Cupcakes maken voor beginners
Cupcakes maken is eigenlijk veel eenvoudiger dan dat het lijkt. Je kan ze na afkoeling versieren en aankleden naar eigen smaak. Ook kan je ze op allerlei manier vullen, zowel voor als na het bakken. Wanneer je meer wil weten over het maken, aankleden en vullen van cupcakes en het maken van toppings, lees dan verder.
Basisrecept cupcakes maken
Het basisrecept cupcakes bestaat uit de volgende
ingrediënten:
- 150 gram boter
- 125 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eetlepels melk
Bereidingswijze
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en meng als eerste de zachte boter met de suiker en het zakje vanillesuiker. Voeg de eieren toe en roer dit tot een glad geheel. Daarna voeg je de bakmeel en de melk toe. Bak de cupcakes in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.
Vulling voor in de cupcake
Wanneer je de cupcakes wil vullen kan je dit doen na bereiding maar ook voordat je de cupcakes in de oven plaatst. Onderstaande ingrediënten voeg je toe voordat de cupcakes in de oven gaan:
- Wanneer je cappuccino cupcakes wil maken, meng je door het beslag in plaats van vanillesuiker twee eetlepels oploskoffie en 2 eetlepels cacao. Je kan evt. ook nog kleine stukjes chocolade door het beslag roeren.
- Kaneelcupcakes maak je door 2 eetlepels kaneel door het beslag te roeren in plaats van vanillesuiker.
- Cupcakes met jam of marmelade maak je door eerst een eetlepel beslag in het cupcakebakje te doen, hierna een theelepel jam of marmelade en daarna het bakje verder vullen met beslag. Je kan hiervoor alle smaken jam en marmelade gebruiken, wat je zelf het lekkerste vindt.
- Cupcakes met Nutella. Deze maak je op dezelfde manier als de cupcakes met jam.
- Cupcake met amandelspijs. Deze maak je op dezelfde manier als de cupcakes met jam.
- Cupcake met speculaaspasta. Leuk voor de sinterklaastijd. Ook deze maak je op dezelfde wijze als de cupcakes met jam.
- Cupcakes met appel en kaneel. Hiervoor voeg je aan het beslag stukjes appel toe die je bestrooid hebt met kaneel en evt. poedersuiker.
- Cupcakes met chocolade. Hiervoor roer je stukjes chocolade door het cupcakebeslag. Je kan naast pure of melkchocolade ook stukjes witte chocolade of chocolade met nootjes gebruiken.
Cupcake vullen na bereiding
Wanneer je de cupcake na bereiding wil vullen kan je met een appelboor een stukje uit de cupcake halen. Je vult de cupcake dan met jam, chocolademousse, aardbeienmousse of iets anders en daarna leg je weer een stukje van de uitgeboorde cupcake op de vulling. Zo is amper meer te zien dat je de cupcake gevuld hebt. Wanneer je de cupcake nog verder gaat versieren, is de vulling zeker niet meer zichtbaar en dus een aangename verrassing.
Topping maken
Natuurlijk kan je cupcake verder afwerken met glazuur, icing of marsepein of slagroom, maar je kan er ook voor kiezen om een topping op de cupcakes te maken.
Niet te zware topping
Veel toppings worden van botercrème gemaakt. Dit vindt niet iedereen even lekker, bovendien is dit erg vet. Om de topping wat minder zwaar en iets smakelijker te maken, vervangen we een deel van de boter door roomkaas.
Ingrediënten
- 100 gram boter
- 185 gram roomkaas naturel
- 100 gram poedersuiker
- evt. een beetje voedingskleurstof voor een apart kleurtje
Bereidingswijze
Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en mix de zachte boter met de roomkaas en poedersuiker tot een smeuïg mengsel. Even laten opstijven in de koelkast.
Evt. kan je de topping nog versieren met eetbare confetti, hagelslag of eetbare pareltjes. Vers fruit of een scheutje chocoladesaus, schenkstroop of karamelsaus erover heen is ook mogelijk.
Marshmallowtopping
Hiervoor zet je in een schaaltje 15 marshmallows met 2 eetlepels in de magnetron. Verwarm dit 45 seconden op 600 watt. Het kleverig mengsel doorroeren en daarna gelijk verwerken.
Topping van chocoladeganache
Verwarm in een steelpannetje 200 ml slagroom. Niet laten koken. Roer door de warme slagroom 200 gram pure chocolade in stukjes. Laten afkoelen en daarna met een spuitzak op de cupcakes spuiten.
Koffie topping
Ingrediënten
- 300 gram poedersuiker
- 250 gram boter
- 1 theelepel vanille-essence
- een mengsel van 2 theelepels oploskoffie met twee theelepels heet water
Zorg dat de boter zacht is (op kamertemperatuur). Voeg de ingrediënten samen en mix ze tot een glad geheel. Even laten opstijven in de koelkast en daarna op de cupcakes spuiten. Je kan de theelepel vanille-essence eventueel vervangen door een theelepel whiskey.
Lees verder