Appeltaart van Bas

Voor de vulling:
- 1 kilo geschilde appels in stukjes gesneden
- eetlepel margarine
- 2 eetlepels suiker
- ½ eetlepel kaneel
- handje rozijnen
De margarine in een grote pan laten smelten, absoluut niet bruin laten worden. De appels in de pan doen daarover de suiker. Het is goed wanneer de appelen gaan glimmen en een beetje zacht worden aan de buitenkant. De rozijnen laten weken, daarna afspoelen en droogdeppen met keukenrol. Rozijnen met de kaneel door de appels mengen en alles laten afkoelen.
Het deeg:
- 300 gr. bloem
- 100 gr. witte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 150 gr. boter
Meng de bloem met de basterdsuiker, het ei en de bakpoeder. Voeg de boter in kleine stukjes toe. Kneed totdat het een beetje stug deeg is en maak daar een grote bal van. Doe het deeg in een plastic zak en leg het minstens een uur in de koelkast. Of maak het deeg een dag eerder, het is echt plak-deeg.
Beboter een springvorm van 24cm., strooi er daarna paneermeel in. De oven voorverwarmen op 180 graden. Rol de helft van het deeg uit op het aanrechtblad (het blad wel bestrooien met bloem). Bestrooi het deeg ook zo af en toe met bloem, dat maakt het rollen makkelijker. De deeglap in de springvorm draperen en zo nodig bij de randen afsnijden. De bodem met een vork een paar keer inprikken en er een beetje paneermeel over strooien.
De appelvulling in de vorm scheppen. De rest van het deeg uitrollen op het aanrechtblad. Met de achterkant van een mes (let op het aanrechtblad!) hieruit lange repen snijden die je kruislings over de vulling legt. Vergeet niet een mooie rand te maken van de overgebleven repen. Voor een vrolijk kleurtje kun je de bovenkant bestrijken met geklopt ei of maak de bovenkant een beetje vochtig met water en strooi er suiker over.
Ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.