Chutney, een Indiase smaakmaker
Chutney is een smaakmaker die zijn oorsprong vind in India. Lekker bij vlees, vis, wild en gevogelte maar ook op een sandwich met kaas of door een salade.
Variaties
We kennen allemaal de mangochutney die je bij iedere supermarkt kunt kopen. Maar er zijn veel meer variaties. De ingrediënten van een chutney kunnen seizoensgebonden zijn of worden gemaakt van wat in de keuken voorhanden is. Afhankelijk van de gebruikte ingrediënten varieert de smaak van een chutney van zoet tot zeer pittig.
Snel klaar
Onderstaande chutneys zijn eenvoudig en lekker snel klaar te maken. Wanneer je chutney over hebt kun je dat in een schone jam- of weckpot een week of soms langer in de koelkast bewaren.
Kokoschutney
Kenmerk: pittig
Ingrediënten:
- 1 pond gemalen kokos
- blokje gember (± 2 cm.) fijngesneden (of gemberpasta)
- 2 groene pepers
- paar takjes verse koriander, fijngeknipt
- ½ el. yoghurt
- snufje zout
- citroensap
Bereiding:
- Was de pepers, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes
Meng alle ingrediënten (eventueel met wat water) in de keukenmachine.
Mangochutney
Kenmerk: zoet
Ingrediënten:
- 2 mango´s (bij voorkeur onrijp, nog groene mango´s)
- 2 rode uien, gesnipperd
- blokje gember (± 3 cm.) fijngesneden (of een dessertlepel gemberpasta)
- witte wijnazijn
- citroensap
Bereiden:
- Schil de mango´s en snijd ze langs de pit in plakken en vevolgens in stukjes.
Meng de stukjes mango samen met de ui, gember, het citroensap en een scheutje wijnazijn door elkaar.
Pruimenchutney
Kenmerk: zoet
Ingrediënten:
- 1 kg stevige pruimen (reine claude)
- 250 gr appels
- 300 gr suiker
- 200 gr rozijnen, geweekt
- 2 tl sambal oelek
- blokje gember (± 2 cm.) fijngesneden (of gemberpasta)
- 500 ml. azijn
Bereiden:
- Ontvel de pruimen, verwijder de pit en snijd ze in stukjes.
- Schil de appels en snijd in stukjes
Breng alle ingrediënten met een beetje water aan de kook. Laat vervolgens alles op een laag pitje inkoken.
Rabarberchutney
Kenmerk: zoet
Ingrediënten:
- 1 kg rabarber
- 250 gr uien, grof gesneden
- 400 gr witte basterdsuiker
- blokje gember (± 3 cm.) , fijngesneden of gemberpasta
- 1 tl kerriepoeder
- snufje zout
- 4 dl azijn
- 50 gr gedroogde pruimen, geweekt
Bereiden:
- Was de rabarber en snijd ze in stukjes
- Ontpit de pruimen en snijd ze in stukjes
Breng alle ingrediënten in 2dl. azijn aan de kook, roer tot alles zacht is. Giet aansluitend de rest van de wijnazijn erbij en laat alles op een klein pitje inkoken.
Rozijnenchutney
Kenmerk: mild, zoetzuur
Ingrediënten:
- 1 kg. rozijnen
- blokje gember (± 2 cm.) fijngesneden (of gemberpasta)
- 2 tl. cayennepeper
- 1 tl. zout
- citroensap
Bereiden:
Meng alle ingrediënten met een beetje water in de keukenmachine tot een grove pasta.
Tomatenchutney
Kenmerk: pittig
Ingrediënten:
- pond tomaten
- kleine ui, gensnipperd
- 1 rode peper
- blokje gember (± 3 cm.) , fijngesneden of gemberpasta
- 50 gr. Rozijnen
- citroensap
- 50 ml. azijn
- 2 kruidnagelen
- 1 laurierblad
- stokje kaneel
- 125 gr. suiker
Bereiden:
- Leg de tomaten even in kokend water om ze gemakkelijk te ontvellen
- Snijd de tomaten in stukjes
- Was de peper, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes
Doe alle ingrediënten in een pan en breng het aan de kook. Laat onder af en toe roeren inkoken. Verwijder de kruidnagelen, laurier en het stokje kaneel.
Eet smakelijk!