Vanille cupcakes met boterglazuur
De dag van vandaag zijn cupcakes een echte trend. Ze zijn leuk, maar vooral ook makkelijk om te maken. En ook aan het versieren van je zelfgemaakte trendy cakejes kan je heel wat plezier beleven.
Benodigdheden cupcakes (voor +/- twaalf cakejes):
- 125g zelfrijzende bloem
- 125g suiker
- 125g boter
- 2 eieren
- 3 eetlepels melk
- 2 eetlepels vanille extract
Zet een cupcake bakblik met daarin papieren cupcake vormpjes klaar. Als je zo’n bakblik gebruikt is het namelijk makkelijker om de vormpjes te vullen met het beslag. Meestal gaan er twaalf cupcakes in een cupcake bakblik.
Haal de boter en eieren op voorhand al uit de koelkast. Zo krijgen ze de kans om op kamertemperatuur te komen.
Methode cupcakes:
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Zeef de zelfrijzende bloem.
- Klop alle ingrediënten met een mixer bij elkaar tot een glad deeg.
- Neem je cupcake bakblik en vul de papieren cupcake vormpjes tot ze ongeveer 2/3de vol zijn. Neem hiervoor een eetlepel, en schraap het beslag in de vormpjes met een tweede lepel.
- Bak de cupcakes ongeveer 20 minuten op 170 graden. Tip: prik na 20 minuutjes met een houten prikker in een cupcake om te controleren of ze gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de prikker blijft kleven mogen de cakejes uit de oven gehaald worden.
- Laat de cupcakes vervolgens afkoelen op een koelrooster.
Benodigdheden boterglazuur:
- 100g boter
- 225g poedersuiker
- 1à2 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille extract
Zorg er ook bij de boterglazuur voor dat de boter op voorhand uit de koelkast wordt gehaald. Zo krijgt deze de kans om wat zachter te worden.
Methode boterglazuur:
- Doe de boter in een kom en mix het geheel tot een luchtige massa.
- Zeef de poedersuiker en voeg die langzaam aan de boter toe.
- Voeg vervolgens ook de melk en het vanille extract toe, en mix door tot een mooie crème.
- Breng het glazuur met een mes of spuitzak aan op de cupcakes.
Tips:
- Voeg kleurstof toe aan het boterglazuur om een leuke kleur te bekomen.
- Voeg, in plaats van vanille extract een ander ingrediënt naar keuze toe aan het boterglazuur om een andere smaak te bekomen. Bijvoorbeeld kaneel, chocoladesaus, karamelsiroop,… .
- Versier de cakejes met o.a. snoepkersen, kokosschilfers, hagelslag, eetparels, eetglitters,… .
De cupcakes serveren
Zorg voor een mooi bord of een speciale schaal. Je cupcakes zien er dan meteen veel feestelijker uit.
Cupcakes bewaren
Het cupcake beslag kan je maximum één dag bewaren. Maar gebruik het toch liefst meteen op. Er zitten namelijk ingrediënten zoals eieren in die beperkt houdbaar zijn. Als je het toch besluit te bewaren dan doe je het best in een goed afsluitbare doos en zet je het vervolgens in de koelkast.
Je kan het beslag ook invriezen. Dit doe je het best door het beslag in plastieken zakjes (bijvoorbeeld zip lock zakjes) te steken. Pers zoveel mogelijk lucht uit de zakjes voor je ze sluit, en steek ze vervolgens in de diepvries. Voor gebruik laat je het beslag gewoon weer op kamertemperatuur komen.
De gebakken cupcakes zelf kan je tot drie dagen in een luchtdichte doos bewaren. Als je ze in de diepvries steekt dan blijven ze twee tot drie maanden goed. Eenmaal weer uit de vriezer moet je de cakejes twee uur op kamertemperatuur laten komen.