Zandkoekjes bakken met kinderen

Zandkoekjes bakken met kinderen Een van de makkelijkste recepten voor kinderen om te maken zijn zandkoekjes. Het recept is supersimpel, de ingrediënten komen niet zo precies en de baktijd is maar een kwartiertje. Het perfecte recept voor een regenachtige woensdagmiddag. Er zijn veel recepten voor zandkoekjesdeeg. Hieronder staan er twee, de eerste is bijna honderd jaar oud, de tweede is een meer moderne versie. Beide recepten zijn prima om te gebruiken al doen we meestal bij het oude recept ook een beetje zout. Het ‘opstijven’ in de koelkast van het deeg is niet beslist noodzakelijk, zeker niet wanneer je heel koude boter gebruikt, maar het maakt het uitrollen makkelijker.

Zandkoekjes

Het deeg

  • 130 gr. bloem
  • 120 gr. boter
  • 50 gr. poedersuiker

of

  • 200 gr. bloem
  • 150 gr. boter
  • 100 gr. witte basterdsuiker
  • beetje zout

Koekjes bakken

De koude boter in stukken snijden en door de gezeefde bloem kneden. Voeg daarna de suiker en het zout toe. Leg het deeg ongeveer een uur in de koelkast in een plastic zak.

Bestrooi daarna een aanrechtblad rijkelijk met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een ½ cm. dik. De deegroller ook steeds goed bestrooien met bloem. Laat de oven voorverwarmen op 175 graden. Steek vormpjes uit het deeg.

Vet een bakblik in met een beetje boter of leg bakpapier op een bakblik. Leg de koekjes op het bakblik. De koekjes zijn in een kwartier gaar.

Extra voor het deeg

  • Vaak wordt in het deeg nog een eierdooier gedaan. Daarvoor kan het recept gelijk blijven. (Niet minder boter gaan gebruiken.)
  • In heel veel recepten staat nog een zakje vanillesuiker, kinderen vinden het wel lekker maar voor veel volwassenen is het te zoet.

en voor de bovenstaande hoeveelheid deeg:

  • 100 gr. sukade of
  • 100 gr. gember of
  • 100 gr. rozijnen of krenten of
  • een beetje citroenrasp

Extra voor versiering

Zandkoekjes zijn leuk om te versieren, het makkelijkste is natuurlijk om de koekjes voordat ze in de oven gaan te bestrijken met een losgeklopt ei. Na het bakken kun je de koekjes versieren met glazuur. Dit glazuur is eenvoudig zelf te maken.

Witte glazuur

Neem ongeveer 250 gram poedersuiker en voeg heel langzaam druppels water toe. Goed blijven roeren, de massa moet een beetje plakkerig worden. Voor een kleurtje kun je kleurstof uit de toko halen maar verschillende kleuren siroop zijn ook goed.

of

Klop het eiwit van 1 eierdooier goed los en doe hierbij langzaam 250 gram poedersuiker. Eventueel kun je er nog druppelsgewijs wat citroensap bijdoen.

Het ene recept is niet beter dan het andere. Met eiwit glimt de suiker een beetje meer (volgens kenners). Voor beide soorten glazuur geldt wel dat de koekjes goed afgekoeld moeten zijn.

Chocoladeglazuur

Warm 200 gram pure chocolade op met een eetlepel water. Au bain marie of op een pit met vlamverdeler. Koop goede chocolade.

of

  • 100 gr. suiker
  • 100 ml. melk
  • 50 gr. boter
  • 150 gr. pure chocolade

De suiker oplossen in kokende melk. De pan van het vuur halen en de boter en chocolade toevoegen. De massa goed door blijven roeren. De glazuur niet te veel laten afkoelen want dan valt het niet meer uit te smeren.

De glazuur is gewoon al leuk maar zijn ook lijm voor allerlei versieringen. Er zijn verschillende decoraties in de supermarkt te koop maar verschillende kleuren hagelslag, kleine snoepjes en chocolaatjes zijn ook prima te gebruiken.

De vormpjes

Er zijn veel verschillende vormpjes te koop voor de koekjes. Vormpjes kun je ook uitsteken met een glas of gebruik eens verschillende kleivormpjes. Rond de kersttijd kun je met zandkoekjesdeeg kerstkransjes maken. Steek eerst met een groot glas een rondje uit het deeg. Steek daarna met een klein glaasje een tweede gat in het midden.

Zandkoekjes maar dan anders

met cacao

Verdeel het deeg in twee stukken. Doe 1 eetlepel cacao door een deel. Laat ze nu apart stijven in de koelkast. Maak daarna twee deeglappen van gelijke dikte en grootte. Leg de lappen op elkaar en rol ze stevig op. Je krijgt nu een 'worst' waarvan je plakjes kunt snijden. Gebruik een scherp mes (minder geschikt voor kinderen) en leg de plakjes in een voorverwarmde oven.

bijna speculaas

Het recept voor 'echte' speculaas is een beetje anders maar zo kan het ook. Vervang in het bovenstaande tweede recept de witte basterdsuiker door donkere basterdsuiker en voeg twee theelepels speculaaskruiden toe. Bij dit recept moet altijd zout. Het deeg verder bereiden als de zandkoekjes. Even in de koelkast, vormpjes steken en een kwartier in de oven.

Lees verder

© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Notenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesNotenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesDe herfst- en kerstvakantie zijn ideale momenten om samen met de kinderen koekjes te bakken. Regen en wind buiten, gezel…
Lessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerLessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerDe bakker is een onderwerp dat erg spreekt bij het jonge kind. Dit lesidee dat hoofdzakelijk bedoelt is voor iedereen di…
Mascarpone crème cheesecake, gastronomisch genot!Deze cheesecake met mascarponecrème is zo wonderlijk zacht van smaak dat uw gasten zullen constateren dat zij zelden zo…
De vier lekkerste koekjesreceptenWanneer je graag koekjes wil maken en je weet geen recept, kijk dan vlug hier voor de vier lekkerste koekjesrecepten. De…

Recepten voor rabarberRecepten voor rabarberRabarber is als bladplant een aanwinst voor de tuin. Niet alleen in de moestuin, maar ook in de siertuin komt hij tot zi…
Barbecue en grill: marinades voor vlees en visEen barbecueavond in de zomer organiseren voor vrienden en familie is leuk! Gezellig in de tuin en genieten van de heerl…
Reacties

Vera, 26-11-2015
Ik heb de koekjes gemaakt maar de koekjes zijn erg zacht maar wel bruin aan de bovenkant! Hoe kan dit? Reactie infoteur, 27-11-2015
Als koekjes uit de oven komen zijn ze vaak van binnen ook iets zachter, zet anders de oven iets lager dan bruinen ze minder snel.

Inge, 11-12-2014
Ik wil kerstkoekjes gaan bakken en ik wil de kerstman een baard geven met alleen witte chocolade, hoeveel heb je dan nodig voor ruim genomen 8 koekjes? Reactie infoteur, 12-12-2014
Dat ligt er maar een beetje aan, hoe groot ze zijn en hoe dik je de baard wilt opzetten maar met de helft van de genoemde ingrediënten moet het denk ik wel lukken.

Jojo, 30-03-2012
Voor hoeveel koekjes is dit ongeveer, want ik wil er zo`n 30 maken hoeveel heb ik dan nodig? Reactie infoteur, 30-03-2012
Dat hangt totaal van de vorm af die je gebruikt maar voor 30 zou ik een dubbele hoeveelheid nemen

Carmen Gijben, 19-06-2010
Ik heb een probleem er staat nergen tot hoeveel graden de oven moet dus wil de gene van wie deze site is het er even op zetten a.u.b. :-P
alvast bedankt :-) Reactie infoteur, 20-06-2010
Je hebt helemaal gelijk:
elektrische oven ca. 175 graden
hete lucht oven ca. 150 graden

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 17-04-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.