de gesmolten boter en roer het door totdat het egaal is.
- Schenk een dun laagje mix in de cakevorm. Leg hierop een laagje biscuits. Herhaal dit een aantal keer en sluit af met een laagje mix.
- Laat de arretjescake minimaal 12 uur opstijven.
Enkele tips
- Vervang de cacaopoeder door nesquik poeder.
- Haal de arretjescake een uur van te voren uit de koelkast, zodat de cake iets minder hard is.