Schotse scones bakken

Wie kent de heerlijk zoet broodjes die origineel uit Schotland komen nou niet? Vaak geserveerd bij de thee, met wat jam of room. Maar wat is de geschiedenis achter deze heerlijke lekkernij? En hoe kun je ze zelf het best maken?

Oorsprong van scones

Scones komen dus oorspronkelijk uit Schotland. Daar werden ze in 1513 al gegeten, dit blijkt uit een Schots gedicht waarin het kleine broodje wordt genoemd. Later werden ze ook erg geliefd in landen zoals Australië, Ierland, Canada en Engeland. Tegenwoordig zijn er nog veel meer landen die deze lekkernij graag nuttigen, ook in Nederland zijn ze vaak te vinden. Het is gebruikelijk om de kleine broodjes bij de thee of koffie te serveren, ook komt het voor dat ze bij het ontbijt worden gegeten.

Geschiedenis scones

Vroeger hadden de scones de grootte van een klein bordje, ze waren dus rond en ook plat omdat er nog geen rijsmiddel gebruikt werd. De ronde balletjes deeg werden gebakt in de oven,op een rooster. Het deeg bestond voornamelijk uit haver. Toen het bakpoeder eenmaal bekend werd, ontstonden de scones zoals we ze nu kennen: kleine rondje, bolle broodjes.

Cake of brood?

Veel mensen denken dat scones een soort cakejes zijn. Dit is alleen het geval indien er extra suiker in het deeg is toegevoegd, in principe zijn scones kleine broodjes gemaakt van voornamelijk tarwebloem (of zelfrijzend bakmeel) en wat bakpoeder om ze te laten rijzen. Vaak worden ze gegeten met wat room, jam, vers fruit of honing. Er zijn natuurlijk vele variaties op de traditionele recepten. Zo kunnen er ook rozijnen of krenten worden toegevoegd aan het deeg. Behalve de zoete scones zijn er ook hartige variaties. Denk bijvoorbeeld aan kruiden in het deeg, of traditionele scones met kaas.

Recepten

Scones kun je kopen in supermarkten en bij de bakker maar het is natuurlijk ook heel leuk om ze zelf te maken. Hier zijn wat recepten, voor zowel hartige als traditionele scones:

Basis scones

Ingrediënten:
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 60 gram margarine
  • 2 eieren
  • 1 dl karnemelk
  • 2 eetlepels melk

Bereidingswijze:
Verwarm de oven vast voor op ongeveer 200 graden. Meng het meel, de basterdsuiker en het zout. Schep vervolgens de boter erdoorheen en kneed het mengsel tot het eruitziet als kruimels.Voeg de eieren en karnemelk toe en meng het geheel. Kneed het met de hand tot een samenhangend geheel. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 ½ cm dik. Vet een bakplaat in, of leg een vel bakpapier op een bakplaat. Steek rondjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Bestrijk ze met wat melk en doe ze in de oven. Bak de scones in de oven in 15-20 minuten gaar. Serveer de scones met aardbeienjam en geklopte slagroom.

Zoete scones

Ingrediënten:
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 30 g roomboter/margarine
  • 1 zakjevanillesuiker
  • 200 g magere kwark
  • een snufje zout
  • 1 ei
  • aardbeienjam
  • 2,5 dl (250 ml) slagroom

Bereidingswijze:
Neem de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor. Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat in. Snijd de harde boter in kleine stukjes en doe ze in een beslagkom. Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg het toe. Voeg de Vanillesuiker, kwark, zout en ei toe. Kneed het geheel met de hand tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot een lap van circa 2 cm dik. Steek of snijd rondjes met een doorsnede van circa 5 cm uit de deeglap en leg ze op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones gaar en goudbruin in 20-25 minuten gaar op een temperatuur van 200°C. Serveer de scones met aardbeienjam en geklopte slagroom.

Hartige scones met kaas

Ingrediënten:
  • 30 gr boter
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 50 gr verse Parmezaanse kaas, geraspt
  • 125 ml melk
  • 125 ml water
  • 1/4 theelepel gemalen cayennepeper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakplaat in met wat boter. Smelt in een kleine sauspan op een laag vuur de boter en meng in een grote kom bloem, zout en kaas. Maak een holletje in het midden van het meelmengsel en voeg daaraan boter, melk en water toe. Roer voorzichtig om te mengen.Voeg kleine beetjes water tegelijk toe tot het deeg enigszins plakt. Kneed het mengsel op een licht bebloemd oppervlak tot een glad deeg en rol het tot een dikte van 2 cm uit. Snijd het deeg met een bebloemd deeg- of sconemes (3 cm). Verdeel de rondjes over de bakplaat en bestrooi ze licht met cayennepeper. Bak de broodjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven. Behandel de scones voorzichtig totdat ze volledig afgekoeld zijn.
© 2011 - 2024 Want-to-infoyou, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf scones maken, lekker bij de high teaZelf scones maken, lekker bij de high teaScones zijn onlosmakelijk verbonden met de high tea. Ze worden dan ook bij elke high-teatafel geserveerd. Scones zijn te…
High tea: zoete lekkernijen om zelf te makenEen luxe high tea bestaat uit een tafel vol hartige en zoete lekkernijen. De zoete hapjes zijn eenvoudig zelf te maken.…
Pasen, organiseer een gezellige Paas High TeaPasen, organiseer een gezellige Paas High TeaPasen is een prima gelegenheid om gezellig met het gezin of de familie te brunchen. In plaats van een paasbrunch kan er…

Normandië: zoute recepten met ciderNormandië: zoute recepten met ciderWie Normandië zegt, denkt appels en cider. Lekker om zo te drinken of bij een maaltijd. Maar wist je dat cider ook kan v…
Heerlijke cupcakes zonder boterHeerlijke cupcakes zonder boterHeerlijk al die recepten voor cupcakes, maar helaas zijn ze o zo ongezond. Cupcakes behoren tot de verleidingen waar we…
Want-to-infoyou (15 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.