Wat zijn cupcakes? Geschiedenis, populariteit en basisrecept

Wat zijn cupcakes? Geschiedenis, populariteit en basisrecept Cupcakes zijn de culinaire hit op dit moment (2011-2012). Wat zijn cupcakes, waarom zijn ze zo populair, waar komen ze vandaan en hoe kun je ze maken?

Cupcakes

Cupcake is de Engelse benaming voor een klein gebakje in een net zo klein papieren of aluminium bakje. Cupcakes hebben een vrolijke, kleurrijke uitstraling omdat je ze op uiteenlopende manieren kunt versieren. Hoewel hip op dit moment, zijn cupcakes al heel oud. Het allereerste recept voor cupcakes is terug te vinden in een kookboek van Eliza Leslie. Het dateert uit 1818. Eliza Leslie – vaak aangeduid als Miss Leslie (1787 – 1858) was een Amerikaanse schrijfster van populaire kookboeken en boeken over etiquette. In Leslies tijd werden de cupcakes gepresenteerd tijdens de theekransjes, de High Tea’s. Naast het gebruikelijke kopje thee, werd zo een bijeenkomst opgeluisterd met een klein gebakje in de vorm van een theekopje. De cupcakes van toen werden gebakken in een kopje ofwel ramekin. Een ramekin is een klein potje van glas of porselein. Je kunt er een portie van een gerecht – meestal een dessert – in bereiden en vervolgens serveren. Crème brulee bijvoorbeeld, wordt vaak in een ramekin gemaakt.

Mateloos populair

Cupcakes zijn mateloos populair. In de Verenigde Staten van Amerika en Groot-Brittannië zijn cupcakes niet meer weg te denken. Mensen halen in de ochtend buitenshuis een kopje koffie en eten er een cupcake bij. Niet een erg gezonde start van de dag, maar wel lekker. In de populaire televisieserie Sex and the city zijn cupcakes uitgegroeid tot een trendy dessert. Allemaal dankzij Carrie Bradshaw haar liefde voor zoet. Authentieke Amerikaanse cupcakes worden overigens elke dag vers gebakken.

Meest gezocht op google 2011

Hoe populair cupcakes zijn, valt op te maken uit Google Zeitgeist, het jaarlijks onderzoek van zoekmachinegigant Google naar de meest gezochte woorden op het internet. Cupcake was global – dus wereldwijd – het meest gezochte woord binnen de culinaire zoekwoorden. Een cupcake wordt ook wel fairy cake (Groot-Brittannië) of patty cake genoemd. Engelse fairy cakes variëren in grootte meer dan de Amerikaanse cupcakes, ze zijn traditioneel kleiner en worden bijna nooit aangevuld met een uitgebreide icing.

Basisingredienten

De meeste cupcakes worden gemaakt door een combinatie van boter, suiker, bloem en eieren. Vanuit deze basisingrediënten zijn er honderden variaties mogelijk. Combinaties met fruit, chocolade en alcoholische dranken zijn populair.

In Nederland volgen we deze trend. Er zijn verscheidene webshops waar je cupcakes kunt bestellen. Cupcake Heaven is er bijvoorbeeld een van. De populariteit van de cupcakes heeft volgens deskundigen te maken met onze drang naar gezelligheid en kneuterigheid. We hebben anno nu een drang om het oude te vermengen met het nieuwe ofwel nostalgie gekoppeld aan het hedendaagse. Oma maakte cupcakes en wij willen dat graag nadoen. Maar dan wel op onze moderne manier. Huiselijk en gezellig gecombineerd met de moderne magnetron.

Een andere verklaring van de populariteit is dat cupcakes in veel smaken, kleuren en formaten verkrijgbaar zijn. Ze zijn ook een stuk sneller te bereiden dan traditionele taarten. De kosten voor het bereiden van een cupcake zijn ook nog eens aanzienlijk lager dan de traditionele taarten.

Icing

Een cupcake leent zich uitstekend voor icing. Icing is een topping – zeg maar toplaagje – voor alle ingrediënten die je toevoegt bovenop de cupcake. Icing is een topping op basis van suiker, eiwit en water, vergelijkbaar met een dun laagje glazuur. Het wordt dan ook een beetje hard.

Topping

Een topping is de verzamelnaam voor alles wat je toevoegt op je cupcake. Het meest gebruikte materiaal hiervoor is een spuitzakje. Kleine versieringen kun je aanbrengen met frosting: een basis van boter en een klein beetje poedersuiker. Je kunt frosting kleuren met kleurstoffen en/of op smaak brengen met uiteenlopende extracten zoals vanille.

Basisrecept cupcake

Zoals geschreven kun je cupcakes maken met uiteenlopende ingrediënten. Onderstaand het basisrecept.

Ingrediënten voor 12 cupcakes:
  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 2 flinke eetlepels melk

Verwarm de oven voor op ongeveer 170 graden. Zet alvast de bakblikjes klaar. Snij de boter in kleine stukken. Doe het in een kom en voeg de suiker er beetje bij beetje bij. Mix de boter en de suiker door elkaar totdat er een luchtige massa ontstaat. Voeg de eieren er een voor een aan toe. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix het geheel opnieuw. Als laatste voeg je de melk toe. En weer mixen tot het een lekker luchtig beslag is. Vul met dit beslag de papieren cupcakevormpjes totdat ze ongeveer voor tweederde zijn gevuld. Bak de cupcakes tussen de 20 en 25 minuten op 170 graden. Laat de ovendeur dicht, anders zakken de cakejes in. Prik na ongeveer 20 minuten de cakejes met een houten prikkertje om te controleren of ze gaar zijn. laat ze een tijdje afkoelen en haal ze vervolgens uit het bakblik. Eenmaal afgekoeld, kun je aan de slag met de garneringen. Veel plezier en smakelijk eten.
© 2011 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…
Cupcakes die nooit mislukken!Een must-have op een feestje en populairder dan ooit: cupcakes! Cupcakes zijn een fantastische traktatie en wanneer u le…
Hartige cupcake receptenHartige cupcake receptenCupcakes is zo’n typisch product wat door heel nadrukkelijke marketing succesvol geïntroduceerd is, want pakweg één of t…
De perfecte cupcakeDe perfecte cupcakeBij sommige mensen gaat het altijd goed, en bij sommige mensen lukt het nooit. Cupcakes bakken. Lang of juist kort mixen…

Gourmet boodschappenlijstGourmet boodschappenlijstGourmetten is een makkelijke en gezellige etensbereiding en vooral populair op feestdagen, feestjes en in weekenden. Voo…
Deeg, brood en de broodbakmachine: de broodbakmachineDeeg, brood en de broodbakmachine: de broodbakmachineVeel mensen hebben een broodbakmachine staan, maar bakken er nooit brood mee. Misschien hebben ze hem één keer geprobeer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • BBC News Magazine: cupcakes: more than trend. They are here to stay.
Enroute (48 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.