Heerlijke cupcakes zonder boter
Heerlijk al die recepten voor cupcakes, maar helaas zijn ze o zo ongezond. Cupcakes behoren tot de verleidingen waar we maar beter niet aan kunnen komen, of is er toch een manier? Die is er zeker, u kunt heerlijke cupcakes maken, zonder boter. Deze cakejes zijn dus zo goed als vetvrij!
Laat u niet afschrikken door de gezonde substituut voor de boter. In deze cupcakejes wordt de boter namelijk vervangen door groenten. Maar echt, u proeft geen verschil, en zeker niet in negatieve zin. Ik heb al vaak zeer verbaasde gezichten gezien nadat ik mijn gasten vertelde dat er geen boter, maar groenten in hun gebakje verwerkt zaten. Vooral bij mannen en kinderen roept dit hilarische taferelen op. Dat hadden ze echt niet zien aankomen!
De volgende lekkere en gezonde(re) verleidingen worden hier besproken:
Chocolade cupcakes
Ingrediënten
- 3 eieren
- 180 gram suiker
- 250 gram wortel
- 2 eetlepels sterke koffie, of kokend heet water als je niet van koffie houdt
- 120 gram witte rijst bloem
- 50 gram amandelpoeder
- 2 theelepels baking powder
- ¼ theelepel zout
- 100 gram chocola naar keuze, grof gehakt
- 40 gram cacaopoeder
Ingrediënten voor de icing
- 100 gram boter
- 100 gram poedersuiker
- 2 eetlepels kokend water
- 50 gram cacaopoeder
Bereidingswijze
- Was de wortel, schil hem en rasp hem (niet te grof).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix (met een elektrische mixer) de eieren met de suiker gedurende vijf minuten in een grote kom, tot er een luchtig mengsel ontstaat.
- Meng de geraspte wortel, bloem, amandelpoeder, cacaopoeder, zout en baking powder erdoor.
- Roer er nu ook de koffie door.
- Meng de stukjes chocola erdoor zodra alle bovengenoemde ingrediënten goed gemengd zijn.
- Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
- Zet de cakejes voor 25 minuten in de oven.
- Laat ze gedurende 10 minuten afkoelen in het blik.
- Laat ze daarna nog 30 minuten afkoelen voor u de icing aanbrengt.
- Voor de icing (indien u ervoor kiest deze ook te maken) mixt u de boter tot deze zacht is.
- Voeg dan de suiker en het water toe en mix opnieuw, gedurende vijf minuten. Het mengsel zal in volume verdubbelen.
- Voeg eetlepel voor eetlepel de cacaopoeder toe.
- Mix nog één minuut als alle cacaopoeder is toegevoegd.
- Verdeel de icing over de cupcakes.
Aardbeien cupcakes
Ingrediënten
- 2 eieren
- 160 gram basterdsuiker
- 200 gram courgette
- 1 theelepel vanille-extract
- 100 gram witte rijst bloem
- 100 gram amandelpoeder
- 2 theelepels baking powder
- ¼ theelepel zout
Ingrediënten voor de vulling
Ingrediënten voor de icing
- 50 gram boter
- 150 gram poedersuiker
- 50 gram mascarpone
- 12 aardbeien
Bereidingswijze
- Schil de courgette en verwijder de zaadlijsten. Rasp de courgette (niet te grof).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix de eieren en suiker (met een elektrische mixer) gedurende vier a vijf minuten, tot het mengsel luchtig is.
- Voeg de geraspte courgette en het vanille-extract toe. Meng goed door.
- Voeg de witte rijst bloem, amandelpoeder, het zout en de baking powder toe.
- Mix opnieuw goed door.
- Schep één eetlepel van het beslag in elk cupcake vormpje.
- Schep hierop steeds één theelepel aardbeienjam.
- Bedek de jam met een kleine eetlepel van het beslag. De verhouding van het beslag moet 2/3 onder en 1/3 boven de jam zijn.
- Zet de cupcakes gedurende 20 minuten in de oven.
- Laat de cupcakes 10 minuten afkoelen.
- Laat ze daarna nog 20 minuten in de koelkast afkoelen.
- Indien u ervoor kiest om ook de icing te maken, mixt u 50 gram van de suiker met de boter. Als dit luchtig is gemixt.
- Meng 50 gram van de suiker met de mascarpone.
- Meng de mascarpone door het botermengsel.
- Als dit goed gemengd is, mixt u beetje bij beetje de rest van de suiker erdoor.
- Bestrijk de afgekoelde cupcakes met de icing.
- Zet op elk cakeje een verse aardbei
Courgette en kamille cupcakes
Ingrediënten
- 2 eieren
- 120 gram basterdsuiker
- De rasp van de schil van een halve citroen
- 200 gram courgette
- 5 zakjes kamillethee
- 150 gram witte rijstbloem
- 50 gram gemalen amandelen
- 2 theelepels baking powder
- ½ theelepel zuiveringszout
- ¼ theelepel zout
Ingrediënten voor de icing
- 3 eetlepels sterke thee, houdt één zakje per 100 ml water aan.
- 2 eetlepels citroensap
- 160 gram poedersuiker
Bereidingswijze
- Schil de courgette en verwijder de zaadlijsten. Rasp de courgette (niet te grof).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix de suiker en de eieren gedurende 3 minuten met een elektrische mixer, tot het mengsel luchtig is.
- Voeg de geraspte citroenschil en de courgette toe. Meng tot alles tot een egaal beslag is gemengd.
- Knip de vijf theezakjes open en voeg de inhoud toe aan het beslag. Meng opnieuw goed door.
- Voeg dan de bloem, amandelpoeder, baking powder, zuiveringszout en zout toe.
- Verdeel het deeg over de cupcakevormpjes.
- Zet de vorm voor 30 minuten in de oven.
- Laat de cupcakes afkoelen.
- Maak intussen de icing door de thee met het citroensap en de suiker te mixen tot er een witte pasta ontstaat.
Lees verder